Σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής έχει τεθεί η Κρήτη, αλλά και ολόκληρη η χώρα, μετά τη σεισμική δόνηση μεγέθους 6,1 Ρίχτερ που σημειώθηκε νωρίτερα σήμερα το πρωί, στον θαλάσσιο χώρο βόρεια του Λασιθίου. Ο σεισμός, που έγινε αισθητός ακόμα και στην Αττική, προκάλεσε αναστάτωση στις τοπικές κοινωνίες και κινητοποίησε άμεσα τις πυροσβεστικές δυνάμεις, τις μονάδες Πολιτικής Προστασίας και τις υπηρεσίες εκτάκτων αναγκών.
Παρότι μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί σοβαροί τραυματισμοί ή καταστροφές μεγάλης κλίμακας, εντοπίζονται ζημιές σε σχολικές υποδομές και κατοικίες, ενώ οι αρμόδιοι φορείς παρακολουθούν στενά τη μετασεισμική δραστηριότητα. Οι ειδικοί εμφανίζονται καθησυχαστικοί για ενδεχόμενους κινδύνους, τονίζοντας ωστόσο ότι ο σεισμός αποτελεί ένα ηχηρό «καμπανάκι» για την ανάγκη ενίσχυσης της αντισεισμικής θωράκισης, ειδικά σε παλαιότερες κατασκευές και δημόσια κτήρια.
Ήδη από τα πρώτα λεπτά μετά τον σεισμό, σε κατάσταση επιφυλακής τέθηκαν οι πυροσβεστικές υπηρεσίες της Περιφερειακής Διοίκησης Κρήτης, καθώς και η 3η Ειδική Μονάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ). Παράλληλα, με εντολή του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγου Θεόδωρου Βάγια, σε αυξημένη ετοιμότητα βρίσκονται και όλες οι ΕΜΑΚ πανελλαδικά, στο πλαίσιο προληπτικής κινητοποίησης των δυνάμεων έκτακτης ανάγκης.
Σύμφωνα με ενημέρωση από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, ενεργοποιήθηκαν άμεσα οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει καταγραφεί καμία κλήση για παροχή συνδρομής ή επέμβαση σε καταστροφές. Ωστόσο, περιπολίες διεξάγονται συστηματικά σε όλες τις περιοχές του νησιωτικού συμπλέγματος που επηρεάστηκαν από τη σεισμική δόνηση, προκειμένου να εντοπιστούν τυχόν ζημιές ή κίνδυνοι που δεν έχουν ακόμη αναφερθεί.
Μέτρα για την ασφάλεια των μαθητών
Στον απόηχο της σεισμικής δόνησης, η ανησυχία επεκτάθηκε και στον τομέα της εκπαίδευσης, με τις τοπικές αρχές να προχωρούν σε προληπτικά μέτρα για την ασφάλεια των μαθητών. Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε η απομάκρυνση μαθητών από δέκα τμήματα του 2ου και 5ου Δημοτικού Σχολείου της Νέας Αλικαρνασσού, καθώς εντοπίστηκαν ρωγμές στις αίθουσες του πρώτου ορόφου.
Παρά το γεγονός ότι δεν αναφέρθηκαν σοβαρές ζημιές σε άλλες σχολικές μονάδες του Ηρακλείου, η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του Δήμου ήρθε άμεσα σε επικοινωνία με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Παιδείας, ζητώντας επίσημη ενημέρωση. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, τα σχολεία θα λειτουργήσουν κανονικά, ενώ οι όποιες φθορές θα εξεταστούν άμεσα από εξειδικευμένα συνεργεία.
«Κατά την επικοινωνία αυτή, ενημερωθήκαμε πως δεν έχουν παρουσιαστεί ζημιές στις σχολικές μονάδες του Δήμου, με εξαίρεση μία ρωγμή σε δημοτικό σχολείο, η οποία θα ελεγχθεί άμεσα από αρμόδιο συνεργείο του Δήμου. Επίσης, μας διαβεβαίωσε πως τα σχολεία θα λειτουργήσουν κανονικά», αναφέρει η Ένωση, επισημαίνοντας πως το μεγαλύτερο μέρος των σχολικών μονάδων έχει κατασκευαστεί με παλαιότερους αντισεισμικούς κανονισμούς και με δεδομένη την ηλικία των κτηρίων.
Ως εκ τούτου, η Ένωση εξηγεί πως ο σημερινός σεισμός αναδεικνύει την ανάγκη όχι μόνο για πρωτοβάθμιους (μακροσκοπικούς) ελέγχους, αλλά και για ενδελεχείς δευτεροβάθμιους προσεισμικούς ελέγχους. Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη επικαιροποίησης των σχεδίων διαφυγής σε πολλές σχολικές μονάδες. Σε αρκετά σχολεία παλαιότερου σχεδιασμού, παρατηρούνται σοβαρές ελλείψεις, όπως:
- απουσία δεύτερου κλιμακοστασίου,
- μη απομάκρυνση καυστήρων από διαδρόμους διαφυγής,
- έλλειψη θυρών με μπάρες πανικού,
- έλλειψη κατάλληλων χώρων συγκέντρωσης.
«Δεν χρειάζεται να υπάρχει ανησυχία»
Όπως εξήγησε νωρίτερα σήμερα ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Βασίλης Καραστάθης, τα στοιχεία του σεισμού δεν οδηγούν στο συμπέρασμα πως θα υπάρξει μετασεισμική ακολουθία.
«Περιμέναμε να βγει αναθεωρημένη λύση, είναι 60χλμ το βάθος και δεν εγκυμονεί κίνδυνο με τέτοιο βάθος και σε τόσα χιλιόμετρα μακριά από το Λασίθι και τις ακτές. Δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Θα κοιτάξουμε και τη μετασεισμική ακολουθία αλλά δεν νομίζω ότι θα είναι έντονη. Με αυτά τα χαρακτηριστικά του σεισμού δεν περιμένουμε κάποια μετασεισμική ακολουθία. Δεν χρειάζεται να υπάρχει ανησυχία» ανέφερε και συνέχισε:
«Όταν είναι μεγάλος το βάθος ανοίγει η απόσταση για αυτό έγινε αισθητός στην Αττική και ήταν αρκετά μεγάλου μεγέθους».
Αναφορά στον σεισμό έκανε και ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος, με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
«Σφοδρός σεισμός μεγέθους 6,1 και βάθους περίπου 70 χιλιόμετρα στην κρητική θάλασσα. Ευτυχώς, το βάθος και η απόσταση από το νησί αποτέλεσαν και πάλι ασπίδα προστασίας. Έγιναν μερικοί μικροί μετασεισμοί, θα γίνουν λίγοι ακόμα αλλά αβλαβείς. Μαζί με τον προ ημερών παρόμοιο σεισμό στην Κάρπαθο δείχνουν ότι η περίοδος σεισμικής ύφεσης – άπνοιας, που επικρατούσε στη χώρα από τον Οκτώβριο του 2021, έληξε», έγραψε αρχικά και συνέχισε:
«Μετά το σεισμό της Καρπάθου έγραψα ότι οι γεωδυναμικές του συνέπειες θα είναι σημαντικές. Πράγματι, εκείνος ξεκλείδωσε το ανατολικό ελληνικό σεισμικό τόξο διευκολύνοντας την προέλαση και καταβύθιση της μεσογειακής λιθόσφαιρας κάτω από την κρητική θάλασσα, δίνοντας τον σημερινό σεισμό. Οι γεωδυναμικές συνέπειες μάλλον θα συνεχιστούν, αλλά όχι από την ίδια εστία. Το μελετάμε».
Δείτε επίσης:
- Κατολισθήσεις και κατάρρευση μέρος κτιρίου στο Ηράκλειο από τον σεισμό!
- Ισχυρός σεισμός 6,1 Ρίχτερ ανοιχτά της Κρήτης – Έγινε αισθητός και στην Αττική