Ο Λέων ΙΔ, ο πρώτος Αμερικανός πάπας, καταδίκασε την εκμετάλλευση των φτωχών και κάλεσε για ενότητα στην εκκλησία κατά τη διάρκεια της εναρκτήριας Λειτουργίας του στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, μια εκδήλωση στην οποία παρευρέθηκαν παγκόσμιοι ηγέτες, μέλη της βασιλικής οικογένειας και δεκάδες χιλιάδες πιστοί.
Ο 267ος Ποντίφικας έφτασε στο Βατικανό με το παπικό όχημα και έγινε δεκτός με ζητωκραυγές από τα τεράστια πλήθη καθώς περιηγήθηκε στην πλατεία του Αγίου Πέτρου με το ειδικά σχεδιασμένο μηχανοκίνητο όχημα για πρώτη φορά. Περίπου 100.000 άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί στην έναρξη της Λειτουργίας, σύμφωνα με τις αρχές.
Κατά τη διάρκεια της περιήγησής του με το παπαμοκίνητο όχημα, ο Πάπας Λέων εθεάθη να σταματά για λίγο και να φιλάει ένα παιδί.
Συνθήματα όπως «Viva il Papa» επαναλήφθηκαν αρκετές φορές, και ακούστηκαν φωνές χαράς και δυνατά χειροκροτήματα καθώς ο Ποντίφικας εισήλθε στην πλατεία του Αγίου Πέτρου για την έναρξη της Λειτουργίας.
Μεταξύ των παρευρισκομένων στη δίωρη λειτουργία της Κυριακής ήταν ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζέι Ντι Βανς, ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο και ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, οι οποίοι εθεάθησαν να ανταλλάσσουν χειραψία πριν από την έναρξη της λειτουργίας. Ο Λέο αναμένεται να συναντηθεί με τον Ζελένσκι αργότερα την Κυριακή.
Παρούσα ήταν επίσης η Πρόεδρος του Περού, Ντίνα Μπολουάρτε, ηγέτιδα της χώρας όπου ο Πάπας Λέων υπηρέτησε ως ιεραπόστολος και επίσκοπος για αρκετές δεκαετίες.
Εκπροσωπήθηκαν χώρες από όλο τον κόσμο, με το Βατικανό να φιλοξενεί αντιπροσώπους από περισσότερες από 150 χώρες.
Εκφωνώντας το κήρυγμά του -μια κομβική στιγμή στη λειτουργία για να σηματοδοτήσει ο νέος πάπας τις προτεραιότητές του- ο Πάπας Λέων είπε ότι δεν υπήρχε χώρος στην Καθολική Εκκλησία για «θρησκευτική προπαγάνδα» ή παιχνίδια εξουσίας και αντ’ αυτού ζήτησε ενότητα, μια πιθανή αναφορά στις διαιρέσεις μεταξύ μεταρρυθμιστών και συντηρητικών που έγιναν πιο έντονες υπό τον προκάτοχό του Φραγκίσκο.
Ο Λέων καταδίκασε επίσης ένα οικονομικό σύστημα που εκμεταλλεύεται «τους πόρους της Γης και περιθωριοποιεί τους φτωχότερους».
Ο Ποντίφικας επανέλαβε την ταπεινότητα του Φραγκίσκου, λέγοντας ότι δεν επιλέχθηκε για τον ρόλο του επικεφαλής της Καθολικής Εκκλησίας για δικά του προσόντα, αλλά αντίθετα τον αναλαμβάνει ως «αδελφός που επιθυμεί να είναι υπηρέτης της πίστης σας και της χαράς σας».
Στο τέλος της λειτουργίας, ο Λέων ζήτησε «δίκαιη και διαρκή ειρήνη» στην Ουκρανία και προσευχήθηκε για τη Γάζα, όπου «παιδιά, οικογένειες, ηλικιωμένοι, επιζώντες λιμοκτονούν».
Σύμβολα του αξιώματος στην εναρκτήρια λειτουργία
Η λειτουργία της 18ης Μαΐου ήταν πλούσια σε συμβολισμό και περιελάμβανε την επίσημη απονομή στον Λέοντα των συμβόλων του αξιώματος, συμπεριλαμβανομένου του παλλίου – ενός ενδύματος από μάλλινο αρνί που συμβολίζει την ποιμαντική του φροντίδα για την εκκλησία και τον ρόλο του ως ποιμένα του ποίμνιού του – και του δαχτυλιδιού του ψαρά, το οποίο συμβολίζει την εξουσία του Πάπα ως διαδόχου του Αγίου Πέτρου, ψαρά στο επάγγελμα, τον οποίο οι Καθολικοί θεωρούν τον πρώτο Πάπα.
Ξέσπασαν χειροκροτήματα καθώς ο Πάπας παρέλαβε το παλλίον από μαλλί αρνιού και το φόρεσε για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της λειτουργίας.
Το Βατικανό δημοσίευσε λεπτομέρειες για το δαχτυλίδι, το οποίο φέρει μια εικόνα του Αγίου Πέτρου στην εξωτερική ζώνη, με χαραγμένη την επιγραφή «Λέοντας ΙΔ’» και το οικόσημο του Πάπα στο εσωτερικό.
Όλοι οι επίσκοποι φορούν δαχτυλίδια για να δείξουν τον δεσμό τους με την τοπική εκκλησία της οποίας ηγούνται και το δαχτυλίδι του Πάπα, ως Επισκόπου Ρώμης, συμβολίζει τον «αρραβώνα» του με ολόκληρη την εκκλησία.
Όταν το παρέδωσε στον Λέο, φαινόταν εμφανώς συγκινημένος, κοιτάζοντας τον παράμεσο του.
Τα αναγνώσματα των γραφών στη Λειτουργία επικεντρώθηκαν στην εικόνα του Αγίου Πέτρου και στο κεντρικό απόσπασμα από το Ευαγγέλιο του Ιωάννη, ένα κείμενο που θεωρείται θεμελιώδες για τη διακονία του πάπα ως διαδόχου του Αγίου Πέτρου.
Οι τελετές ορκωμοσίας του Πάπα έχουν αλλάξει με την πάροδο των ετών. Για αιώνες, περιλάμβανε επίσης μια «στέψη», η οποία περιελάμβανε την τοποθέτηση της παπικής τιάρας στο κεφάλι του νέου Πάπα. Η τελευταία παπική «στέψη» ήταν του Παύλου ΣΤ΄ το 1963. Ωστόσο, αποφάσισε να πουλήσει την τιάρα και να δώσει τα έσοδα σε φιλανθρωπικούς σκοπούς. Οι Καθολικοί στις ΗΠΑ αγόρασαν αυτήν την τιάρα, η οποία τώρα εκτίθεται στη Βασιλική του Εθνικού Ιερού της Αμώμου Σύλληψης στην Ουάσινγκτον.
Ο Λέων ΙΔ ́ συγκρατεί τα δάκρυά του καθώς δέχεται το δαχτυλίδι του Πάπα
Ο Πάπας Λέων ΙΔ ́ συγκράτησε τα δάκρυά του κατά τη διάρκεια της εναρκτήριας λειτουργίας του, καθώς του παραδόθηκε το δαχτυλίδι που σηματοδότησε επίσημα την αρχή του παπισμού του.
Ο ποντίφικας φάνηκε να «πνίγεται» από τη συγκίνηση καθώς ο καρδινάλιος Luigi Tagle πέρασε το Δαχτυλίδι του Ψαρά στο δάχτυλό του πριν το εκτιμώμενο πλήθος των 250.000 ατόμων συγκεντρωθεί στην πλατεία του Αγίου Πέτρου του Βατικανού.
Οι παγκόσμιοι ηγέτες ταξίδεψαν από όλο τον κόσμο για να παρακολουθήσουν την ιστορική στιγμή, μεταξύ των οποίων ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο Ουκρανός πρόεδρος, και ο Τζέι Ντι Βανς, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, στην πρώτη τους συνάντηση μετά από μια πύρινη σύγκρουση του Οβάλ Γραφείου τον Φεβρουάριο.
Θέτοντας τον τόνο για την παποσύνη του, ο Πάπας Λίο χρησιμοποίησε την πρώτη του ομιλία για να μιλήσει για το κλίμα και τους φτωχούς.
«Σε αυτή την εποχή μας, εξακολουθούμε να βλέπουμε πάρα πολύ διχόνοια, πάρα πολλές πληγές που προκαλούνται από το μίσος, τη βία, την προκατάληψη, τον φόβο της διαφοράς και ένα οικονομικό παράδειγμα που εκμεταλλεύεται τους πόρους της Γης και περιθωριοποιεί τους φτωχότερους», είπε χαρακτηριστικά.
Το Δαχτυλίδι του Ψαρά ελέγχει τον ρόλο του Πάπα ως ηγέτη 1,4 δισεκατομμυρίων Καθολικών παγκοσμίως και ονομάστηκε προς τιμήν του Αγίου Πέτρου, του πρώτου Πάπα, ο οποίος ήταν ψαράς από το εμπόριο.
Ο Πάπας για την «μαρτυρική Ουκρανία»
Ο Πάπας Λέων ΙΔ ́ θα πραγματοποιήσει συνάντηση με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τον Ουκρανό πρόεδρο, μετά την εναρκτήρια λειτουργία του, σύμφωνα με ανακοίνωση του Βατικανού.
Ο νέος καθολικός ηγέτης αναφέρθηκε στη σύγκρουση Ουκρανίας-Ρωσίας στην προσευχή του Regina Coeli στο τέλος της λειτουργίας, λέγοντας: «Η μαρτυρική Ουκρανία περιμένει διαπραγματεύσεις για να συμβεί τελικά μια δίκαιη και διαρκής ειρήνη».
Βανς και Ζελένσκι έδωσαν τα χέρια
Πριν ξεκινήσει η λειτουργία, ο Τζέι Ντι Βανς και ο Βολοντίμρ Ζελένσκι, ο Ουκρανός πρόεδρος, ο οποίος παρευρέθηκε επίσης στη Λειτουργία με τη σύζυγό του, Ολένα Ζελένσκα, υποδέχτηκαν για λίγο ο ένας τον άλλο, σφίγγοντας τα χέρια.
Ήταν μια εντυπωσιακά διαφορετική ατμόσφαιρα από την τελευταία τους συνάντηση στον Λευκό Οίκο τον Φεβρουάριο, όταν ο κ. Βανς χαρακτήρισε τον Ουκρανό πρόεδρο «ασεβή» και είπε ότι «δεν είχε δείξει αρκετό σεβασμό στον Ντόναλντ Τραμπ».
Ποιοι παγκόσμιοι ηγέτες παρευρίσκονται στη τελετή ενθρόνισης
Ο πρίγκιπας Εδουάρδος, ο δούκας του Εδιμβούργου, εκπροσώπησε τον βασιλιά Κάρολο στην ορκωμοσία, όπως δήλωσαν τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.
Παρών ήταν επίσης ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και η σύζυγός του, Έλενα. Ο εκπρόσωπος του Ουκρανού προέδρου δήλωσε ότι ο κ. Ζελένσκι ελπίζει να έχει συνομιλίες με άλλους παγκόσμιους ηγέτες κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Βατικανό, μια απόφαση που ενδέχεται να είχε εμπνευστεί από την επιτυχημένη συνάντησή του με τον Ντόναλντ Τραμπ στην κηδεία του Πάπα Φραγκίσκου τον περασμένο μήνα.
Ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος δεν θα είναι παρών αυτή τη φορά, ο Τζέι Ντι Βανς και η σύζυγός του, Ούσα Βανς , θα εμφανιστούν για λογαριασμό της κυβέρνησης σε αυτό που θα μπορούσε να σηματοδοτήσει την πρώτη συνάντηση του αντιπροέδρου με τον κ. Ζελένσκι μετά τη σφοδρή σύγκρουση του οβάλ Γραφείου του ζεύγους τον Φεβρουάριο.
Η εμφάνιση του κ. Βανς είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτη, καθώς ήταν ο τελευταίος παγκόσμιος ηγέτης που μίλησε με τον εκλιπόντα Πάπα Φραγκίσκο, λίγες μόνο ώρες πριν από το θάνατό του τη Δευτέρα του Πάσχα.
Στην τελετή παρευρέθηκε επίσης ο Μάρκο Ρούμπιο, υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ και καθολικός.
Τέλος, ο Μαρκ Κάρνεϊ, ο Καναδός πρωθυπουργός, επιβεβαίωσε ότι θα είναι μεταξύ των παγκόσμιων ηγετών στη ενθρόνιση και ελπίζει ότι η συνάντησή του με άλλους ηγέτες θα προσφέρει την ευκαιρία για διπλωματικές συνομιλίες.
Δείτε επίσης: