Σε μια άκρως εντυπωσιακή τρισδιάστατη ψηφιακή αναπαράσταση του Παρθενώνα όπως ήταν το 432 π.Χ., τότε, δηλαδή, που κατασκευάστηκε προς τιμήν της θεάς Αθηνάς, προστάτιδας της πόλης της Αθήνας, προχώρησε ο καθηγητής αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης Juan de Lara, συνδυάζοντας την πρωτοποριακή τεχνολογία με την αστρονομία και με αυθεντικές τεχνικές εκείνης της εποχής.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, για την ολοκλήρωση του συγκεκριμένου project, το οποίο παρουσιάζει τον Παρθενώνα στην ακμή του, άντλησε πληροφορίες από πρωτογενείς πηγές, αστρονομικά δεδομένα και προηγμένες τεχνολογίες CGI, οι οποίες χρησιμοποιούνται σε ορισμένα από τα πλέον δημοφιλή βιντεοπαιχνίδια, αφιερώνοντας τέσσερα ολόκληρα χρόνια από τη ζωή του, προκειμένου να φτάσει όσο το δυνατόν πιο κοντά στην πραγματικότητα.
Hidden optical secrets of the Parthenon revealed by Oxford archaeologist https://t.co/bCD8ZMzRLW #AncientGreece #Archaeology
— Ancient History Sites (@history_sites) May 8, 2025
Ως εκ τούτου, η προσέγγισή του δεν περιορίστηκε στη μορφή, καθώς άντλησε πληροφορίες από τα πεδία της ιστορίας, της τέχνης, ακόμη και της θρησκευτικής εμπειρίας, προκειμένου να φωτίσει τη λειτουργία του ναού ως τόπο πίστης, θαυμασμού και πολιτισμικής ακτινοβολίας.
Μάλιστα, ακριβώς όπως τότε, στην καρδιά του ναού δεσπόζει το περίφημο άγαλμα της θεάς Αθηνάς, ύψους 12 μέτρων, έργο του γλύπτη Φειδία. Το αριστουργηματικό αυτό έργο τέχνης ήταν κατασκευασμένο από χρυσό και ελεφαντόδοντο («χρυσελεφάντινο»), με τεχνικές εξαιρετικής ακρίβειας και λεπτομέρειας, δημιουργώντας μια μοναδική εικόνα ισχύος και μεγαλείου.
- Δείτε το εντυπωσιακό αποτέλεσμα: