Κανείς μέχρι τώρα δεν έχει πάρει την ευθύνη για τον πύραυλο στον Πενταδάκτυλο…

Must Read

Μυστήριο συνεχίζει να καλύπτει το θέμα της αιφνίδιας έκρηξης στον Πενταδάκτυλο κοντά στο χωριό «Βουνό» της κατεχόμενης Κύπρου, τα μεσάνυκτα της Κυριακής προς Δευτέρα της ανατολής του νέου μήνα, συμβάν που αποδόθηκε σε βολή πυραύλου, που συνετρίβη στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Καμμία από τις υποτιθέμενες πιθανές εμπλεκόμενες πλευρές δεν δίνει επαρκείς πληροφορίες, ενώ το κατοχικό καθεστώς αρνήθηκε (επίσημα) οποιαδήποτε συνδρομή της Κυπριακής Δημοκρατίας για την εξιχνίαση του μυστηρίου…

«Οι Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας αξιολογούν διαρκώς όλες τις σχετικές πληροφορίες», αναφορικά με τον  πύραυλο, που κατέπεσε τα ξημερώματα στον κατεχόμενο Πενταδάχτυλο, ανέφερε σε επίσημη ανακοίνωσή του το Κυπριακό Υπουργείο Εξωτερικών, στην οποία τονίσθηκε παράλληλα οτι η Κυπριακή Δημοκρατία βρίσκεται σε επαφή με τις Αρχές γειτονικών χωρών, με στόχο τη συλλογή περαιτέρω στοιχείων και πληροφοριών, ενώ σε αυτό το στάδιο δεν μπορούν να εξαχθούν οριστικά συμπεράσματα.

Έτσι, ο μοναδικός δίαυλος επίσημης ενημέρωσης της κοινής γνώμης στην Κύπρο, αλλά και στις γειτονικές χώρες που ανησυχεί για το τι πραγματικά συνέβη, ήταν και συνεχίζει να είναι το κατοχικό καθεστώς στην Κύπρο.

Υπενθυμίζεται ότι σε δηλώσεις του ο ψευδοπρωθυπουργός ΕρσίνTατάρ αμέσως μετά το περιστατικό έκανε λόγο για «κομμάτι πυραύλου S200, που προκάλεσε καταστροφές», ενώ (επικοινωνιακά) κινητοποιήθηκε και ο λεγόμενος «υπουργός Εξωτερικών», Κ. Οζερσάι, για να καταδείξει ότι το περιστατικό συνδέεται με «εξωτερική» ενέργεια.
Ο Ερσίν Tατάρ, μιλώντας μετά την έκτακτη συνεδρία του «υπουργικού συμβουλίου», παρουσία των «διοικητών» των «ειρηνευτικών δυνάμεων» και των «δυνάμεων ασφαλείας», του ψευδοκράτους αλλά και του λεγόμενου «αναπληρωτή πρωθυπουργού» και «υπουργού εξωτερικών», Κουντρέτ Οζερσάι, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που εκδόθηκαν, είπε ότι δεν υπάρχει λόγος πανικού.

Είναι όμως έτσι τα πράγματα;

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα γνωστά, το αντικείμενο που τάραξε την νότια ράχη του κατεχόμενου Πενταδάκτυλου εξακολουθεί να είναι αντιαεροπορικός πύραυλος S-200, ρωσικής κατασκευής, χωρίς όμως να υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση.

Αν το αντικείμενο που εξερράγη είναι πράγματι πύραυλος S-200, πρόκειται για μεγάλου βεληνεκούς αντιαεροπορικό σύστημα, που σχεδιάστηκε τη δεκαετία του ’60, για να αντιμετωπίσει βομβιστικές επιθέσεις σε ευρείεςπεριοχές. Είναι σύστημα πυραύλων εδάφους-αέρος, που σχεδιάστηκε για την προστασία διοικητικών, βιομηχανικών και στρατιωτικών εγκαταστάσεων την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου και μπορεί να λειτουργήσει σε διαφορετικές κλιματολογικές συνθήκες, αλλά παρέχει δυνατότητες αντιμετώπισης και σύγχρονων μαχητικών αεροσκαφών.

Σύμφωνα με στοιχεία του Κυπριακού «Φιλελεύθερου», οι πρώτες επιχειρήσεις των S-200 αναπτύχθηκαν το 1966 σε 18 σημεία με 342 συστοιχίες, την δεκαετία του ’70 τοποθετήθηκαν εκτοξευτές, που έφθασαν τους 1.100 και την δεκαετία του ’80 τους 2.030.

Κάθε πύραυλος εκτοξεύεται με 4 ενισχυτές πυραύλων με στερεά καύσιμα. Το μέγιστο εύρος της εκτόξευσης κυμαίνεται μεταξύ 150 και 300 χιλιομέτρων, ενώ φτάνει από 300 μέχρι 20.000 μέτρα σε υψόμετρο.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, αυτή την στιγμή πύραυλοι S-200 χρησιμοποιούνται σε χώρες όπως: Αλγερία, Αζερμπαϊτζάν, Βουλγαρία, Ινδία, Ιράν, Καζακστάν, Β. Κορέα, Μυανμάρ, Πολωνία, Συρία, Τουρκμενιστάν και Ουζμπεκιστάν.

Οι απορίες που εξακολουθούν να πλανώνται είναι:

*Αφού ο πύραυλός είναι εδάφους-αέρος, από ποιο έδαφος εκτοξεύθηκε;

*Ποιο «εχθρικό έδαφος» απέχει 150 έως 300 χλμ. σύμφωνα με το βεληνεκές;

*Γιατί την στιγμή του συμβάντος διερχόμενα πολιτικά αεροσκάφη σε μεγαλύτερα ύψη δεν ανέφεραν συγγενές περιστατικό στο Κέντρο Ελέγχου Εναέριας Κυκλοφορίας;

*Ποιος ήταν ο ιπτάμενος «στόχος» που έπρεπε να αναχαιτισθεί και από ποιους;

*Αφού κανείς δεν μιλά π.χ. για «στρατιωτική άσκηση», ποιες πραγματικές πολεμικές επιχειρήσεις διεξάγονταν την νύχτα της 30ης Ιουνίου προς 1η Ιουλίου στην ευρύτερη περιοχή;

Ήδη στρατιωτικές πηγές αμφισβητούν το γεγονός οτι πρόκειται για οπλικό σύστημα «εδάφους-αέρος» και κάνουν λόγο για σύστημα «εδάφους-εδάφους», ενώ εικόνες από τα υποτιθέμενα συντρίμμια του πυραύλου δείχνουν ουραία χαρακτηριστικά, που δεν ταιριάζουν στα πτερύγια του συστήματος S-200.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This