«Κραυγή» αγωνίας από τους αγρότες σε Πέλλα και Ημαθία: Παραμορφωμένα χωράφια και καρποί

Ζητούν λύσεις

Must Read

Σε απόγνωση βρίσκονται οι αγρότες στη Μακεδονία, με την παραγωγή τους να αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα, την ώρα που οι καιρικές συνθήκες ολοένα δημιουργούν μία ασφυκτική κατάσταση.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση στον κάμπο της Πέλλας, με τις ροδακινιές, τα δέντρα που θρέφουν ολόκληρες οικογένειες εδώ και δεκαετίες, να έχουν υποστεί ίσως τη χειρότερη δοκιμασία από τότε που καλλιεργούνταν στην περιοχή. Η Δέσποινα Καϊτίδου από τα Σεβαστιανά, μια από τις νεότερες αγρότισσες και γεωπόνους στην περιοχή είναι αφοπλιστική, μιλώντας για τη φετινή χρονιά.

«Το συμπύρηνο ροδάκινο πεθαίνει. Πολλοί είναι αυτοί που έχουν ήδη ξηλώσει ροδακινιές που κάποτε έβγαζαν το βιομηχανικό ροδάκινο, αφού οι ζημιές είναι κατ΄επανάληψη περισσότερες από τα κέρδη», λέει χαρακτηριστικά και συνεχίζει: «Φέτος τα ροδάκινα εμφανίζουν παραμόρφωση από τη φάση του καρπιδίου, ενώ πέρυσι οι δυσμορφίες έγιναν διακριτές λίγο πριν ξεκινήσει η συγκομιδή».

Η ίδια εξηγεί πως το μόνο θετικό στην υπόθεση είναι πως εκείνοι που κατάφεραν να έχουν παραγωγή μετά από παγετούς, χαλάζι και ασθένειες, θα μπορούν να πουλήσουν σε καλές τιμές.

«Εάν σταματήσει να υπάρχει πρώτη ύλη, τι θα γίνει αυτός ο κόσμος;»

«Το ροδάκινο φέρνει πολύ συνάλλαγμα. Γύρω από αυτό δουλεύουν χιλιάδες κόσμου, αφού υπάρχει και η μεταποίηση. Εάν σταματήσει να υπάρχει πρώτη ύλη, τι θα γίνει αυτός ο κόσμος;», αναφέρει από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συλλόγου Γεωργών Βέροιας Τάσος Χαλκίδης, ο οποίος διερωτάται πώς μπορεί να σωθεί πια η παρτίδα τόσο για το συμπύρηνο ροδάκινο, όσο και για τις επιτραπέζιες ποικιλίες.

Ο ίδιος εξηγεί πως η εικόνα των οπωρώνων με ροδάκινα τού είναι γνώριμη, καθώς έχει μεγαλώσει στην Κουλούρα, ένα χωριό λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Βέροια. Όμως, αυτή μπορεί και να αλλάξει, αφού είναι πολλοί πια οι συνάδελφοί του που αγανακτισμένοι από τα όσα ζουν εδώ και τέσσερα πια χρόνια, προχωρούν σε εκρίζωση του ροδάκινου και φυτεύουν ακτινίδιο.

«Λέμε να γίνει μια αναδιάρθρωση, να μπούμε σε άλλες ποικιλίες ή άλλα φρούτα, όπως τα ακτινίδια. Σε διαφορετική περίπτωση, Πέλλα και Ημαθία θα ερημώσουν», τονίζει στη Voria.gr. Την περασμένη Δευτέρα ο ίδιος μαζί με άλλους συναδέλφους βρέθηκαν στη Βέροια με τους κυβερνητικούς βουλευτές της Ημαθίας, αλλά και τους τοπικούς δημάρχους και τον αντιπεριφερειάρχη, ώστε να γίνει αποτίμηση της κατάστασης. Στο πλαίσιο αυτό, έγινε ιδιαίτερη αναορά στα χωράφια εκείνα, που είναι στο σύνολό τους παραμορφωμένα και οι παραγωγοί πρέπει να αποζημιωθούν, όπως έγινε και πέρυσι, όταν βέβαια το φαινόμενο δεν ήταν τόσο εκτεταμένο.Η ζημιά είναι μεγάλη, αφού το παραμορφωμένο ροδάκινο απλά πετιέται, δεν μπορεί να γίνει ούτε κονσέρβα, ούτε και χυμός.

«Ζητάμε να βρεθεί λύση γρήγορα. Πλέον το πράγμα ξεχωρίζει νωρίτερα. Αυτό δείχνει ότι η κατάσταση θα τραβήξει σε χρόνο», λέει ο Τάσος Χαλκίδης.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

spot_img
spot_img

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This