Στον «πάγο» η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών

Μετά τις εκλογές θα επαναξιολογηθεί η κατάσταση στην αγορά για να ληφθούν αποφάσεις

Must Read

Παγώνει η αναμόρφωσις των αντικειμενικών αξιών τουλάχιστον μέχρι τις επόμενες εκλογές καθώς το Υπουργείο Οικονομικών δεν θέλει να προχωρήσει σε καμία αλλαγή εν μέσω στεγαστικής κρίσεως και ράλι των τιμών των ακινήτων.

Με τις εμπορικές τιμές να έχουν εκτοξευθεί τυχόν αναθεώρηση των τιμών θα προκαλούσε σημαντικές επιβαρύνσεις στους  φορολογούμενους ενώ θα εφερνε σημαντικές αυξήσεις σε 20 φόρους και τέλη μεταξύ των οποίων ο ΕΝΦΙΑ.

Ήδη για το 2024, οι τιμές των διαμερισμάτων αυξήθηκαν με μέσο ετήσιο ρυθμό 8,7%, έναντι αυξήσεως 13,9% το 2023. Η αύξησις των τιμών το δ΄ τρίμηνο του 2024 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2023 ήταν 9,1% για τα νέα διαμερίσματα, δηλ. ηλικίας έως 5 ετών, και 4,9% για τα παλαιά.

Η τελευταία αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών έγινε τον Ιούνιο του 2021 (και ίσχυσαν από την 1η/1/2022), με βάση στοιχεία που συνέλεξαν ιδιώτες πιστοποιημένοι εκτιμητές, στους οποίους είχε αναθέσει το υπουργείο Οικονομικών την καταγραφή των τιμών αγοράς. Οι εισηγήσεις που υπέβαλαν στηρίχθηκαν στις τιμές αγοράς που ίσχυαν στο τέλος του 2020, όταν δείκτης τιμών των ακινήτων της ΤτΕ ευρισκόταν στις 67,6 μονάδες.

Σήμερα, ο αντίστοιχος δείκτης (το δ΄ τρίμηνο του 2023) έχει φτάσει στις 95 μονάδες, καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 40,6%. Με βάση το ισχύον πλαίσιο, οι τιμές εφορίας των ακινήτων θα πρέπει να συμβαδίζουν με τις τιμές αγοράς. Άρα, εφόσον οι αγοραίες τιμές αυξήθηκαν την τελευταία τριετία με 41%, τυχόν αύξηση των αντικειμενικών τιμών θα μπορούσε να φτάσει ακόμα και προς το 50%.

Η αύξηση των αντικειμενικών τιμών, θα συνδυαζόταν και με την εφαρμογή του νέου συστήματος υπολογισμού των φορολογητέων αξιών. Πρόκειται για το Ολοκληρωμένο Γεωπληροφοριακό Σύστημα Μαζικής Εκτιμήσεως Αξίας Ακινήτων (ΟΓΣ-CAMA), στο οποίο θα πραγματοποιείται συγκεντρωτικά μαζική εκτίμηση της αξίας ακινήτων.

Το συγκεκριμένο σύστημα θα καθορίζει τις τιμές εφορίας των ακινήτων με βάση πλέον τις τιμές της αγοράς και όχι με βάση τις αντικειμενικές τιμές όπως συμβαίνει μέχρι τώρα.

Mεταξύ των φόρων που θα επηρέαζε η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών είναι:

  • ο ΕΝΦΙΑ οποίος επιβάλλεται με βάση κλίμακες βασικού ποσού φόρου ανά τ.μ. ακινήτου ανάλογα με το ύψος της τιμής ζώνης ανά τ.μ. που ισχύει στην περιοχή κάθε ακινήτου.
  • Ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ φυσικών προσώπων, ο οποίος επιβάλλεται επί του αθροίσματος των φορολογητέων αξιών των κτισμάτων και των εντός σχεδίων πόλεων εδαφικών εκτάσεων που κατέχει κάθε φυσικό πρόσωπο, εφόσον το άθροισμα αυτό υπερβαίνει τις 250.000 ευρώ.
  • Ο φόρος μεταβιβάσεως ακινήτων (ΦΜΑ), ο οποίος υπολογίζεται με 3% επί της αντικειμενικής αξίας κάθε πωλούμενου ακινήτου και επιβαρύνει τον αγοραστή.
  • Ο φόρος χρησικτησίας κτισμάτων.
  • Ο φόρος ανταλλαγής – συνενώσεως οικοπέδων.
  • Ο φόρος επί των τεκμαρτών εισοδημάτων, τα οποία προσδιορίζονται βάσει των τεκμηρίων διαβιώσεως των κατοικιών των φυσικών προσώπων.
*Εφημερίδα «Εστία»

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

spot_img
spot_img

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This