Ζωή Ράπτη: Η υφυπουργός που άλλαξε τον χάρτη ψυχικής υγείας στην Ελλάδα

Η υποψήφια βουλευτής Β1 Βόρειου Τομέα Αθηνών με τη Νέα Δημοκρατία πιστεύει στην αυτοδυναμία από την πρώτη Κυριακή

Must Read

«Πιστεύω στην αυτοδυναμία από την πρώτη Κυριακή» λέει με καθαρό λόγο η υποψήφια βουλευτής Β1 Βόρειου Τομέα Αθηνών και υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη, που ανοίγει την καρδιά της στην «Espresso» δύο εβδομάδες πριν από τη σημαντική πολιτική αναμέτρηση της 21ης Μαΐου.

  • Από τη Βίβιαν Μπενέκου

Η υφυπουργός Υγείας κατάφερε με την επίμονη εργασία της στον τομέα της ψυχικής υγείας να δημιουργήσει έναν ολοκληρωμένο χάρτη με 106 νέες δομές στη χώρα, καθώς και το πρώτο εθνικό Σχέδιο Δράσης για την ψυχική υγεία, με ορίζοντα 10ετίας, που εγκρίθηκε προσφάτως από τη Βουλή.

Αυτές οι μέρες της προεκλογικής περιόδου είναι «θύελλα και καταιγίδα» για την υφυπουργό Υγείας – τουλάχιστον έτσι τις χαρακτηρίζει. Ομως, όπως επιμένει, ακριβώς έτσι είναι και η ανθρώπινη ζωή, «με εντάσεις και υφέσεις, με εξάρσεις και νηνεμίες».

Η Ζωή Ράπτη πιστεύει ότι ο πολιτικός κρίνεται από το έργο του και επίσης ότι η πολιτική χρειάζεται περισσότερες γυναίκες. «Βράχος» στο πλάι της υποψήφιας βουλευτού, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο, είναι ο γιος της Γιώργος Βασιλακόπουλος, για τον οποίο η Ζωή Ράπτη λέει: «Ο γιος μου με στηρίζει σε κάθε μου βήμα και η γνώμη του έχει πάντα βαρύνουσα σημασία. Τα παιδιά μας είναι, νομίζω, οι καλύτεροι κριτές μας, γιατί μας γνωρίζουν καλύτερα από όλους και μας αντιμετωπίζουν με ανιδιοτελή αγάπη».

Τι περιλαμβάνει μια κλασική προεκλογική ημέρα;

Ο,τι περιλαμβάνει μια τυπική ημέρα, συν την προεκλογική δραστηριότητα. Ακόμα και αυτές τις ημέρες, το υπουργείο προηγείται της προσπάθειάς μου να εκλεγώ. Η υγεία των πολιτών είναι σε πρώτο πλάνο – θα ήταν εγκληματικό λάθος να σκέφτομαι και να πράττω διαφορετικά. Ομως και οι εκλογές είναι εδώ και πρέπει να δώσουμε αγώνα για το κόμμα και για εμάς, για την επανεκλογή μας. Γι’ αυτό πρέπει να γίνουν δεκάδες πράγματα σε ελάχιστο χρόνο. Πάντως, πρέπει να πω ότι η κούραση είναι δημιουργική και οι στιγμές ανεκτίμητες, καθώς μας προσφέρεται η δυνατότητα να συνομιλούμε με τους πολίτες και να ακούμε τα αιτήματα και τα παράπονά τους σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις και σε αληθινό χρόνο. Η πολιτική, άλλωστε, αυτό έχει στόχο, να κάνει καλύτερη τη ζωή όλων των συμπολιτών μας. Γι’ αυτό εργαζόμαστε.

Πόσες περιοδείες, πόσες τηλεοπτικές εμφανίσεις, πόσες παρουσίες σε ραδιόφωνα και εφημερίδες; Ποιο το ρεκόρ σας έως σήμερα;

Αυτές τις ημέρες το πρόγραμμα είναι πολύ εντατικό, γεμάτο με επισκέψεις στις γειτονιές του Βόρειου Τομέα Αθηνών, εμφανίσεις στα κανάλια, συμμετοχή σε ραδιοφωνικές εκπομπές. Δεν κρατώ «σκορ» για να σας πω ποιο είναι το ρεκόρ. Το μόνο που σημειώνω και προσέχω εγώ και οι συνεργάτες μου είναι τα νομικά στατιστικά: να μη γίνει υπέρβαση εμφανίσεων πέρα από όσες προβλέπει η προεκλογική νομοθεσία. Προσπαθώ να εκμεταλλευτώ δημιουργικά κάθε λεπτό, ώστε στο τέλος κάθε μέρας να μπορούμε να γίνουμε ακόμα πιο αποτελεσματικοί στο έργο μας. Εκεί κρινόμαστε και αυτό έχει σημασία.

Πώς κλείνει για εσάς αυτή η τετραετία;

Κατ’ αρχάς νιώθω χαρά και υπερηφάνεια που μέσα σε αυτές τις πολύ ιδιαίτερες συνθήκες καταφέραμε να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε ένα πολύ σημαντικό έργο στην ψυχική υγεία, ώστε να αλλάξουμε τον Χάρτη της Ψυχικής Υγείας στην Ελλάδα και να αφήσουμε τις νέες δομές και τις νέες υπηρεσίες που δημιουργήσαμε με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», οι οποίες είναι όλες δωρεάν για όλους τους πολίτες, ως κληροδότημα στη χώρα και στον λαό μας. Εναν ολοκληρωμένο χάρτη με 106 νέες δομές στη χώρα, καθώς και το πρώτο εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ψυχική Υγεία, με ορίζοντα 10ετίας, που εγκρίθηκε από τη Βουλή. Η χώρα μας, οι συμπολίτες μου, θα έχουν στη διάθεσή τους 106 νέες δομές με καινοτόμες, δωρεάν υπηρεσίες, που καλύπτουν τις ανάγκες στον γενικό πληθυσμό, δίνοντας έμφαση στις ευάλωτες ομάδες. Οι περισσότερες από αυτές τις δομές και οι δωρεάν προσφερόμενες υπηρεσίες είναι πρωτοποριακές και καινοτόμες, και παρέχονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Τι κρατάτε και τι πετάτε από αυτά τα τέσσερα χρόνια;

Δεν θα πετάξω τίποτα. Είναι δυνατόν να πετάξει κάποιος κάτι απ’ όσα έζησε; Κρατώ όλες τις κρίσεις που βιώσαμε, τις πρωτόγνωρες συνθήκες της πανδημίας, όσα επακολούθησαν, ως δίδαγμα, γιατί μας έκαναν σοφότερους, ταχύτερους, αποφασιστικότερους. Η πανδημία του κορονοϊού ανέδειξε τη σημασία της ψυχικής υγείας και μας οδήγησε σήμερα να έχουμε έναν ολοκληρωμένο χάρτη με 106 νέες δομές στη χώρα, καθώς και το πρώτο εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ψυχική Υγεία. Επιπλέον, μέσα από την πανδημία δημιουργήθηκε ένα πολύ σημαντικό χρηματοδοτικό εργαλείο, το Ταμείο Ανάκαμψης, που με τους πόρους του μπορέσαμε να κάνουμε σημαντικά έργα στην Υγεία. Και δεν σταματάμε εδώ. Εφόσον ο λαός μάς δώσει ψήφο εμπιστοσύνης για την επόμενη τετραετία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δεσμευτεί ότι η Υγεία θα είναι βασική προτεραιότητα, μαζί με την αύξηση των μισθών, ώστε να φτάσουμε στον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Τι σημαίνει να είσαι βουλευτής στον Βόρειο Τομέα; Πόσες… γειτονιές περιλαμβάνει;

Ο Βόρειος Β1 Τομέας Αθηνών περιλαμβάνει 14 δήμους, της Αγίας Παρασκευής, του Αμαρουσίου, των Βριλησσίων, του Γαλατσίου, του Ν. Ηρακλείου, της Κηφισιάς, της Λυκόβρυσης-Πεύκης, της Μεταμόρφωσης, της Ν. Ιωνίας, του Παπάγου-Χολαργού, της Πεντέλης, της Φιλοθέης-Ψυχικού, της Ν. Φιλαδέλφειας-Ν. Χαλκηδόνας και του Χαλανδρίου. Καθένας έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες, με συνέπεια οι κάτοικοι κάθε περιοχής να έχουν και ίδιες αλλά και διαφορετικές ανάγκες. Ο αγώνας της προεκλογικής περιόδου περιλαμβάνει επισκέψεις σε κάθε γειτονιά, ώστε να συνομιλήσουμε με τους συμπολίτες μας για να μας μεταφέρουν τα προβλήματα της καθημερινότητας, τα οποία επηρεάζουν άμεσα την ποιότητα ζωής μας. Αλλωστε ξεκίνησα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση την πορεία μου στην πολιτική και η προϋπηρεσία μου συνέβαλε στο να γνωρίσω καλά τα προβλήματα του τομέα στον οποίο πολιτεύομαι.

Ποια συναισθήματα δημιουργεί η προεκλογική περίοδος;

Τούτες οι εβδομάδες της προεκλογικής περιόδου είναι κάπως σαν… θύελλα. Γίνονται και λέγονται τόσο πολλά σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα, ώστε μετά απορείς με την… ησυχία, με τη γαλήνη, μετά την καταιγίδα. Ετσι είναι και η ανθρώπινη ζωή – με εντάσεις και υφέσεις, με εξάρσεις και νηνεμίες.Σε γενικές γραμμές, αυτές οι εβδομάδες μπορούν να αντιμετωπιστούν ως μια γόνιμη περίοδος, όπου πρέπει να τεθούν ζητήματα στο τραπέζι του διαλόγου και να συζητηθούν – και ευκταίο θα ήταν να μη συζητηθούν με οξύτητα και σε καθεστώς πόλωσης, διχασμού. Γι’ αυτό και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθαρίζει πως «θέλουμε να συγκριθούμε και όχι να συγκρουστούμε».

Κλονίζεται καθόλου η ψυχική ισορροπία των υποψηφίων;

Μόνο η πόλωση είναι αυτή που μπορεί να επηρεάσει την ψυχική μας υγεία, και δυστυχώς η πόλωση επιλέγεται από την αντιπολίτευση ως «γραμμή» για να καλύψει το έλλειμμα αληθινών επιχειρημάτων, σχεδιασμού και προτάσεων. Οταν δεν έχεις κοστολογημένο σχέδιο, ρεαλιστικό και εφικτό, τότε στοχεύεις στην πόλωση για να αποπροσανατολίσεις και να δημιουργήσεις εντυπώσεις.

Μπορεί η Ν.Δ. να πάρει αυτοδυναμία με την πρώτη; Τι είδους vibes παίρνετε από τον κόσμο;

Πιστεύω στην αυτοδυναμία από την πρώτη Κυριακή. Αλλωστε, η ψήφος ανοχής που ζητά η αντιπολίτευση, με άγνωστα σχέδια, άγνωστες συνεργασίες και άγνωστο, θολό και επικίνδυνο μέλλον για τη χώρα και τους συμπολίτες μας, συνοψίζεται νομίζω στη φράση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη «το δίλημμα των εκλογών είναι “Ν.Δ. ή μπάχαλο”». Να μην ξεχνάμε τη ρητορική περί αποχώρησης από το ευρώ και το σχέδιο… «Δήμητρα», που ήδη έχει ξεκινήσει από τον κ. Βαρουφάκη, που παραμένει πιθανός «συνεργάτης» του κ. Τσίπρα και διετέλεσε υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση του 2015, η οποία κόντεψε να διαλύσει το ελληνικό κράτος και να οδηγήσει στην απόλυτη φτωχοποίηση τον λαό μας.
Την εικόνα με τις κλειστές τράπεζες, με τα capital controls και τους καταθέτες να συνωστίζονται και να λιποθυμούν μπροστά από τα… στεγνωμένα από μετρητά ΑΤΜ οι συμπολίτες μας δεν την ξέχασαν. Αν έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ με την… πεπειραμένη ομάδα του, είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι όλα αυτά θα τα ξαναζήσουμε.

Ποιο είναι το σύνθημά σας σε αυτές τις εκλογές;

Το σύνθημα με το οποίο πορευτήκαμε όλο το διάστημα από την ανάληψη του χαρτοφυλακίου για την ψυχική υγεία και τις εξαρτήσεις: «Να μη μείνει κανένας μόνος, κανένας πίσω». Δημιουργούμε μια καλύτερη κοινωνία για όλους και στηρίζουμε τους ευάλωτους.

«Σταθερά, τολμηρά, μπροστά» είναι το σύνθημα της προεκλογικής καμπάνιας της Ν.Δ. Εάν αυτό το κάνετε πιο προσωπικό, εσείς σε τι θα λέγατε «σταθερά», σε τι «τολμηρά» και σε τι «μπροστά» στη δική σας ζωή;

Σταθερά στις αξίες μας, στην πίστη μας και την αγάπη για την Ελλάδα και τον πολιτισμό μας, τολμηρά στις πολιτικές πρωτοβουλίες μας και το «μπροστά» είναι αναπόφευκτο. Ο χρόνος, ούτως ή άλλως, μας οδηγεί στο μέλλον.

Γυναίκα και άνδρας υποψήφιοι. Ομοιότητες και διαφορές. Υπάρχει εδώ ισότητα ή όχι;

Οι εκλογείς δεν κρίνουν με βάση το φύλο. Ειδικά αν έχεις ασκήσει εξουσία, κρίνουν με βάση τα αποτελέσματα. Κάποια στερεότυπα υπάρχουν ακόμα, βελτίωση στην αντιμετώπιση των γυναικών μπορεί να επιτευχθεί, αλλά δεν θα ήμουν ειλικρινής αν ισχυριζόμουν ότι ο ελληνικός λαός καταψηφίζει υποψηφιότητες γυναικών επειδή συμπεριφέρεται μισογυνικά. Αλλωστε, λίγο περισσότερο από το ήμισυ του εκλογικού σώματος είναι γυναίκες. Κάθε υποψήφιος έχει τη δική του προσωπικότητα, οπότε είμαστε διαφορετικοί, αλλά πρέπει να είμαστε ίσοι. Η πολιτική, πάντως, χρειάζεται περισσότερες γυναίκες.

Εχετε πλεονέκτημα όλοι εσείς οι υπουργοί που παραμένετε στο πόστο σας ως τις εκλογές έναντι των απλών βουλευτών;

Εχουμε σαφώς πλεονεκτήματα, αλλά και μειονεκτήματα. Ναι μεν, εκ των πραγμάτων, μας αναγνωρίζει περισσότερος κόσμος, αλλά από την άλλη οι υπουργοί δεν μπορούν να εγκαταλείψουν τη θέση τους και να αφήσουν εκκρεμότητες για να κάνουν μόνο προεκλογικό αγώνα. Από τις πράξεις και τις αποφάσεις μας κρίνονται ζωές, δεν το ξεχνάμε αυτό.

Εχετε ομάδα image maker, δηλαδή κυρίες που ίσως φροντίζουν πρόσωπο, μαλλιά, ντύσιμο για τις εμφανίσεις σας;

Εχω τον εαυτό μου. Αρκεί.

Ποιοι από την οικογένειά σας σάς βοηθούν στην προεκλογική εκστρατεία; Ο ρόλος του γιου σας Γιώργου ποιος είναι;

Ο προεκλογικός αγώνας δεν είναι σπριντ, αλλά μαραθώνιος, και μάλιστα ένας μαραθώνιος που ξεκίνησε ύστερα από μια 4ετία στην οποία κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε έναν καταιγισμό από εισαγόμενες κρίσεις. Σε κάθε υποψήφιο, η οικογένεια βοηθά, καθένας, όπως μπορεί. Ο γιος μου με στηρίζει σε κάθε μου βήμα και η γνώμη του έχει πάντα βαρύνουσα σημασία. Τα παιδιά μας είναι, νομίζω, οι καλύτεροι κριτές μας, γιατί μας γνωρίζουν καλύτερα από όλους και μας αντιμετωπίζουν με ανιδιοτελή αγάπη.

Με ποιον θα γιορτάσετε την προσωπική σας νίκη;

Με τους δικούς μου ανθρώπους, την οικογένειά μου, τους φίλους, τους συνεργάτες και τους συναγωνιστές μου στη Νέα Δημοκρατία. Ο αγώνας είναι κοινός. Ελπίζω και εύχομαι οι Ελληνες στις εκλογές της 21ης Μαΐου να μας αναγνωρίσουν και τις πράξεις και τις προθέσεις μας, και να στηρίξουν ξανά τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This