Διάχυτη είναι η ανησυχία στην Εύβοια τις τελευταίες ώρες, με την σεισμική ακολουθία να προκαλεί φθορές σε αρκετά σπίτια, δημόσια κτήρια και σχολεία. Ειδικά στην περιοχή του Δήμου Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας, οι αυτοψίες της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΔΑΕΦΚ) οδήγησαν στην απόφαση για την κατεδάφιση τριών κατοικιών, στις οποίες ζουν οικογένειες με παιδιά. Η ανάγκη για άμεση κινητοποίηση είναι επιτακτική, καθώς οι ζημιές είναι εκτεταμένες και η ασφάλεια των κατοίκων αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα.
Στο πλαίσιο αυτό, ο δήμαρχος Γεώργιος Τσαπουρνιώτης ζήτησε την κήρυξη της περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με στόχο την ταχύτερη αποκατάσταση των πληγεισών υποδομών και την ανακούφιση των κατοίκων.
Ο ίδιος επεσήμανε πως έχουν καταγραφεί ρηγματώσεις σε περισσότερα από 50 σπίτια και λοιπά κτήρια, ενώ οι ισχυρές δονήσεις των τελευταίων ωρών προκάλεσαν φθορές μικρής εμβέλειας και σε σχολεία.
«Θα ελεγχθούν βέβαια όλα. Έχει έρθει από πολύ νωρίς το κλιμάκιο και ευχαριστώ πάρα πολύ τον υπουργό, τον κύριο Κατσαφάδο για την άμεση ανταπόκριση. Φυσικά και τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ, ο οποίος είναι πανταχού παρών. Εννοείται ότι οι κάτοικοι πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα, ιδιαίτερα εκείνοι που έχουν ζημιές στα σπίτια τους» επεσήμανε ο κ. Τσαπουρνιώτης και συμπλήρωσε:
«Επικεντρώνουμε τις ζημιές στην κοινότητα του Προκοπίου, αλλά έχουμε και σποραδικές ζημιές και στις γύρω κοινότητες, στη Δαφνούσσα, στο Πήλι, στο Μυρτιά και σε άλλα χωριά».
Στην Εύβοια ο Ευθύμιος Λέκκας
Στην Εύβοια μετέβη νωρίτερα και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, με σκοπό να επιτηρήσει τις αυτοψίες που γίνονται και να αξιολογήσει με προσοχή τα στοιχεία.
«Από προχθές μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί τρεις σεισμοί άνω των 4 Ρίχτερ, με ισχυρότερο αυτόν των 4,5 βαθμών σήμερα το πρωί. Πρόκειται για μια σχετικά έντονη σεισμική έξαρση, όμως βάσει των διαθέσιμων δεδομένων, δεν αναμένουμε εξέλιξη σε μεγαλύτερους σεισμούς», δήλωσε ο κ. Λέκκας, ενώ εξήγησε, πως παρόμοιες σεισμικές ακολουθίες έχουν επαναληφθεί αρκετές φορές στο παρελθόν, τόσο στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής όσο και της Βόρειας Εύβοιας, χωρίς να ξεπεράσουν τα 5 Ρίχτερ.
Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ επεσήμανε ότι τα ρήγματα στην περιοχή είναι μικρού μεγέθους και δεν μπορούν να δώσουν σεισμούς της τάξης των 6 ή 7 Ρίχτερ. «Πρόκειται για μικρά ρήγματα που σχηματίζουν μια ζώνη. Δεν υπάρχει ένα κυρίαρχο ρήγμα με ικανότητα να προκαλέσει μεγάλο σεισμό», υπογράμμισε, ενώ σε ό,τι αφορά στην εξέλιξη της σεισμικής δραστηριότητας, σημείωσε πως, με βάση τα ιστορικά δεδομένα των τελευταίων 30 ετών, οι σεισμικές εξάρσεις αυτού του τύπου συνήθως διαρκούν μερικές ημέρες και έπειτα φθίνουν.
«Τα νέα σπίτια, οι νέες κατασκευές δεν έχουν υποστεί ζημίες. Σε πολύ παλιά σπίτια, τα οποία δεν είχαν καμία συντήρηση ή φροντίδα και δεν πληρούσαν τους ελάχιστους όρους κατοίκησης, οι ζημιές είναι κάπως μεγάλες. Ωστόσο, δεν έχουμε καταρρεύσεις. Στα πιο καινούργια σπίτια οι ζημιές είναι αμελητέες, κυρίως στην τοιχοποιία με κάποιες ρηγματώσεις, τριχοειδείς. Συνεπώς, δεν ανησυχούμε από την εξέλιξη του φαινομένου. Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, έχουμε οργανωθεί επιχειρησιακά έτσι ώστε αν χρειαστεί να αναπτύξουμε δράσεις», τόνισε ο κ. Λέκκας.
«Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί 35 σεισμοί»
Αναφορά στο φαινόμενο έκανε και ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Βασίλης Καραστάθης.
«Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί 35 σεισμοί, αυτή είναι η εικόνα, έχουμε τον μεγαλύτερο σεισμό σήμερα… Πρέπει πάντα να κοιτάμε την εξέλιξη της ακολουθίας. Το δυναμικό της περιοχής, είναι μικρό, δεν υπάρχουν δηλαδή στο ιστορικό ισχυροί σεισμοί… Αλλά επειδή υπάρχει μεγάλη εγγύτητα με την κατοικημένη ζώνη, επιβάλλεται πάντα να έχουμε πολύ προσεκτικές εκτιμήσεις», υποστήριξε ο Βασίλης Καραστάθης, ενώ συμπλήρωσε πως είναι πολύ διαφορετικό οι σεισμοί να είναι κάτω από τα σπίτια του κόσμου και άλλο να είναι σε αποστάσεις 20 χιλιομέτρων.
Όπως είπε, αν δεν περάσει κάποιος χρόνος και δεν συλλέξουμε κάποια στοιχεία, δεν μπορούμε εύκολα να πούμε αν ήταν ή όχι ο κύριος σεισμός. «Το μόνο που ξέρουμε είναι ότι είναι η ίδια συγγενής ζώνη που είχε δώσει την ακολουθία και το 20-23… Όλα αυτά θέλουν παρακολούθηση», υπογράμμισε και κατέληξε λέγοντας πως «δεν έχουμε περιοχή μεγάλου σεισμού, αυτό είναι το αισιόδοξο, χρειάζεται ψυχραιμία».
Δείτε επίσης:
- Εύβοια: «Δεκάδες τα σπίτια με ρηγματώσεις», λέει ο δήμαρχος Μαντουδίου – Κλειστά σχολεία, αυτοψία από κλιμάκια
- Στο «χορό» των Ρίχτερ η Εύβοια: Σεισμός 4,5 Ρίχτερ, αισθητός και στην Αθήνα – «Εφικτό το σενάριο ενος μεγαλύτερου σεισμού», λένε οι ειδικοί
Αυτη η ταλαιπωρη Ευβοια τα ειδε ολα . Φωτιες , Πλημμυρες , τωρα Σεισμους , πολλυ γκαντεμια σε αυτο το ομορφο νησι . Το νησι αυτο θελει , την βοηθεια του Κρατους ,αλλα οχι με λογια .