Σε μια περίοδο που το Εθνικό Σύστημα Υγείας στενάζει από ελλείψεις και υπερκόπωση του προσωπικού, η Πολιτεία εξακολουθεί να απαξιώνει ένα κρίσιμο και εξειδικευμένο κομμάτι των υγειονομικών του ΕΣΥ: τους ειδικευμένους νοσηλευτές. Με επιστολή-καταπέλτη προς τον Υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, η νοσηλευτική κοινότητα απαιτεί επιτέλους τη θεσμική αναγνώριση και ουσιαστική αξιοποίηση των επαγγελματιών που διαθέτουν νοσηλευτική ειδικότητα.
Παρά την ψήφιση του νόμου, που υποτίθεται πως έθεσε τις βάσεις για τη νοσηλευτική εξειδίκευση, η πραγματικότητα είναι πως οι εξειδικευμένοι νοσηλευτές παραμένουν αόρατοι στον πυρήνα του ΕΣΥ –χωρίς οργανικές θέσεις, χωρίς περιγραφή καθηκόντων, χωρίς επίδομα ειδικότητας. Ένα θεσμικό κενό που όχι μόνο απαξιώνει την επιστημονική τους κατάρτιση, αλλά αποδυναμώνει την ίδια τη λειτουργία του συστήματος υγείας. Οι νοσηλευτές απαιτούν όσα αυτονόητα ισχύουν εδώ και χρόνια σε προηγμένα συστήματα υγείας του εξωτερικού –και δεν προτίθενται να μείνουν σιωπηλοί.
Ολόκληρη η επιστολή
«Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
Με το Ν. 4690/2020 έγινε ένα σημαντικό βήμα με τη μεταρρύθμιση του θεσμού των Νοσηλευτικών Ειδικοτήτων, ικανοποιώντας ένα πάγιο αίτημα της νοσηλευτικής κοινότητας. Ωστόσο, παρά τη θεσμική κατοχύρωση των προγραμμάτων εκπαίδευσης στις νοσηλευτικές ειδικότητες, δεν προβλέφθηκε σαφές πλαίσιο για την αξιοποίηση των αποφοίτων αυτών των προγραμμάτων, εντός του ΕΣΥ, όπως συμβαίνει σε όλα τα προηγμένα συστήματα υγείας άλλων χωρών.
Ειδικότερα είναι απαραίτητο να προχωρήσει το Υπουργείο Υγείας στη θεσμική αναγνώριση των Ειδικευμένων Νοσηλευτών με την:
- Σύσταση οργανικών θέσεων των Ειδικευμένων Νοσηλευτών στους οργανισμούς των Δημόσιων Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας, ανάλογα με το προφίλ και τις ανάγκες του εκάστοτε ιδρύματος.
- Καθιέρωση Ειδικού πλαισίου προσλήψεων για τους Ειδικευμένους Νοσηλευτές.
- Περιγραφή καθηκόντων Ειδικευμένων Νοσηλευτών ανάλογα με την Ειδικότητα.
- Χορήγηση Επιδόματος Ειδικότητας.
Επιπλέον:
- Απαιτείται διάλογος με τις διοικήσεις των νοσοκομείων για την αναδιαμόρφωση των θέσεων Ειδικευόμενων Νοσηλευτών στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, ανάλογα με τις δυνατότητες εκπαίδευσής τους.
- Καθορισμός Ειδικής Αμοιβής (μέσω Ειδικού Μισθολογίου) για τη διάρκεια της εκπαίδευσης της Ειδικότητας, όπως συμβαίνει και με τους Ειδικευόμενους Ιατρούς.
- Άμεση έναρξη λειτουργίας των Νοσηλευτικών Εξειδικεύσεων, οι οποίες παραμένουν ανενεργές και θα πρόσφεραν περαιτέρω εξειδίκευση μετά τη λήψη της Ειδικότητας.
Επιπρόσθετα, είναι επιτακτική η ανάγκη αναγνώρισης της προϋπηρεσίας των Ειδικευμένων Νοσηλευτών για ειδική βαθμολογική και μισθολογική εξέλιξη (μέχρι τώρα «απολαμβάνουν» μόνο της επιπλέον μοριοδότησης για προσλήψεις στο ΑΣΕΠ, καθώς η λήψη Νοσηλευτικής Ειδικότητας δεν έχει άλλο πρακτικό αντίκρισμα ως αναγνώριση).
Κι αυτό τίθεται ως ανάγκη όχι μόνο για τις Νοσηλευτικές Ειδικότητες που θεσμοθετήθηκαν με το Ν. 4690/2020, αλλά και για τις παλιές (χρειάζεται κι αυτές ν’ αναγνωριστούν ως προϋπηρεσία στους κατόχους τους, με κάποιο ανάλογο νομικό και θεσμικό πλαίσιο).
Η επιστημονική Εξειδίκευση του Νοσηλευτή δεν πρέπει να αποτελεί τυπικό τίτλο, αλλά εργαλείο αναβάθμισης της κλινικής πρακτικής και μοχλό αποδοτικότητας του ΕΣΥ.
Η μη αναγνώριση και αξιοποίηση των Ειδικευμένων Νοσηλευτών οδηγεί σε ματαίωση των προσπαθειών της Πολιτείας και των ίδιων των επαγγελματιών.
Είναι απαραίτητο να υπάρχει η δική σας πολιτική βούληση και θεσμική παρέμβαση για την άμεση προώθηση των ανωτέρω αιτημάτων, που συνιστούν τόσο αναπτυξιακή ανάγκη για το ΕΣΥ, όσο και ηθική υποχρέωση προς τους Νοσηλευτές».
Γι αυτό φεύγουν οι περισσότεροι νοσηλευτές/ τριες στο εξωτερικό. Εκεί τους εκτιμούν και οι αμοιβές είναι κατά πολύ υψηλότερες από την Ελλάδα. Πάρα πολλοί έχουν φύγει έξω, εδώ και πολλά χρόνια και πριν την χρεωκοπία της Ελλάδας.