Μία από τις μεγαλύτερες ποσότητες ναρκωτικών που έχουν κατασχεθεί τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας εντοπίστηκε στον λιμένα Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο συντονισμένης επιχείρησης ελέγχου εμπορευματοκιβωτίων.
Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια εκτεταμένων ελέγχων στον Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων (Σ.ΕΜΠΟ.)του λιμανιού, στελέχη της Περιφερειακής Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών (Π.Ο.ΔΙ.Ν.) του Κεντρικού Λιμεναρχείου Θεσσαλονίκης, με τη συνδρομή του Α’ Τελωνείου και τη χρήση ακτινογραφικού εξοπλισμού (X-ray), εντόπισαν 50 πλαστικές συσκευασίες που περιείχαν πιθανόν κοκαΐνη, επιμελώς κρυμμένες μέσα στους ψυκτικούς μηχανισμούς ενός ψυγείου–κοντέινερ. Το εμπορευματοκιβώτιο είχε δηλωμένο φορτίο μπανάνες και είχε φτάσει στην Ελλάδα μέσω θαλάσσιας μεταφοράς, προερχόμενο από το λιμάνι του Εκουαδόρ. Η συνολική ποσότητα που κατασχέθηκε ανέρχεται στα 57 κιλά και 919,6 γραμμάρια. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των διωκτικών αρχών, η χρηματική αξία των ναρκωτικών ξεπερνά τα 1.600.000 ευρώ, γεγονός που καταδεικνύει τη σοβαρότητα της υπόθεσης και τον οργανωμένο χαρακτήρα της μεταφοράς.
Τι κατασχέθηκε:
- Η ολόκληρη ποσότητα της κοκαΐνης
- Το ψυγείο–κοντέινερ ως μέσο απόκρυψης και διακίνησης
- Ένα φορητό σύστημα εντοπισμού (GPS), τοποθετημένο εντός του εμπορευματοκιβωτίου, πιθανότατα για παρακολούθηση της πορείας του φορτίου
Την προανάκριση διενεργεί το Κεντρικό Λιμεναρχείο Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με τις αρμόδιες διωκτικές και τελωνειακές αρχές, προκειμένου να ταυτοποιηθούν τα μέλη του κυκλώματος που φέρεται να εμπλέκεται στη μεταφορά της ποσότητας από τη Νότια Αμερική προς την Ευρώπη, μέσω ελληνικού λιμανιού.