Η ένταση μεταξύ Μόσχας και Κιέβου κλιμακώνεται, ενόψει της παρέλασης της Ημέρας της Νίκης στις 9 Μαΐου 2025, με τη Ρωσία να εκτοξεύει σκληρές προειδοποιήσεις προς την Ουκρανία, μετά και τις πρόσφατες δηλώσεις του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Ο Ζελένσκι, στις 29 Απριλίου 2025, δήλωσε ότι η Μόσχα «ανησυχεί δικαίως» για την ασφάλεια της παρέλασης, πυροδοτώντας εικασίες στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης ότι το Κίεβο ενδέχεται να χτυπήσει τη Μόσχα κατά τις εορταστικές εκδηλώσεις.
🇺🇦🇷🇺 Zelensky doesn’t rule out possible strike on Moscow during 80th Victory Day anniversary on May 9th.
“Right now they’re worried their parade might not happen — and they’re right to be worried”
I am begging you to do it, Kiev won’t see May 10th.pic.twitter.com/5Ca08j78Kp
— Spetsnaℤ 007 🇷🇺 (@Alex_Oloyede2) April 29, 2025
Η παρέλαση της 9ης Μαΐου στη Μόσχα, η οποία πραγματοποιείται παραδοσιακά στην Κόκκινη Πλατεία, αποτελεί για τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ένα σημαντικό σύμβολο πατριωτισμού, καθώς τιμά τη νίκη της Σοβιετικής Ένωσης επί της Ναζιστικής Γερμανίας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η εκδήλωση έχει αποκτήσει ακόμη μεγαλύτερη σημασία μετά την πλήρη κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, καθώς η Μόσχα τη χρησιμοποιεί για να στείλει ισχυρά μηνύματα τόσο προς την Ουκρανία όσο και προς τη Δύση. Φέτος, όπως αναφέρει το ρωσικό Μέσο Moscow Komsomolets, η παρέλαση δεν θα είναι απλώς μια επετειακή εκδήλωση, αλλά μια ισχυρή δήλωση αποφασιστικότητας.
«Οι στόχοι είναι ξεκάθαρα καθορισμένοι»
Η Ρωσία, η οποία έχει θέσει τις στρατηγικές της δυνάμεις σε πλήρη ετοιμότητα, εξέφρασε την ανησυχία της για πιθανές ουκρανικές επιθέσεις κατά τη διάρκεια των εορτασμών. Σε αυτό το πλαίσιο, ο απόστρατος στρατηγός της FSB, Αλεξάντερ Μιχαήλοφ, δήλωσε ότι «η χώρα μας θα αντιδράσει άμεσα εάν υπάρξει οποιαδήποτε απόπειρα επίθεσης την Ημέρα της Νίκης. Η απάντηση δεν θα είναι συμβολική – οι στόχοι είναι ξεκάθαρα καθορισμένοι και δεν πρόκειται για αποθήκες ή αεροδρόμια, αλλά για κέντρα λήψης αποφάσεων».
Η δήλωση αυτή υπογραμμίζει την αποφασιστικότητα της Μόσχας να προστατεύσει την παρέλαση με κάθε μέσο, ακόμη και με τη χρήση πυρηνικών όπλων, όπως έχει αφήσει να εννοηθεί σε προηγούμενες δηλώσεις ο Πούτιν. Πέρυσι, κατά την ομιλία του για την Ημέρα της Νίκης, ο Ρώσος πρόεδρος είχε τονίσει ότι οι πυρηνικές δυνάμεις της Ρωσίας είναι «πάντα σε ετοιμότητα», ενισχύοντας τις διεθνείς ανησυχίες για πιθανή κλιμάκωση.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ επιβεβαίωσε στις 30 Απριλίου 2025 ότι η παρέλαση θα πραγματοποιηθεί κανονικά, παρά τις απειλές, και ότι οι Ρώσοι θα την παρακολουθήσουν με υπερηφάνεια. Παράλληλα, ο Πεσκόφ τόνισε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη για απευθείας διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία, αλλά δεν έχει λάβει ακόμη κάποια ανταπόκριση από το Κίεβο. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οποιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία θα πρέπει να συνάπτεται με την Ουκρανία και όχι με τις Ηνωμένες Πολιτείες, αν και εξέφρασε ευγνωμοσύνη για τον ρόλο της κυβέρνησης Τραμπ στις συνομιλίες.
Από την πλευρά της, η Ουκρανία δεν φαίνεται να υποχωρεί. Στρατιωτικός αναλυτής και πρώην πιλότος, διαχειριστής του καναλιού Fighterbomber, προειδοποίησε ότι οι απειλές του Ζελένσκι πρέπει να αντιμετωπιστούν με σκεπτικισμό, αλλά όχι να αγνοηθούν. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ουκρανία έχει αποδείξει επανειλημμένα την ικανότητά της να εκτελεί απρόβλεπτες επιθέσεις, χρησιμοποιώντας μη συμβατικές μεθόδους, όπως drones FPV με οπτικές ίνες, κρυφές ομάδες και άλλες τακτικές. Τέτοιες μέθοδοι, που περιλαμβάνουν τη χρήση «κοιμώμενων» drones –τα οποία παραμένουν ανενεργά μέχρι να ενεργοποιηθούν για επίθεση– έχουν ήδη προκαλέσει ανησυχία στη Μόσχα.
Παρά την ανακοίνωση της Ρωσίας για προσωρινή εκεχειρία από τις 8 έως τις 11 Μαΐου, ώστε να διεξαχθούν οι εορτασμοί, η ένταση παραμένει υψηλή. Ο Ζελένσκι επέμεινε ότι η Μόσχα πρέπει να λάβει συγκεκριμένα μέτρα για τον τερματισμό του πολέμου, με πρώτο βήμα μια πλήρη και άνευ όρων κατάπαυση του πυρός. Ωστόσο, η απουσία ανταπόκρισης από την Ουκρανία στις προτάσεις της Ρωσίας για διάλογο περιπλέκει περαιτέρω την κατάσταση.
Καθώς πλησιάζει η 9η Μαΐου, τα βλέμματα του κόσμου είναι στραμμένα στην Κόκκινη Πλατεία, όπου η Ρωσία θα επιχειρήσει να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα αποφασιστικότητας, ενώ η απειλή μιας κλιμάκωσης παραμένει υπαρκτή. Η παρέλαση, που περιλαμβάνει χιλιάδες στρατιώτες, στρατιωτικά οχήματα και εντυπωσιακές επιδείξεις ισχύος, αποτελεί για τη Μόσχα μια ευκαιρία να επιβεβαιώσει τη θέση της στον κόσμο, αλλά και ένα πεδίο όπου η παραμικρή πρόκληση μπορεί να πυροδοτήσει μια νέα κρίση.
- Δείτε σχετικό ρεπορτάζ:
Μεντβέντεφ: «Η Ουκρανία πληρώνει τη βοήθεια με τα ορυκτά της»
Στο μεταξύ, ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ ήταν ο πρώτος από ρωσικής πλευράς που αντέδρασε στην είδηση της υπογραφής της συμφωνία μεταξύ Ουκρανίας και ΗΠΑ για τις ουκρανικές σπάνιες γαίες, με τον αντιπρόεδρο του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας και πρώην πρόεδρο της Ρωσίας να κατηγορεί τον Ντόναλντ Τραμπ για «εκβιασμό», υποστηρίζοντας ότι εκμεταλλεύεται τη βοήθεια που έχει προσφερθεί στο Κίεβο.
Το Κίεβο «θα πρέπει τώρα να πληρώσει για τις στρατιωτικές προμήθειες με τον εθνικό του πλούτο», έγραψε σε σημερινή ανάρτησή του στο Telegram ο Μεντβέντεφ, αναφερόμενος στην παραχώρηση πρόσβασης των ΗΠΑ στα εξαιρετικά πολύτιμα ουκρανικά κοιτάσματα.
Το Κρεμλίνο, πάντως, προς το παρόν δεν έχει σχολιάσει επισήμως την ιστορική αυτή συμφωνία.