ΑΡΧΙΚΗΚΟΣΜΟΣΝεκροί και μεγάλες καταστροφές στο Ισραήλ από τα αντίποινα του Ιράν - Απειλές Τεχεράνης για χτυπήματα σε αμερικανικές βάσεις

Νεκροί και μεγάλες καταστροφές στο Ισραήλ από τα αντίποινα του Ιράν – Απειλές Τεχεράνης για χτυπήματα σε αμερικανικές βάσεις

«Όλες οι αμερικανικές βάσεις είναι εντός εμβέλειάς μας και θα τις στοχεύσουμε με τόλμη»

Τύμπανα πολέμου στη Μέση Ανατολή, με το Ισραήλ και το Ιράν να βρίσκονται στα πρόθυρα γενικευμένης σύρραξης. Το Ιράν εξαπέλυσε το βράδυ της Παρασκευής πάνω από 150 βαλλιστικούς πυραύλους προς το Ισραήλ, ως αντίποινα στην αιφνιδιαστική επίθεση του Ισραήλ με την ονομασία «Ανατέλλων Λέων» και στόχο το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι στο Ισραήλ έχασαν τη ζωή τους και δεκάδες έχουν τραυματιστεί, ενώ υπάρχουν και εγκλωβισμένοι κάτω από τα συντρίμμια.

Το επίκεντρο των καταστροφών στο Ισραήλ είναι η παραλιακή πόλη του Ρισόν Λεζιόν, νότια του Τελ Αβίβ στο κεντρικό Ισραήλ.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε νωρίς το πρωί του Σαββάτου ότι ενεργοποίησε σειρήνες της αεράμυνας σε διάφορους τομείς της χώρας εξαιτίας της εκτόξευσης νέου κύματος πυραύλων από το Ιράν εναντίον της ισραηλινής επικράτειας και ότι η αντιαεροπορική άμυνα επιχειρεί για την αναχαίτισή τους.

Αξιωματούχος του Ιράν δήλωσε ότι «η εκδίκησή μας μόλις άρχισε» και πως το Ισραήλ θα  πληρώσει βαρύ τίμημα. Η Τεχεράνη ισχυρίζεται ότι κατέρριψε τουλάχιστον ένα ισραηλινό μαχητικό, με το Τελ Αβίβ να διαψεύδει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το Ιράν ανακοίνωσε ότι ο διάλογος με τις ΗΠΑ για το πυρηνικό του πρόγραμμα είναι «ανούσιος» μετά τις μεγαλύτερες αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ κατά της επικράτειάς του, κατηγορώντας την Ουάσιγκτον ότι υποστήριξε την επίθεση.

Η Τεχεράνη προανήγγειλε τη συνέχιση των επιθέσεων κατά του Ισραήλ, αλλά έβαλε στο στόχαστρο και τις ΗΠΑ, προειδοποιώντας πως η σύγκρουση θα επεκταθεί τις ερχόμενες ημέρες σε αμερικανικές βάσεις στην περιοχή. Μάλιστα, σχετικές δηλώσεις Ιρανών αξιωματούχων μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Fars.

«Αυτή η αντιπαράθεση δεν θα τελειώσει με τις περιορισμένες ενέργειες της περασμένης νύχτας και οι επιθέσεις του Ιράν θα συνεχιστούν, και αυτή η ενέργεια θα είναι πολύ οδυνηρή και λυπηρή για τους επιτιθέμενους», ανέφερε το Σάββατο το πρακτορείο Fars, επικαλούμενο έναν ανώτερο στρατιωτικό αξιωματούχο.

Το Ιράν θα στοχεύσει στρατιωτικές βάσεις οποιασδήποτε χώρας προσπαθήσει να υπερασπιστεί το Ισραήλ, δήλωσε νωρίτερα στο CNNi ανώτερος Ιρανός αξιωματούχος.

«Το Ιράν διατηρεί το δικαίωμα – βάσει του διεθνούς δικαίου – να απαντήσει αποφασιστικά σε αυτό το καθεστώς. Οποιαδήποτε χώρα προσπαθήσει να υπερασπιστεί το καθεστώς ενάντια στις επιχειρήσεις του Ιράν θα δει, με τη σειρά της, τις περιφερειακές βάσεις και θέσεις της να γίνονται νέοι στόχοι».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η πρόσφατη δήλωση του υπουργού Άμυνας του Ιράν Αζίζ Νασιρζαντέχ: «Εάν μας επιβληθεί σύγκρουση… όλες οι αμερικανικές βάσεις είναι εντός εμβέλειάς μας και θα τις στοχεύσουμε με τόλμη».

 

Δύο αναπληρωτές διοικητές του Γενικού Επιτελείου των Ιρανικών Ενόπλων Δυνάμεων σκοτώθηκαν σε ισραηλινές επιθέσεις, όπως μετέδωσαν το Σάββατο τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με το Reuters, δεν ήταν σαφές πότε σκοτώθηκαν οι δύο διοικητές, αλλά ο θάνατός τους ανακοινώθηκε το Σάββατο.

Οι επιθέσεις του Ισραήλ στο Ιράν από την Παρασκευή έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 78 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων ανώτερων στρατιωτικών αξιωματούχων, στις μεγαλύτερες επιθέσεις που έχει κάνει ποτέ το Ισραήλ εναντίον του Ιράν.

Δείτε ακόμα:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Διαβάστε ακόμα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ
ΕΓΚΥΡΑ ΚΑΙ
ΕΓΚΑΙΡΑ
Εγγράψου στα κανάλια
ενημέρωσης του Newsbreak
Εγγραφή

Διαβάστε επίσης