«Εκλεκτοί», όπως ο Σαλάτας, που φυτρώνουν από το πουθενά στο μποστάνι της διακυβέρνησης Μητσοτάκη, είναι αντιπροσωπευτικό δείγμα για την ποιότητα αξιολόγησης των «άριστων» κυβερνητικών επιλογών. Ο συνταξιούχος πρόεδρος Εφετών είχε όλα τα χαρακτηριστικά που εκτιμά ο πρωθυπουργός για να τοποθετηθεί πρόεδρος στον ΟΠΕΚΕΠΕ των σκανδάλων. Το ίδιο και ο «θαυμαστής της Ντόρας» Χρήστος Παπαδημητρίου του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, με το πόρισμα-φιάσκο για τα Τέμπη.
- Του Βασίλη Γαλούπη – εφημερίδα δημοκρατία
Ο «αξιολογητής» Μητσοτάκης και ανίκανοι υπουργοί του, όπως ο Τσιάρας, φορτώνουν στη δημόσια ζωή και σε κρίσιμους θεσμικούς ρόλους ανθρώπους που όχι μόνο αποτυγχάνουν στο έργο τους, αλλά δυσφημούν και τη χώρα στο εξωτερικό. Ο Παπαδημητρίου ενός κυβερνητικού οργανισμού που φτιάχτηκε στο πόδι έκανε επίθεση στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Σιδηροδρόμων, ο Σαλάτας στον Ευρωπαίο εισαγγελέα. Με τέτοιο θράσος, ώστε να τον απειλεί ακόμα και πως θα προσφύγει εναντίον του στη Δικαιοσύνη ή να του βάζει… τελεσίγραφα!
Ο Σαλάτας έγινε γνωστός στο πανελλήνιο ως δικαστικός για δύο αλλόκοτες ενέργειές του που σήκωσαν δικαιολογημένα πολλή σκόνη. Τον Ιούλιο του 2020, ως πρόεδρος Εφετών, εξαπέλυσε λυσσώδη επίθεση σε Τουλουπάκη, Θάνου και Δημητρίου για την υποτιθέμενη «σκευωρία» Novartis, σε μια χρονική συγκυρία που η τότε νέα κυβέρνηση Μητσοτάκη έκανε ήδη επίδειξη ρεβανσισμού επιχειρώντας να αντιστρέψει τις εντυπώσεις και τα δεδομένα της υπόθεσης.
Ο δικαστικός τόνισε τότε στο ραδιόφωνο του Πρώτου Θέματος πως «για να υπάρξει ουσιαστική αυτοκάθαρση της Δικαιοσύνης θα πρέπει να προστεθούν στο κάδρο των ερευνών η πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου και πρώην πρωθυπουργός Βασιλική Θάνου, και η πρώην εισαγγελέας του ανώτατου δικαστηρίου Ξένη Δημητρίου». Ο Σαλάτας ανέφερε ότι οι παρεμβάσεις του τέως αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαγγελόπουλου δεν περιορίστηκαν στην εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, αλλά διευρύνθηκαν στην τότε ηγεσία της Δικαιοσύνης.
«Αν θέλουμε αυτοκάθαρση πρέπει να ελεγχθούν και οι πρωταγωνιστές. Η κυρία Τουλουπάκη δεν είναι πρωταγωνιστής» είπε ο τότε πρόεδρος Εφετών. «Υπάρχουν αυτές οι υποψίες για επικοινωνία Παπαγγελόπουλου – Τουλουπάκη. Θέλω να σας πω ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος δεν είχε τη δυνατότητα να ορίσει την κυρία Τουλουπάκη εισαγγελέα Διαφθοράς. Την όρισαν άλλοι. Επομένως διευρύνεται η επέμβαση της εκτελεστικής εξουσίας στη δικαστική. Αυτό μας πληγώνει εμάς».
Παράλληλα, τόνισε πως οι κυρίες Θάνου και Δημητρίου επέλεξαν ως εισαγγελέα Διαφθοράς την κυρία Τουλουπάκη, αν και ήταν «άπειρη εισαγγελέας»: «Η κυρία Τουλουπάκη μόλις προήχθη από εισαγγελέας Πρωτοδικών σε αντιεισαγγελέα Εφετών, την περίμενε τη θέση αυτή και την όρισε το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο του οποίου πρόεδρος ήταν η κυρία Βασιλική Θάνου και εισαγγελέας Α.Π. ήταν η κυρία Δημητρίου. Ελέγχθηκε τότε αν είχε τα εχέγγυα η κυρία Τουλουπάκη για να πάρει αυτή τη μεγάλη θέση; Είναι πολύ μεγάλη θέση αυτή για μια άπειρη εισαγγελέα Εφετών».
Οπως ήταν αναμενόμενο, η Ξένη Δημητρίου τον διέψευσε και αντέδρασε με εξώδικο κατηγορώντας τον Σαλάτα για προσπάθεια κατασυκοφάντησης και σπίλωσής της: «Δηλώσατε άστοχα, αναπόδεικτα και αντιφατικά ότι ως προς τον διορισμό της κυρίας Τουλουπάκη ήμουν, από κοινού με την κυρία Θάνου, πρωταγωνίστρια, ότι για τον ρόλο μου αυτό έχω μεγάλες ευθύνες και πρέπει να ελεγχθώ γι’ αυτόν. Η μοναδική όμως αλήθεια, της οποίας τελείτε εν απολύτω γνώσει, είναι ότι η κυρία Τουλουπάκη επελέγη από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο (ΑΔΣ) ως εισαγγελέας Εγκλημάτων Διαφθοράς Αθηνών με ψήφους δέκα (10) υπέρ έναντι μιας (1) κατά. Οπως καλά γνωρίζετε, στις συνεδριάσεις του ΑΔΣ ψηφίζω προτελευταία, ενώ στην προκειμένη συνεδρίαση του ΑΔΣ δεν ήμουν εγώ η εισηγήτρια, όπως και σε όλες τις συνεδρίες αυτού». Ο Σαλάτας ανταπάντησε μάλλον χλιαρά κάνοντας λόγο για καλόπιστη κριτική.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα της ίδιας εποχής, για τον Σαλάτα δεν θα προβλεπόταν άλλη προαγωγή, αν η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν αύξανε το 2020 με το έτσι θέλω κατά 86 τις θέσεις των προέδρων Εφετών. Στη συνέχεια ο δικαστικός κατέκρινε τις πρώην εισαγγελείς του Αρείου Πάγου, διότι τάχα δεν είχαν σωστά εκτιμήσει τις δυνατότητες της Τουλουπάκη.
Θυμίζουμε ότι χάρη σε μια συγκυριακή μειοψηφία ο ίδιος ο Σαλάτας, μαζί με τον Π. Λυμπερόπουλο, προκάλεσε τη μεγάλη κρίση στην Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων, που την τελευταία στιγμή χάρη στην απόφαση του Πρωτοδικείου απετράπη. Ο Σαλάτας είχε για μεγάλο διάστημα επιδοθεί στην προσπάθεια να αφαιρεθεί η δικογραφία της Novartis από την Ελένη Τουλουπάκη.
Τον Φεβρουάριο 2015 είχε βρεθεί ξανά στο στόχαστρο των ΜΜΕ, όταν ακόμα και από την «Καθημερινή» καυτηρίαζαν τη στάση του για την δίκη της Χρυσής Αυγής: «Με εμφανές πλέον το ρήγμα στην ποινική αντιμετώπιση των εγκλημάτων του ηγετικού πυρήνα της Χ.Α., η πολύκροτη υπόθεση οδηγείται σε δίκη με παραπομπή όχι ομόφωνα αλλά κατά πλειοψηφία σε ό,τι αφορά τη βασικότερη κατηγορία. Ο δικαστής που μειοψήφησε, ο εφέτης Νικόλαος Σαλάτας, καταγράφει στο βούλευμα τη διαφωνία του παίρνοντας ξεκάθαρα θέση ότι δεν μπορεί να αποδοθεί κατηγορία διεύθυνσης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση στον ηγετικό πυρήνα της Χ.Α.».
Σύμφωνα με εκείνο το δημοσίευμα: «Η θέση Σαλάτα, αν γινόταν δεκτή, τότε η ηγετική ομάδα της Χ.Α. θα πήγαινε στο εδώλιο με αδικήματα ήσσονος ποινικής σημασίας και ακόμα και ο Γιώργος Ρουπακιάς, που σκότωσε τον Παύλο Φύσσα, θα είχε πετάξει από πάνω του τη βαριά κατηγορία ότι μετείχε και έδρασε ως μέλος εγκληματικής οργάνωσης».
ΝΙΚΟΣ ΣΑΛΑΤΑΣ
Πρόεδρος Εφετών επί τιμή, έως χθες πρόεδρος ΟΠΕΚΕΠΕ
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Γεννήθηκε το 1955 στα Μελίσσια. Είναι απόφοιτος της Νομικής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Από το 1982 έως το 1989 εργάστηκε ως δικηγόρος Αθηνών και από το 1989-91 υπηρέτησε ως πάρεδρος πρωτοδικών. Εως το 2005 ήταν πρωτοδίκης και στη συνέχεια πρόεδρος πρωτοδικών. Το 2004-2006 εξελέγη μέλος του Τριμελούς Συμβουλίου Διοίκησης Πρωτοδικείου Αθηνών. Από το 2010 έως το 2020 ήταν εφέτης. Ολοκλήρωσε την καριέρα του το 2022 αναβαθμισμένος από το 2020 ως πρόεδρος Εφετών. Από τον Ιανουάριο 2025 διορίστηκε νέος πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ με απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστα Τσιάρα. Ο ίδιος υπουργός ζήτησε προχθές την παραίτησή του, ο Σαλάτας αρνήθηκε και ο Τσιάρας χθες αποφάσισε τη λήξη της θητείας του.
Οι ιδεολογικοί πατέρες της χρυσής αυγής , κάτι κουμασια σαν τον Σαλάτα, τους ανώτερους αξιωματικούς της αστυνομίας που δικάζονται για την Greek mafia , κάτι ιεράρχες σκατοψυχοι και φυσικά επιχειρηματίες βρώμικοι και πολιτικοί λαμόγια. ΕΛΛΑΔΑ 2.0 η σάπιλα στο μεγαλείο της