Ο υποκριτής Αλ Σίσι παίζει διπλό παιχνίδι

Bαρύ το κλίμα στους βουλευτές της Ν.Δ., που μιλούσαν «για ακόμη μία αδιανόητη ψυχρολουσία». Ακόμα μία φορά η δεξιά πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας βρίσκεται εκτεθειμένη και η θρησκευόμενη βάση του κόμματος αισθάνεται προδομένη

Δεν μας έκανε σοφότερους η χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία ΜητσοτάκηΑλ Σίσι για τη Μονή Σινά. Οι δύο ηγέτες, όπως ανακοινώθηκε, συμφώνησαν γενικόλογα πως «η λύση βρίσκεται στην ήδη καταγεγραμμένη κοινή κατανόηση των δύο πλευρών, καθώς και σε όσα είχαν συμφωνηθεί κατ’ ιδίαν στην Αθήνα στις 7 Μαΐου». Οι προσεκτικές όσο κι ασαφείς διατυπώσεις δεν ικανοποιούν την ανήσυχη κοινή γνώμη.

  • Toυ Βασίλη Γαλούπη – εφημερίδα δημοκρατία

Οι όποιες εξελίξεις θα «τρέξουν» από τη Δευτέρα, με το ταξίδι της αντιπροσωπίας μας στην Αίγυπτο για την επεξεργασία της συμφωνίας, όμως η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να ακολουθεί πια τις εξελίξεις. Ακόμα μία φορά ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο έμπιστός του στο υπουργείο Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης ζυγίζονται με την Ιστορία και βγαίνουν κατώτεροι των περιστάσεων.

Ο Αλ Σίσι δίνει φρούδες ελπίδες, κερδίζοντας χρόνο. Το δραματικό μήνυμα του Αρχιεπίσκοπου Ιερωνύμου αντικατοπτρίζει την πραγματική -και απογοητευτική- εικόνα, που η κυβέρνηση δεν θέλει να αποδεχτεί: «Ο Ελληνισμός και η Ορθοδοξία βιώνουν ακόμη μία ιστορική άλωση» είπε και πρόσθεσε: «Η περιουσία της μονής υφαρπάζεται και δημεύεται, κι ο πνευματικός αυτός φάρος της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού αντιμετωπίζει πλέον ζήτημα πραγματικής επιβίωσης».

Παρά τις τεχνητές απόπειρες του Μαξίμου να μαλακώσει λίγο το κλίμα, η σαστισμάρα του δεν μπορεί να κρυφτεί μετά το αιφνιδιαστικό κλείσιμο της Μονής της Αγίας Αικατερίνης Σινά, το αρχαιότερο χριστιανικό μοναστήρι, που συνεχίζει να λειτουργεί. Κι όλα αυτά λίγες εβδομάδες μετά τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αλ Σίσι στην Αθήνα και τις διαβεβαιώσεις του δεύτερου προς τον Ελληνα πρωθυπουργό, ότι κάτι τέτοιο αποκλείεται συμβεί.

Οπως αποδεικνύεται, ο Αιγύπτιος στρατιωτικός έπαιξε διπλό παιχνίδι σε βάρος των ελληνικών συμφερόντων. «Κοίμισε» τον Ελληνα πρωθυπουργό, ότι δεν θα αλλάξει τίποτα, μέχρι να βγουν οι δεσμευτικές αποφάσεις για το λουκέτο και τη μετατροπή σε μουσείο. Τώρα όλα έχουν γίνει εξαιρετικά δύσκολα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οσα κι αν λέει ή υπόσχεται ο Αιγύπτιος, δεν μπορεί να θεωρείται πλέον αξιόπιστος συνομιλητής. Κι ένα ερώτημα που προκύπτει μετά τις τελευταίες εξελίξεις είναι αν την ίδια υποκριτική στάση θα τολμούσε ποτέ να κρατήσει κι απέναντι στον Ταγίπ Ερντογάν…

Ο υφυπουργός Παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης δήλωσε σχετικά ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης «παραμένει στη δέσμευση που έλαβε δημοσίως και κατ’ ιδίαν από τον πρόεδρο της Αιγύπτου κατά τη διάρκεια του ανώτατου συμβουλίου συνεργασίας των δύο χωρών στην Αθήνα για τη διατήρηση του λατρευτικού ελληνορθόδοξου χαρακτήρα της μονής και αναμένει άμεσα την υπογραφή της σχετικής συμφωνίας, όπως είχε διαμορφωθεί μεταξύ των μερών».

Η δικαστική απόφαση, όμως, δημιουργεί τετελεσμένα. Ο Ελληνας πρωθυπουργός μπορεί να «παραμένει στη δέσμευση» με τον Αλ Σίσι, αλλά ο Αιγύπτιος πρόεδρος κάνει τα δικά του παρασκηνιακά παιχνίδια. Ακόμα μία φορά η ελληνική διπλωματία τρέχει εκτεθειμένη πίσω από εύθραυστες συμμαχίες με ασταθή κράτη για υψηλής βαρύτητας συμφέροντα της χώρας. Η δική μας αφέλεια και η υπερεκτίμηση των συμμάχων στοιχίζει ξανά ακριβά.

«Οταν γίνει γνωστό το επίσημο και συνολικό περιεχόμενο της δικαστικής απόφασης και αξιολογηθεί σχετικά, θα υπάρξει επίσημη τοποθέτηση. Από ελληνικής πλευράς δεν αναμένουμε οποιαδήποτε διαφοροποίηση στα συμφωνηθέντα» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σε ακόμα μία απόπειρα να κερδίσει με μισόλογα λίγο χρόνο μετά το χαστούκι από το δικαστήριο.

Ο Ιερώνυμος, όμως, χρησιμοποιεί αυτές τις μέρες πολύ σκληρή γλώσσα: «Ουσιαστικά, η ίδια η αιγυπτιακή κυβέρνηση αποφάσισε, παρά τις περί του αντιθέτου πρόσφατες δεσμεύσεις του Αιγύπτιου προέδρου προς τον Ελληνα πρωθυπουργό, να καταλύσει κάθε έννοια δικαίου και, ουσιαστικά, να επιχειρήσει να σβήσει μονοκοντυλιά την ίδια την ύπαρξη της μονής, αναιρώντας αυτή καθαυτή την όλη λειτουργία Της, το ίδιο το λατρευτικό και το πνευματικό Της έργο, ομοίως και το πολιτιστικό».

Νέες βολές προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπέλυσε και ο Αντώνης Σαμαράς, που σε δήλωσή του για τις εξελίξεις στη Μονή Σινά έκανε λόγο για «ανυποληψία και περιθωριοποίηση της Ελλάδας», λέγοντας ότι «τρέχουμε διαρκώς πίσω από τις εξελίξεις»: «Λίγες μόλις ημέρες μετά την αδιανόητη απόφαση για την ένταξη της Τουρκίας στους αμυντικούς εξοπλισμούς της Ευρώπης, παρακολουθούμε και την απίστευτη απόφαση της Αιγύπτου να δημεύσει τον πνευματικό φάρο της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού: Τη Μονή Σινά, την αρχαιότερη ορθόδοξη χριστιανική μονή».

Βαρύ, όμως, φέρεται ότι είναι και το κλίμα στους βουλευτές της Ν.Δ. Δημοσιεύματα ανέφεραν χθες πως οι περισσότεροι μιλούσαν στους διαδρόμους του Κοινοβουλίου «για ακόμα μία αδιανόητη ψυχρολουσία», τονίζοντας που αυτή έρχεται από μια χώρα που η κυβέρνησή μας ισχυριζόταν ότι είναι φίλη μας. Αλλωστε, ο Μητσοτάκης επανειλημμένα διαφήμιζε την καλή προσωπική του σχέση του με τον Αιγύπτιο πρόεδρο. Τώρα ο Ελληνας πρωθυπουργός έχει εκτεθεί ανεπανόρθωτα, με τη χώρα να μετράει -κυρίως- μια μεγάλη απώλεια.

Ακόμα μία φορά, πάντως, η δεξιά πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας βρίσκεται εκτεθειμένη. Η θρησκευόμενη βάση του κόμματος αισθάνεται προδομένη. Οι βουλευτές γνωρίζουν πως πολύ δύσκολα θα μπορούσε να εξηγήσουν στον απλό κόσμο της παράταξης πώς η Ορθοδοξία υπέστη ακόμα μία βαριά απώλεια…

ΑΜΠΝΤΕΛ ΦΑΤΑΧ ΑΛ ΣΙΣΙ

Πρόεδρος Αιγύπτου

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Γεννήθηκε στο Κάιρο το 1954. Υπηρέτησε ως αρχηγός των αιγυπτιακών ενόπλων δυνάμεων. Από το 2012-14 ήταν υπουργός Αμυνας. Επαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στην εκδίωξη του προέδρου Μόρσι, με στρατιωτικό πραξικόπημα, τον Ιούλιο 2013. Στη συνέχεια ο Αλ Σίσι προήχθη σε αναπληρωτή πρωθυπουργό. Τον Μάιο του 2014 νίκησε στις προεδρικές εκλογές με 97%. Το 2018 επανεξελέγη με το ίδιο ποσοστό, όπως και το 2023 (90%).

Ακολουθήστε το newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

  1. Εκει στη δεξια πτερυγα μαλλον η καρεκλα τους ενδιαφερει,οπως και τους περισσοτερους στο κοινοβουλιο.Συμφωνω να τα εχουμε καλα με το Ισραηλ αλλα οχι με ευχολογια , χρειαζονται πραξεις και τις πραξεις δεν τις βλεπω απο τον πολυχρονεμενο μας ο οποιος ειναι τρις λαλουν και δυο χορεύουν. Δυστυχώς σε μια απο τις ποιο κρίσιμες περιοδους που ολα αλλαζουν γυρωμας ο πολυχρονεμενος μας με το πρωτοπαλικαρο του των εξωτερικών μαλλον βρισκονται σε αλλη χωρα η μαλλον βλεπουν πολυ ΝETFLIX και δεν υπαρχει χρόνος για την πατριδα μας , ελπιζω οταν τελειώσουν οι ταινιες που παρακολουθουν να μας βρει το κακο.

  2. Ω kimon ΣΥΜΦΩΝΩ Α Π Ό Λ Υ Τ Α ΜΑΖΊ ΣΟΥ,ΟΤΑΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΤΑ ΑΡΠΑΞΕΙ αυτή η οικογέγεια ΟΛΕΤΗΡΑΣ ΠΟΥΛΑΕΙ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ,ΟΧΙ ΜΟΝΟΝ ΤΗΝ ΠΑΤΡΊΔΑ ΜΑΣ,ΕΞ ΑΛΛΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ,ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΕΑΝ ΕΊΝΑΙ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ,ΔΙΟΤΙ ΣΕ 200 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΣΗΜΕΡΙΝΟΙ ΛΑΘΡΑΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΘΑ ΔΗΛΩΝΟΥΝ.

  3. Το μήνυμα είναι σαφές και διττής σημασίας από τους Αιγυπτίους. Πέρα ότι ανακοινώθηκε σε μια σημαδιακή ημερομηνία για τον Ελληνισμό, την Άλωση της Πόλης και την κατάρρευση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, στην ουσία έχουν αντιληφθεί οι Αιγύπτιοι την παρακμή τους νεοελληνικού κράτους και βλέπουν ότι δεν αντιδρά σε τίποτα πια. Και επειδή η πίτα από το χωράφι που λέγεται Ελλάδα είναι πλούσιο, οι μνηστήρες αρχίζουν να δείχνουν τις προθέσεις τους που σημαίνει ότι την κρίσιμη στιγμή θα δείξουν τα νύχια τους

  4. ΔΙΑΦΩΝΩ ΜΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ
    ΣΤΟΝ ΣΙΣΙ ΕΧΕΙ ΠΕΣΕΙ ΠΑΝΩ ΤΟΥ ΟΛΟ ΤΟ ΙΣΛΑΜΙΚΟ ΤΟΞΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΤΟΥ ΤΗ ΠΕΦΤΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗ ΓΑΖΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΔΕΛΦΟΥΣ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΔΗΛΑΔΗ ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΕΥΤΥΧΩΣ ΒΡΗΚΕ ΤΟΥΣ ΜΑΛΑΚΕΣ ΕΔΩ ΟΠΕΡΑ ΚΑΙ ΠΟΥΛΗΣΕ ΜΟΥΡΗ ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΕΚΑΝΕ ΔΗΛΑΔΗ ΑΛΛΩΣΤΕ ΜΕ ΤΟΝ ΚΟΥΛΗ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΧΡΗΣΤΟΥΣ ΝΕΝΕΚΟΥΣ ΛΑΜΟΓΙΟΥΣ ΠΟΥ ΧΟΥΜΕ ΜΟΝΟ Η ΚΑΡΕΤΑ ΚΑΡΕΤΑ ΔΕ ΜΑΣ ΤΗ ΠΕΦΤΕΙ

  5. ΤΣ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΑΠΛΑ : ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΚΥΒΕΡΝΟΥΝ ΕΘΝΟΠΡΟΔΟΤΕΣ, ΤΟΥΡΚΟΛΑΓΝΟΙ , ΝΕΝΕΚΟΙ, ΟΣΦΥΟΚΑΜΠΤΕΣ!
    ΟΠΩΣ,ΛΕΕΙ ΚΑΙ ΜΙΑ ΠΑΡΟΙΜΊΑ: ΜΑΘΑΝΕ ΟΤΙ ΓΑΜΙΩΜΑΣΤΕ Κ ΠΛΑΚΩΣΑΝ ΚΑΙ ΟΙ ΓΥΦΤΟΙ!

  6. Ποια είναι η δεξιά πτέρυγα της ΝΔ;

    Έχουν ονόματα;

    Έχουν κάνει κάτι για τις υποκλοπές, την υποχρεωτικότητα, το έγκλημα στα Τέμπη, τις υποκλίσεις στο Αιγαίο, τον ‘χάρτη’ που καταθέσαμε, την αποστρατικοποίηση νησιών, την Κάσο και την σωρεία Νεοδημοκρατικών εγκλημάτων κατά του λαού και του έθνους;

    Να προσέχουν εκεί στην δεξιά πτέρυγα μην τους ανέβουν οι παλμοί από την αυγκίνηση.

    Όποιος Νεοδημοκράτης νομίζει ότι θα γλυτώσει τη ρετσινιά του ΠΡΟΔΟΤΗ είναι βαθιά γελασμένος.

    Σαν νεα επταετία θα σας θυμάται ο κόσμος. Εκτός νόμου θα βγείτε στο τέλος.

  7. Εγω νομιζω ειναι Τουρκικος δακτυλος . Και πιστευω ο Ερντογαν , και ο Σισι μιλανε την ιδια γλωσσα , μουσουλκανοι και η δυο . Οπου πατησουν το ποδι η Τουρκοι ειναι καλοδεχουμενοι , ειναι τερατα της διπλωματιες . Εμεις που μπλεξαμε με αυτους μας κανανε ανω -κατω , χασαμε τα αυγα και τα πασχαλια . Εμεις να τα εχουμε καλα με το Ισραηλ .

  8. Κρίμα που υπογράψανε συμφωνίες να έρχονται για εργασία αθρόα Αιγύπτιοι παράνομα και νομιμά στη χωρά μας για να τους καλοπιάσουνε.
    Δυστυχώς οι εταίροι μας εντός και εκτός ΕΕ τεμαχίζουν τη χώρα μας για δικά τους οφέλη με τη τουρκία και το μουσουλμανικό στοιχείο γενικότερα οι δικοί μας πολιτικοί απλά σιωπούν ένοχα.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

 
ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να κλείσει το κόμμα του αφήνει ο Κασελάκης

Και εκεί που παρακολουθούμε τις εξελίξεις για το τι μέλλει γενέσθαι με τους αγρότες, με την Ελλάδα να είναι κομμένη...
ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Διαψεύδουν τις πρόωρες εκλογές, αλλά προετοιμάζονται…

Μπορεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός και το περιβάλλον του να διαψεύδουν συνεχώς την πιθανότητα πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, τα τεκταινόμενα...
ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Τελευταία στιγμή απετράπη η συνάντηση του υπόδικου με τον Χατζηδάκη!

Ο Χιλετζάκης ήταν να παραστεί στη χθεσινή σύσκεψη στο γραφείο του Χατζηδάκη. Τους ενημέρωσε η οικονομική αστυνομία από προχθές ότι...
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χρυσοχοϊδής για μπλόκα: «Που απευθύνεστε, σε ηλιθίους; – Τί είμαστε εδώ μέσα, λωτοφάγοι;»

Κατά την συζήτηση για τον κρατικό υπολογισμό, ο υπουργός προστασίας του πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδής απάντησε στις κατηγορίες και τις επικρίσεις...
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο πρέσβης της Γερμανίας μπήκε στην κουζίνα και «ψήνει» για τα Χριστούγεννα

Σε πιο γιορτινούς ρυθμούς κινήθηκε ο πρέσβης της Γερμανίας στην Ελλάδα, αφήνοντας για λίγο τη διπλωματία και… περνώντας στην κουζίνα....
ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ

Δημοσκόπηση: Να συνεχίσει η Ελλάδα να στηρίζει την Ουκρανία;

Με δεδομένο ότι ορισμένες χώρες της Ε.Ε. μειώνουν ή επανεξετάζουν τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία, ποια στάση θεωρείτε ότι...
ΕΛΛΑΔΑ

Μυστήριο με τον θάνατο 70χρονου Γεωργιανού στην Πάτρα

Ένα θρίλερ εξελίσσεται με τον θάνατο ενός 70χρονου Γεωργιανού που βρέθηκε νεκρός στο δρόμο που οδηγεί από τον Άραξο στην...
ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Χειροπέδες σε τρείς αστυνομικούς – Λεία 120.000 από φακελάκια

Τρεις αστυνομικοί από το Τμήμα Τροχαίας Μουδανιών στη Θεσσαλονίκη, συνελήφθησαν με τις βαρύτατες κατηγορίες της εγκληματικής οργάνωσης και κακουργηματικών πράξεων,...
ΕΛΛΑΔΑ

Κλήρωση Τζόκερ: Αυτοί οι αριθμοί κερδίζουν

Πριν από λίγο πραγματοποιήθηκε σήμερα Κυριακή η κλήρωση για το Τζόκερ που μοιράζει τουλάχιστον 4.500.000 ευρώ στους νικητές της πρώτης κατηγορίας. Αυτοί...

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Διαβάστε ακόμα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Διαβάστε επίσης