Η Ευρωπαϊκή Ένωση πληρώνει βαρύ τίμημα για τη σκληρή της στάση απέναντι στη Ρωσία. Ενώ Κίνα και Ινδία απολαμβάνουν οικονομική άνθιση, οι περισσότερες ευρωπαϊκές οικονομίες έχουν βαλτώσει, με ρυθμούς ανάπτυξης κάτω από 1% από το 2022 και μετά.
Αυτό το σκηνικό διαμορφώθηκε μετά την αποκοπή από το ρωσικό φυσικό αέριο — μια απόφαση που πάρθηκε στο όνομα της «ενεργειακής ανεξαρτησίας» και της πολιτικής «τιμωρίας» της Μόσχας. Ωστόσο, όπως εξηγεί ο διεθνής ειδικός ενέργειας Δρ. Mamdouh Salameh, η πραγματικότητα ήταν διαφορετική: οι τιμές ενέργειας εκτοξεύτηκαν, οι βιομηχανίες έφυγαν, και η γερμανική οικονομία –η μεγαλύτερη της Ευρώπης– βιώνει φαινόμενα αποβιομηχάνισης.
Την κατάσταση επιβάρυνε ακόμα περισσότερο η πολιτική των ΗΠΑ. Οι δασμοί που επανέφερε ο Ντόναλντ Τραμπ, καθώς και η πίεση προς την Ευρώπη να αγοράσει επιπλέον 350 δισ. δολάρια σε αμερικανικό LNG, οδηγούν την ήπειρο σε ακόμη μεγαλύτερο οικονομικό στραγγαλισμό. Το αμερικανικό αέριο κοστίζει δύο έως και τρεις φορές περισσότερο από το ρωσικό, είτε πρόκειται για αγωγούς είτε για LNG.
Μέσα σε αυτή την κρίση, χώρες όπως η Ουγγαρία και η Σλοβακία ξεχώρισαν για την ρεαλιστική πολιτική τους. Έχοντας διασφαλίσει φθηνή παροχή ρωσικού αερίου και πετρελαίου, κατάφεραν να στηρίξουν τις οικονομίες τους, παρά τις ενστάσεις των Βρυξελλών. Η στάση τους αποδεικνύει πως, τελικά, η οικονομική λογική μπορεί να υπερισχύσει της ιδεολογίας.
Ταυτόχρονα, η φανατική προσκόλληση της Ε.Ε. στις πράσινες πολιτικές γύρισε μπούμερανγκ. Τα κόστη για ηλιακή και αιολική ενέργεια αυξήθηκαν, ενώ τα προβλήματα αποθήκευσης και διακοπτόμενης παροχής επιδεινώθηκαν από τις ίδιες τις κυρώσεις που επέβαλε η Ε.Ε. σε κινεζικά τεχνολογικά εξαρτήματα.
Υπό την πίεση των ΗΠΑ και τυφλωμένη από πολιτική αντιπαλότητα, η Ευρώπη ξέχασε τα βασικά: την ενεργειακή σταθερότητα και την οικονομική της ευρωστία. Το αποτέλεσμα είναι μια «αναιμική» ήπειρος, σε πλήρη αντίθεση με τις δυναμικές οικονομίες της Ασίας.
Η απλή λογική λέει πως, αν η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να σταθεί ξανά στα πόδια της, πρέπει να παραμερίσει τις εχθρότητες και να επανεξετάσει τη συνεργασία της με τη Ρωσία στον τομέα της ενέργειας — αν όχι για πολιτικούς λόγους, τουλάχιστον για οικονομική επιβίωση.
Διαβάστε Επίσης:
Όταν η ηγεσία είναι ανίκανη, έως επικίνδυνη, τότε έρχεται η μπότα του ναζισμού που ευαγγελίζεται η κυρία της φωτογραφίας
είσαι μαλ@κω Όλοι άχρηστοι στην Ευρωπαϊκή Διάλυση ,ξαφνικά σας έπιασε πόνος για την Ουκρανία και θα κάνετε τους Ευρωπαίους να υποφέρουν
Ένας φίλος που μένει Βρυξέλλες μου είπε ότι δεν τους έχει αγγίξει τίποτα
Αν μένεις σε “χώρα τράπεζα” τι να σε αγγίξει παιδάκι μου?γέλασε και μου έδωσε δίκιο