Ως τις αρχές του 2020 θα ξεκαθαρίσει το μέλλον της ΛΑΡΚΟ

Must Read

Μέχρι το τέλος του χρόνου ή το πολύ μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου θα έχουν ληφθεί αποφάσεις για το μέλλον της υπό κρατικό έλεγχο βιομηχανίας ΛΑΡΚΟ, σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν στη χθεσινή συνάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος, Κωστή Χατζηδάκη και του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, με εκπροσώπους των σωματείων της βιομηχανίας.

Η κυβέρνηση τόνισε ότι, από τις επαφές που είχε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εξασφάλισε ότι παραμένει σε ισχύ η απόφαση του 2014, που προέβλεπε ότι, σε περίπτωση ιδιωτικοποίησης, διαγράφεται το πρόστιμο των 136.000.00 ευρώ για παράνομες κρατικές ενισχύσεις.

Με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, το 2014 επιβλήθηκε η επιστροφή ποσού ύψους 136 εκατομμυρίων ευρώ, που κρίθηκε ως παράνομη κρατική ενίσχυση. Προβλέπεται ωστόσο ακόμη, ότι αν αλλάξει το ιδιοκτησιακό καθεστώς, ο νέος ιδιοκτήτης δεν θα βαρύνεται με το πρόστιμο.

Ενδεχόμενο απεργιακών κινητοποιήσεων

Σύμφωνα με πηγές, η κυβέρνηση τόνισε ότι υπάρχουν ανοιχτές επιλογές για το μοντέλο της πώλησης, όλες με κοινό παρονομαστή πως η εταιρεία θα παραμείνει σε λειτουργία (εκκαθάριση, ειδική διαχείριση, κτλ). Σύμφωνα με το υπάρχον σχέδιο θα προχωρήσουν ταυτόχρονα δύο ξεχωριστοί διαγωνισμοί για τα ορυχεία και το εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ.

Ως το τέλος του έτους αναμένονται και οι προτάσεις των εργαζομένων για το μέλλον της εταιρείας, ενώ θα αποσαφηνιστεί ύστερα από νομική μελέτη, σε ποιο νομικό καθεστώς (εκκαθάρισης, διαχείρισης κλπ) θα υπαχθεί η εταιρεία πριν την προκήρυξη των διαγωνισμών, με βασικό γνώμονα πάντα να παραμείνει εν λειτουργία «προς όφελος τόσο των εργαζομένων, όσο και των επενδυτών», όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά. Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των εργαζομένων ζήτησαν διατήρηση της επιχείρησης υπό κρατικό έλεγχο, συνέχιση της λειτουργίας και διασφάλιση των θέσεων εργασίας.

Οι υπουργοί τόνισαν ότι τα θέματα αυτά θα αντιμετωπιστούν στο πλαίσιο της προετοιμασίας της αποκρατικοποίησης. Σε πρώτη φάση αναμένεται από το ΤΑΙΠΕΔ να ορίσει νομικούς συμβούλους για την αποκρατικοποίηση ενώ, για την όλη διαδικασία, προβλέπεται να υπάρξουν σφιχτά χρονοδιαγράμματα.

Σημειώνεται ότι οι εκπρόσωποι των εργαζομένων επιφυλάχθηκαν για το ενδεχόμενο απεργιακών κινητοποιήσεων.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This