Παραμύθια Κυριάκου από το βήμα του ΟΗΕ!

Κορόνες του πρωθυπουργού με φόντο την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ

Must Read

Μπορεί στην πράξη να έχει «παγώσει» την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – ΚύπρουΙσραήλ μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου, λόγω των αντιδράσεων της Τουρκίας, στα λόγια όμως -που είναι και χωρίς κόστος- ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζεται… αδιαπραγμάτευτος! Μιλώντας χθες στο Συμβούλιο Ασφαλείας είπε, απευθυνόμενος στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες: «Η ελευθερία της συνδεσιμότητας για μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας και δεδομένων, μέσω υποθαλάσσιων καλωδίων, πρέπει να είναι αδιαπραγμάτευτη, κ. γενικέ γραμματέα, διότι αυτό αποτελεί προϋπόθεση για μια διαφοροποιημένη, οικονομικά προσιτή και υψηλού επιπέδου ενέργεια και συνδεσιμότητα ως προς τα δεδομένα. Αυτό είναι ένα ζήτημα καίριας σημασίας, παγκοσμίως».

Ο πρωθυπουργός στην παρέμβασή του στην εκδήλωση της ελληνικής προεδρίας του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το Θαλάσσιο Δίκαιο και τη θαλάσσια ασφάλεια παρουσίασε έξι προτεραιότητες για τη θαλάσσια ασφάλεια και τόνισε πως «η Ελλάδα δεσμεύεται να παραμείνει θεματοφύλακας της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας, σε συνεργασία με όλα τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ», ενώ επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι η χώρα μας δεν δείχνει καμία ανοχή σε φαινόμενα όπως οι σκιώδεις στόλοι.

«Τα παγκόσμια προβλήματα απαιτούν παγκόσμιες λύσεις και οι απειλές κατά της θαλάσσιας ασφάλειας δεν αποτελούν εξαίρεση. Μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε μόνο μέσω αποτελεσματικής διεθνούς συνεργασίας – σε διακρατικό επίπεδο, μέσω διεθνών οργανισμών, αλλά και του ιδιωτικού τομέα» τόνισε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε πως «στηρίζουμε το Δίκαιο της Θάλασσας, αλλά και τις διεθνείς συνεργασίες, για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις παγκόσμιες προκλήσεις που μας αφορούν όλους».

Οι έξι προτεραιότητες που παρουσίασε είναι οι εξής:

1. Επίγνωση και τεχνολογία: Τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης της κατανόησης του θαλάσσιου τομέα και υιοθέτησης νέων τεχνολογιών, όπως «η Τεχνητή Νοημοσύνη, υπό την προϋπόθεση ότι θα ληφθούν υπόψη και οι κίνδυνοι που αυτή ενέχει».

2. Καταπολέμηση παράνομων πρακτικών: Προειδοποίησε για «δόλιες δραστηριότητες σχετικά με τη νηολόγηση πλοίων, μη αξιόπλοα πλοία, παραβιάσεις κυρώσεων, αλλά και φαινόμενα όπως οι “σκιώδεις στόλοι”», τονίζοντας ότι «η Ελλάδα δεν επιδεικνύει καμία ανοχή».

3. Ανάπτυξη ικανοτήτων: Αναφερόμενος στην κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα σημείωσε τη «χαρακτηριστική περίπτωση σοβαρής απειλής που μπορεί εύλογα να οδηγήσει σε αύξηση των τιμών βασικών αγαθών», καλώντας σε «συλλογική δράση». Υπενθύμισε τη συμμετοχή της Ελλάδας στις επιχειρήσεις «Ασπίδες», «Αταλάντα» και «Ειρήνη» της Ε.Ε. Στο σημείο αυτό έδωσε έμφαση στην «κυβερνοασφάλεια, στην ανθεκτικότητα των λιμένων και, όπως προαναφέραμε, στην ηλεκτρική διασυνδεσιμότητα μέσω υποθαλάσσιων καλωδίων, σημειώνοντας ότι αυτό «πρέπει να είναι αδιαπραγμάτευτο».

4. Ενίσχυση νομικού πλαισίου: Η Σύμβαση UNCLOS, ανέφερε, αποτελεί «τη βάση της παγκόσμιας διακυβέρνησης στη θάλασσα» και πρέπει να «γίνεται καθολικά σεβαστή». Υποστήριξε την ενίσχυση του ρόλου του ΙΜΟ και τον καλύτερο συντονισμό των οργάνων του ΟΗΕ.

5. Περιβαλλοντική διάσταση: Ο πρωθυπουργός συνέδεσε την «κλιματική αλλαγή και την περιβαλλοντική υποβάθμιση» με την ενίσχυση των θαλάσσιων απειλών. Η διάσωση του δεξαμενόπλοιου «Sounion» στην Ερυθρά Θάλασσα «απέτρεψε μια μεγάλη περιβαλλοντική και ανθρωπιστική καταστροφή».

6. Προστασία ναυτικών: Με 2 εκατομμύρια ναυτικούς να διασφαλίζουν την εμπορική ροή, υπενθύμισε τη ναυτική ρήση «χωρίς αυτούς, ο μισός κόσμος θα πάγωνε και ο άλλος μισός θα λιμοκτονούσε», ζητώντας καλύτερη εκπαίδευση και προστασία τους.

Ειδική αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός στη ναυτική παράδοση της χώρας μας, λέγοντας ότι η Ελλάδα διαθέτει τον μεγαλύτερο εμπορικό στόλο στον κόσμο. «Είναι ναυτικό έθνος με βαθιά ιστορία, χιλιάδες νησιά, μία από τις μεγαλύτερες ακτογραμμές του πλανήτη και αποτελεί σταυροδρόμι εμπορίου, συνδέοντας και υποστηρίζοντας την εφοδιαστική αλυσίδα πολλών τρίτων χωρών» είπε και επεσήμανε: «H Ελλάδα θα παραμείνει θεματοφύλακας της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας κατά τη διάρκεια της θητείας μας στο Συμβούλιο Ασφαλείας και πέραν αυτής». Αναφερόμενος στις «ολοένα περισσότερες ασύμμετρες θαλάσσιες απειλές», είπε ότι αυτές είναι το λαθρεμπόριο, η τρομοκρατία, η πειρατεία, αλλά και υβριδικές επιθέσεις που επηρεάζουν τόσο τα πλοία όσο και τα λιμάνια.

Μετά το τέλος της συνεδρίασης, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες. Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις προσπάθειες του γενικού γραμματέα για την επανεκκίνηση και την διατήρηση των συνομιλιών για το Κυπριακό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στον ΟΗΕ πήγε… οικογενειακώς, καθώς, σύμφωνα με το ΑΠΕ, εκτός από τον υπουργό Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτη και τον μόνιμο αντιπρόσωπο, πρέσβη Ευάγγελο Σέκερη, τον συνόδεψαν η σύζυγός του Μαρέβα και ο γιος του Κωνσταντίνος…

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

spot_img
spot_img

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This