Ενημέρωση των «κόκκινων» δανειοληπτών από τον Δημήτρη Βερβεσό

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και ο σύμβουλος Δημήτρης Λυρίτσης βρέθηκαν σε ημερίδα του Δήμου Αγίας Βαρβάρας

Must Read

Τα «κόκκινα» δάνεια αποτελούν πλέον μάστιγα για εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες, οι οποίοι παρακολουθούν με απόγνωση τις περιουσίες τους να βγαίνουν στο «σφυρί», αφού αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις παράλογες απαιτήσεις των εταιριών διαχείρισης. Η πολιτική «αφαίμαξης» των δανειοληπτών διευκολύνει τα funds να εισπράξουν υπέρογκα ποσά, είτε μετατρέποντάς τους σε… νοικάρηδες μέσα στα ίδια τους τα σπίτια είτε εκποιώντας τα περιουσιακά τους στοιχεία.

  • Από την Ιωάννα Τσέφλιου

Οι Δημήτρης Βερβεσός και Δημήτρης Λυρίτσης, πρόεδρος και σύμβουλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, αντίστοιχα, βρέθηκαν την περασμένη Τρίτη στον Δήμο Αγίας Βαρβάρας Αττικής με σκοπό να μιλήσουν στους πολίτες για τα «κόκκινα» δάνεια, τα funds, τις υποχρεώσεις των δανειοληπτών αλλά και τους τρόπους «άμυνας» εκείνων που αδυνατούν, χωρίς δική τους υπαιτιότητα, να πληρώσουν τις δόσεις. Οι δυο τους μίλησαν για την απόφαση που άναψε το φως στα funds προκειμένου να προχωρήσουν σε πλειστηριασμούς, αλλά και για τα νομικά δικαιώματα των δανειοληπτών.

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου στηλίτευσε τις πολιτικές των προηγούμενων ετών, ενώ δεν δίστασε να αναφερθεί και στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου. Συγκεκριμένα, σχολίασε τον σχηματισμό δικανικής πεποίθησης μέσα σε μόλις οκτώ ημέρες από το κλείσιμο
του φακέλου και την έκδοση απόφασης εντός άλλων οκτώ ημερών, σε ένα ζήτημα με τεράστιες οικονομικές επιπτώσεις για χιλιάδες νοικοκυριά. «Την ίδια ώρα που ένας εργαζόμενος χρειάζεται μήνες, ίσως και χρόνια για να διεκδικήσει από τον εργοδότη του τα χρωστούμενα» συμπλήρωσε.

«Καταλήγουμε σε πραγματικό ”πλιάτσικο” περιουσιών»

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο σύμβουλος του ΔΣΑ, ο οποίος δέχτηκε ερωτήσεις από τους πολίτες σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και τους τρόπους που μπορούν να κινηθούν ώστε να καταφέρουν να  σώσουν τις περιουσίες τους.

«Εχουμε ένα πρόβλημα που συνεχώς μεγαλώνει. Ενδεικτικά αναφέρω πως το 2019 το ιδιωτικό χρέος ανερχόταν σε 238 δισ. ευρώ και μέσα σε 3,5 χρόνια άγγιξε τα 270 δισ. ευρώ. Δηλαδή έχουμε μία αύξηση 20% του ιδιωτικού χρέους. Το πρόβλημα αυτό αγγίζει κάθε νοικοκυριό, ωστόσο δεν έχουμε την πολιτική βούληση να προσφέρουμε ρεαλιστικές και αποτελεσματικές λύσεις στους οφειλέτες. Ετσι, καταλήγουμε σε πραγματικό “πλιάτσικο” περιουσιών, που έρχεται με την εφαρμογή των νομοθεσιών που επέτρεψαν την πώληση των “κόκκινων” δανείων σε funds, τα οποία εδρεύουν στο εξωτερικό και δύνανται σήμερα να εκπλειστηριάζουν κάθε περιουσιακό στοιχείο» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Δημήτρης Λυρίτσης και στη συνέχεια έδωσε χρήσιμες συμβουλές.

Ανάμεσα στους πολίτες που παρευρέθηκαν στην ημερίδα ήταν και αρκετοί παλιννοστούντες, οι οποίοι υποστήριξαν πως δέχονται τηλεφωνικό «βομβαρδισμό» από τράπεζες και funds που τους ζητούν να αποπληρώσουν χιλιάδες ευρώ που οφείλουν από στεγαστικά δάνεια, τα οποία πήραν κατά την εγκατάστασή τους στην Αγία Βαρβάρα, με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.

«Ηρθαμε στην Αγία Βαρβάρα έπειτα από μία πολύ σημαντική πρωτοβουλία που πήρε ο δήμος, με σκοπό να ενημερώσουμε τους δανειολήπτες για την κατάσταση που επικρατεί μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου για τα δάνεια. Στεκόμαστε στο πλευρό τους, τους δίνουμε χρήσιμες συμβουλές και τους εξηγούμε ότι απαιτείται άμεσα νομοθετική ρύθμιση. Πρέπει και η πολιτική ηγεσία του τόπου και όσες πολιτικές δυνάμεις παίρνουν την ψήφο του λαού να δεσμευτούν απέναντί τους, για τη λύση, στρατηγικά, του προβλήματος και να μην τους πετάνε μπαλάκι στα δικαστήρια, στον Αρειο Πάγο και στις αδηφάγες Βουλές και τις επιβουλές των λεγόμενων funds» δήλωσε στη «δημοκρατία» ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρης Βερβεσός.

«Το ενδιαφέρον μας είναι πνευματικό και όχι ρητορικό»

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος της Αγίας Βαρβάρας Λάμπρος Μίχος τόνισε τη σημασία που είχε η ημερίδα για την ενημέρωση και τη στήριξη των πολιτών, που μέχρι πρότινος παρέμεναν στα «σκοτάδια», έρμαια των εισπρακτικών και των εταιριών διαχείρισης.

«Γνωρίζουμε πως στην πόλη μας είναι πολλοί οι υπερχρεωμένοι δανειολήπτες που αδυνατούν να πληρώσουν. Το ενδιαφέρον μας είναι πνευματικό και όχι ρητορικό. Για αυτόν τον λόγο διοργανώσαμε την εκδήλωση, με πρόσωπα που έχουν άποψη και γνώση. Κάναμε μία παρουσίαση με το τι συμβαίνει στις ημέρες μας, θέσαμε τους τρόπους άμυνας των δανειοληπτών και μάλιστα οι πολίτες είχαν τη δυνατότητα να κάνουν ερωτήσεις στον πρόεδρο και στον σύμβουλο του ΔΣΑ σχετικά με τους τρόπους που μπορούν να κινηθούν»
εξήγησε ο δήμαρχος και κατέληξε λέγοντας:

«Ο κόσμος έφυγε ενθουσιασμένος και πιο ενημερωμένος σχετικά με το πώς μπορεί να αντιμετωπίσει την κατάσταση που τον ταλανίζει».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This