Οι καπνοί από τις φωτιές που εκδηλώθηκαν στη Μανιτόμπα του Καναδά ταξίδεψαν για περισσότερα από 10.000 χιλιόμετρα για να φτάσουν στην Ελλάδα, χάρη σε ένα φαινόμενο, που δημιούργησε ισχυρός αεροχείμαρρος.
Το φαινόμενο αυτό δημιούργησε νέφη που λέγονται pyroCb (πυροσωρειτομελανίες) και τα οποία λειτούργησαν σαν καμινάδες, στέλνοντας καπνό και σωματίδια άνω των εννέα χιλιομέτρων στην ατμόσφαιρα.
Αυτό το περιστατικό δείχνει πώς ακραίες πυρκαγιές μπορούν να επηρεάσουν την ατμόσφαιρα σε ηπειρωτική, και σε ακραίες περιπτώσεις πλανητική κλίμακα.
Σύμφωνα με τα εργαλεία που έχουν στη διάθεσή τους οι επιστήμονες, ο αέρας έφτασε σε ύψος 9–10 χιλιομέτρων πάνω από την Αθήνα στις 19 Μαΐου και είχε ξεκινήσει από την περιοχή των πυρκαγιών στον Καναδά, έξι ημέρες πριν.
Στις 19 Μαΐου, στις 2:00 το πρωί, στρωματώσεις καπνού καταγράφηκαν σε ύψος 10 χιλιομέτρων πάνω από το Παρατηρητήριο Γεωεπιστημών και Κλιματικής Αλλαγής (ΠΑΓΓΑΙΑ) στο νησί των Αντικυθήρων. Λίγες ώρες αργότερα, στις 12:00, εντοπίστηκαν ξανά σε ύψη 9 και 13 χιλιομέτρων πάνω από τη Θεσσαλονίκη, από το Εργαστήριο Φυσικής της Ατμόσφαιρας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).
«Οι πυρκαγιές στη Μανιτόμπα έχουν καταστρέψει τεράστιες δασικές εκτάσεις, απελευθερώνοντας τεράστιες ποσότητες καπνού. Σε αυτά τα ύψη, ο καπνός μπορεί να ταξιδέψει χιλιάδες χιλιόμετρα μέσα σε λίγες ημέρες!
Αν και βρίσκεται πολύ ψηλά για να επηρεάσει άμεσα την υγεία μας, ο καπνός αλληλεπιδρά με την ηλιακή ακτινοβολία, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει το κλίμα του πλανήτη», αναφέρει ο κόμβος πληροφόρησης για την ατμοσφαιρική σύσταση στην Ελλάδα, AtmoHub.