Μια καταδικαστική απόφαση κυπριακού δικαστηρίου εναντίον δύο γυναικών από την Ουγγαρία που διαφήμιζαν προς πώληση ελληνοκυπριακές περιουσίες στα Κατεχόμενα έδωσε το έναυσμα για να ανοίξει ο φάκελος των ελληνοκυπριακών περιουσιών που βρέθηκαν στο έλεος του ψευδοκράτους. Το θέμα προκαλεί πρόσθετες τριβές ανάμεσα στις δύο πλευρές στην Κύπρο, παραμονές της έναρξης της διαδικασίας για την πενταμερή του Ιουνίου από τη Μάρια Αγγέλα Ολγκίν Κουεγιάρ.
- Από τον Νικ. Σταυρουλάκι
Η απόφαση του κυπριακού δικαστηρίου είχε να κάνει με θέμα διαφήμισης της παράνομης εκμετάλλευσης ελληνοκυπριακών περιουσιών. Οι γυναίκες παραδέχτηκαν τη δραστηριότητά τους και, επομένως, το ζήτημα είναι υπαρκτό και κρίσιμο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυπριακή κυβέρνηση έχει δώσει εντολή στις αστυνομικές Αρχές να «ξεψαχνίσουν» όλες τις υποθέσεις καταπάτησης που έχουν καταγραφεί στην διάρκεια της τουρκικής κατοχής στο βόρειο τμήμα της Μεγαλονήσου.
Η Λευκωσία επιλέγει να σηκώσει το θέμα της καταπάτησης των περιουσιών Ελληνοκυπρίων εν όψει της διαδικασίας για το Κυπριακό. Χιλιάδες ακίνητα Ελληνοκυπρίων έχουν περάσει σε ξένα χέρια διαφόρων, Τουρκοκυπρίων, εποίκων και ξένων, δημιουργώντας ακόμα μία δυσεπίλυτη πτυχή στο όλο κυπριακό ζήτημα.
Η αναζήτηση «πλαισίου αντιμετώπισης» του προβλήματος έχει ήδη λάβει μορφή μετά την απόφαση του κυπριακού Κακουργιοδικείου. Η παράνομη εκμετάλλευση ελληνοκυπριακών περιουσιών στα Κατεχόμενα όσο και η δράση ξένων σφετεριστών ή συνεργατών τους πρέπει να αναγορευτούν σε μείζον θέμα διαπραγμάτευσης κατά τις συνομιλίες. Η σχετική καταδικαστική απόφαση έχει φέρει αποτέλεσμα.
Η απόφαση και τα στοιχεία στα οποία στηρίζεται νομικά προσφέρουν στην κυπριακή πλευρά διπλωματικές και πολιτικές ευκαιρίες και καταδεικνύουν ότι στα μάτια των «οικονομιστών» που διαμορφώνουν γνώμη στη διεθνή κοινότητα δεν περνάει απαρατήρητη.
Ηδη η Αστυνομία διερευνά στοιχεία που έχει στα χέρια της και έχει εκδώσει τα σχετικά εντάλματα σύλληψης προσώπων που έχουν ανάμειξη στις υποθέσεις. Η μεθόδευση της Λευκωσίας στοχεύει στην ανάδειξη ενός ακόμα «χαρτιού» στη διαπραγμάτευση επί των πτυχών του Κυπριακού, όταν ολοκληρωθεί η εν εξελίξει προκαταρκτική διαδικασία και αρχίσουν οι συνομιλίες.
Σύμφωνα με πληροφορίες του κυπριακού «Φιλελεύθερου», διερευνώνται από ειδικό τμήμα της κυπριακής Αστυνομίας δεκάδες υποθέσεις σφετερισμού ελληνοκυπριακών περιουσιών και εκμετάλλευσης γης από επιχειρηματίες Τούρκους και Τουρκοκυπρίους με το αζημίωτο. Η γη «ξεπλένεται» με αφανείς διαδικασίες από τους τίτλους ιδιοκτησίας και εν συνεχεία πωλείται σε κάθε ενδιαφερόμενο, που συνήθως είναι Ρώσοι, Ουκρανοί, Ευρωπαίοι, Τούρκοι έποικοι και κάθε λογής «γνώστες» ή ανυποψίαστους. Αλλά συνήθως όλοι γνωρίζουν τι αγοράζουν, εφόσον επιλέγουν να αγοράσουν γη ή κτίσματα σε ένα κράτος που δεν έχει ουδεμία διεθνή αναγνώριση.

Φαίνεται, ωστόσο, ότι η όλη ανακίνηση του θέματος με την καταδίκη των δύο γυναικών από το Κακουργιοδικείο Λευκωσίας έχει θορυβήσει το καθεστώς στο ψευδοκράτος, γεγονός που σημαίνει ότι συνιστά ισχυρό ατού στα χέρια του Προέδρου Ν. Χριστοδουλίδη και της ελληνοκυπριακής πλευράς. Ηδη οι αντιδράσεις από τα Κατεχόμενα καταδεικνύουν την αξία του ζητήματος.
Ο Τατάρ εξοργίστηκε με την απόφαση, γεγονός που αποτυπώνεται στη μάλλον αμήχανη αντίδρασή του. Σε συνάντηση με μέλη του Τουρκοκυπριακού Εμπορικού Επιμελητηρίου ο ψευδοηγέτης Τατάρ ανέφερε ότι οι Ελληνοκύπριοι κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να πλήξουν τους Τουρκοκυπρίους. «Αυτό που προσπαθεί να κάνει η ελληνοκυπριακή ηγεσία δεν θα διασφαλίσει το να εγκαταλείψουν οι Τουρκοκύπριοι τον δρόμο τους. Δεν θα εγκαταλείψουμε την πολιτική δύο κρατών. Αυτά που κάνει η ελληνοκυπριακή ηγεσία θα συσπειρώσουν πιο πολύ τον τουρκοκυπριακό λαό».
Την ανακίνηση του θέματος στηρίζει η ελληνοκυπριακή κοινωνία διά των καθ’ ύλην φορέων της. Ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος (ΠΔΣ) σε σχετική ανακοίνωσή τονίζει: «Οι οποιεσδήποτε δικαστικές και νομικές διαδικασίες στις οποίες προβαίνουν οι συντεταγμένες Αρχές του κράτους που έχουν στόχο την επιβολή του νόμου και την προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών δεν μπορούν παρά να μας βρίσκουν σύμφωνους, ως το επαγγελματικό σώμα των δικηγόρων της Κύπρου και ως συλλειτουργοί της Δικαιοσύνης. Ο ΠΔΣ θα συνεχίσει να στέκεται αρωγός τόσο στο κράτος όσο και στους πολίτες σε κάθε διεκδίκηση για υπεράσπιση του δικαίου και της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Η μεγάλη κοροϊδία με την «Επιτροπή Ακίνητης Περιουσίας»
Στο μεταξύ, η λεγόμενη «Επιτροπή Ακίνητης Περιουσίας» στα Κατεχόμενα συστάθηκε με την ελπίδα ότι θα μπορούσε να αποτελέσει έναν αποτελεσματικό μηχανισμό για τη διαχείριση των θεμάτων που αφορούσαν ελληνοκυπριακές περιουσίες στο ψευδοκράτος. Παρουσιάστηκε από τις κατοχικές Αρχές ως ένας «εσωτερικός ένδικος μηχανισμός», που θα έδινε λύσεις στα προβλήματα τα οποία δημιουργούσαν προσφυγές των Ελληνοκύπριων νόμιμων ιδιοκτητών τους.
Σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ), συνολικά 7.781 αιτήσεις υποβλήθηκαν στην «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» μέχρι τα τέλη του προηγούμενου έτους, εκ των οποίων ολοκληρώθηκαν οι 1.861 και αποφασίστηκε η καταβολή αποζημιώσεων συνολικού ύψους 481.405.921 στερλινών. Σε δηλώσεις της η «πρόεδρος» της «Επιτροπής» Νοβμπέρ Βεχτσί ανέφερε ότι «μέχρι σήμερα έχουν αποφασίσει την επιστροφή περιουσίας για πέντε αιτήσεις, την ανταλλαγή και αποζημίωση για τρεις αιτήσεις και την επιστροφή και αποζημίωση για οκτώ αιτήσεις». Στόχος είναι -είπε- να συμβάλει σε μια συνολική λύση, παρέχοντας δίκαιες, γρήγορες και αποτελεσματικές λύσεις στην περιουσιακή διάσταση του Kυπριακού.
Η «Επιτροπή» είναι ένας μηχανισμός αναγνωρισμένος από την Ευρωπαϊκή Ενωση που προέκυψε μετά το Σχέδιο Ανάν και βρίσκεται σε τέλμα. Δεν πραγματοποιεί πληρωμές εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα και η έλλειψη πολιτικής βούλησης για την ενεργό λειτουργία της θέτει υπό αμφισβήτηση ακόμη και την ύπαρξή της. Γεννώνται πολύπλοκα νομικά προβλήματα που θέτουν σε κίνδυνο ακόμη και τα ποσά που έλαβαν δικαιούχοι ή παρέλαβαν περιουσία ίσης αξίας.
Τώρα, εάν είναι θεμιτή η προσφυγή Ελληνοκυπρίων σε κατοχική Αρχή για τη διεκδίκηση περιουσίας που έχει καταπατηθεί, είναι ένα άλλο ζήτημα ηθικής τάξης που κρίνεται με αυστηρότητα.
Πηγή: Κυριακάτικη Δημοκρατία
Ειμασταν εμεις και καναμε αυτην την ενεργεια , εις βαρος των τουρκοκυπριων , τη θα γινοταν ? Δυστυχος ειμαστε στην περιοχη μικρη παιχτες .