Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην πολύκροτη υπόθεση του θανάτου πέντε βρεφών σε Κάτω Αχαΐα και Αμαλιάδα, η οποία συγκλονίζει το πανελλήνιο και ανασύρει εύλογα ερωτήματα για τα αίτια και τις συνθήκες των θανάτων. Στο επίκεντρο των ερευνών βρίσκεται η Ειρήνη Μουρτζούκου, ενώ τα νέα ιστοπαθολογικά πορίσματα που έχουν παραδοθεί στις αρχές ενισχύουν το ενδεχόμενο εγκληματικής ενέργειας, καθώς περιλαμβάνουν ευρήματα που συνδέονται άμεσα με μηχανισμό ασφυκτικού θανάτου.
Σύμφωνα με τα πορίσματα που εξετάζουν οι δικαστικές και ιατροδικαστικές αρχές, σε όλα τα βρέφη καταγράφονται ενδείξεις σοβαρών αλλοιώσεων σε βασικά όργανα όπως οι πνεύμονες, ο εγκέφαλος και το ήπαρ. Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι και στα πέντε παιδιά διαπιστώθηκε πνευμονορραγία, στοιχείο που, όπως εξηγούν ειδικοί, αποτελεί άμεση ένδειξη ασφυξίας.
«Η πνευμονορραγία συνδέεται με προσπάθεια βίαιης εισπνοής. Ο ασθενής παλεύει να αναπνεύσει και από την πίεση, σπάνε τα αγγεία στους πνεύμονες, προκαλώντας αιμορραγία», επισημαίνει σχετικά, ο ιατροδικαστής Δημήτρης Γαλεντέρης. Παράλληλα, σε δύο περιπτώσεις βρεφών εντοπίστηκε στον θύμο αδένα το λεγόμενο «φαινόμενο του έναστρου ουρανού», ένα μικροσκοπικό εύρημα που, σύμφωνα με ιατροδικαστές, υποδηλώνει υποξία, δηλαδή έλλειψη οξυγόνου η οποία μπορεί να οδηγήσει σε ασφυκτικό θάνατο.
Τα ευρήματα αυτά φωτίζουν επιμέρους πτυχές των θανάτων, ενισχύοντας το σενάριο μη παθολογικών αιτίων. Στην περίπτωση της πρώτης κόρης της Ειρήνης Μουρτζούκου, η οποία πέθανε σε ηλικία 19 ημερών, το πρώτο πόρισμα κατέγραφε «εικόνα έναστρου ουρανού», κάτι που ήδη υποδήλωνε πιθανότητα ασφυξίας. Ωστόσο, το νέο ιστοπαθολογικό πόρισμα αναφέρει πως «δεν διαπιστώθηκαν ιστοπαθολογικές αλλοιώσεις».
Στο μωρό της Κατερίνας, ηλικίας 6 μηνών, η πρώτη έκθεση δεν είχε καταγράψει καμία παθολογική αλλοίωση. Ωστόσο, η νέα εξέταση ανίχνευσε την εικόνα του έναστρου ουρανού, ενισχύοντας το σενάριο της υποξίας. Όσον αφορά τον Παναγιωτάκη, ηλικίας 15 μηνών, το πόρισμα του ιατροδικαστή Ανδρέα Γκότση σημειώνει πως «δεν απεστάλη ο θύμος αδένας προς ιστοπαθολογική εξέταση», αφήνοντας ένα σημαντικό κενό στη διάγνωση.
«Πλέον μιλάμε με βεβαιότητα για μηχανισμό θανάτου»
Ο ιατροδικαστής Γρηγόρης Λέων, σχολιάζοντας τα παραπάνω, επεσήμανε με σαφήνεια ότι τα νέα δεδομένα σε συνδυασμό με τις πολυεπιστημονικές αναλύσεις καταδεικνύουν πως οι θάνατοι των βρεφών δεν προκλήθηκαν από παθολογικά αίτια. «Η ιατροδικαστική δεν βασίζεται αποκλειστικά στη στατιστική. Πλέον, με δεδομένα και από άλλες επιστήμες, είμαστε σε θέση να μιλάμε με βεβαιότητα για τον μηχανισμό θανάτου», σημειώνει και προσθέτει με νόημα: «Όταν τα παθολογοανατομικά πορίσματα επαναλαμβάνουν όρους όπως ‘υποψία’ και δεν τεκμηριώνουν παθολογικό αίτιο, τότε είναι προφανές πως ο παράγοντας είναι εξωγενής».
Η πορεία της υπόθεσης πλέον βρίσκεται στα χέρια των έμπειρων αξιωματικών του Τμήματος Ανθρωποκτονιών της ΕΛ.ΑΣ., οι οποίοι έχουν συγκεντρώσει πληθώρα στοιχείων και καταθέσεων, προκειμένου να συνθέσουν την τελική εικόνα. Στόχος των αρχών είναι να οδηγηθούν σε ένα πλήρως τεκμηριωμένο δικαστικό πόρισμα που να απαντά στα κρίσιμα ερωτήματα που γεννά η υπόθεση.
Η κοινή γνώμη παρακολουθεί με έντονο ενδιαφέρον και βαθιά συγκίνηση τις εξελίξεις στην τραγική αυτή υπόθεση, η οποία περιλαμβάνει πέντε νεκρά βρέφη –τρεις θανάτους στην Κάτω Αχαΐα και δύο στην Αμαλιάδα– και έχει προκαλέσει αποτροπιασμό για τις φρικιαστικές λεπτομέρειες που σταδιακά αποκαλύπτονται. Οι εισαγγελικές αρχές βρίσκονται εν αναμονή των τελικών πορισμάτων, τα οποία θα καθορίσουν τα επόμενα βήματα της ποινικής διαδικασίας, σε μια από τις πιο σκοτεινές και ανατριχιαστικές υποθέσεις των τελευταίων ετών στην Ελλάδα.
«Θα μιλήσω για όλα όταν με καλέσουν»
Την ίδια ώρα, την έντονη αντίδρασή της εκφράζει, μέσω του νέου συνηγόρου υπεράσπισής της, η Ειρήνη Μουρτζούκου, αναφορικά με τη δημόσια έκθεσή της σε υπόθεση που, όπως τονίζει, δεν την αφορά ποινικά –τουλάχιστον όχι ακόμη– αφού μέχρι στιγμής δεν έχει κληθεί από τη Δικαιοσύνη ούτε έχει της απαγγελθεί κάποια κατηγορία.
Ο νέος της πληρεξούσιος δικηγόρος, Νίκος Αλεξανδρής, με επίσημη δήλωσή του, καλεί σε τερματισμό της στοχοποίησης της εντολέως του και υπενθυμίζει την ανάγκη σεβασμού στις αρχές της δίκαιης δίκης και στο τεκμήριο αθωότητας. «Εδώ και πολλούς μήνες η Ειρήνη Μουρτζούκου δικάζεται, κρίνεται ένοχη και καταδικάζεται, χωρίς καν να έχει καταστεί κατηγορούμενη (τουλάχιστον ακόμα) από την Δικαιοσύνη», αναφέρει στην ανακοίνωση που εξέδωσε και συνεχίζει:
«Εδώ και πολλούς μήνες κρίσιμα “έγγραφα” (;;;) της δικογραφίας κυκλοφορούν παρανόμως και σχολιάζονται από αρμοδίους και μη, ενώ συγγενείς και διάφοροι τρίτοι -σχετικοί και άσχετοι- εκτοξεύουν δηλητηριώδεις κατηγορίες και επιχειρηματολογούν αυθαιρέτως σε βάρος της, επιχειρώντας να “φωτίσουν” την υπόθεση, μονόπλευρα όμως (γιατί άραγε;;;)».
Ο ίδιος επισημαίνει πως από την στιγμή που αναλαμβάνι την εκπροσώπηση – υπεράσπιση της Ειρήνης Μουρτζούκου, θα ήθελε, σε πρώτη φάση, να παρακαλέσει «να σταματήσει η ανθρωποφαγία και ο κανιβαλισμός και να επικρατήσουν οι αρχές της δίκαιης δίκης».
«Η εντολέας μου θα μιλήσει για τα πάντα, όταν κληθεί αρμοδίως και τότε, ίσως, πολλοί από αυτούς που σήμερα μιλούν ακατάπαυστα, δεν θα ξέρουν τι να πουν», σημειώνει ο κ. Αλεξανδρής και προσθέτει: «Υ.Γ. Θεμελιώδης αρχή του νομικού πολιτισμού είναι το τεκμήριο της αθωότητας του κατηγορουμένου, το οποίο είναι ιερό και απαραβίαστο. Θεμελιώδης αρχή του κράτους Δικαίου είναι να ενημερώνεται πρώτα ο κατηγορούμενος και κατόπιν να γίνονται διαρροές».
Παράλληλα, η Ειρήνη Μουρτζούκου, μέσω του συνηγόρου της, κάνει έκκληση για αποκατάσταση της νομικής κανονικότητας και για σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων. «Ζητούμενο είναι να σταματήσει η ανθρωποφαγία και ο κανιβαλισμός», υπογραμμίζει ο συνήγορος υπεράσπισής της κι επιμένει ότι πρέπει να επικρατήσουν οι αρχές της δίκαιης δίκης. Τέλος, διαμηνύει πως η ίδια θα τοποθετηθεί για όλα τα ζητήματα μόλις κληθεί αρμοδίως από τις αρμόδιες αρχές, αφήνοντας να εννοηθεί ότι πολλά από όσα έχουν ειπωθεί έως τώρα ενδέχεται να ανατραπούν.
Δείτε επίσης:
- Βρήκε νέο δικηγόρο η Μουρτζούκου: «Θα μιλήσω για όλα όταν με καλέσουν», τονίζει σε σχετική ανακοίνωση
- Αμαλιάδα: Ανοικτό το ενδεχόμενο ο θάνατος των βρεφών να προήλθε από ασφυξία! – Αναλυτικά η ιστολογική επανεκτίμηση
Συμπερασμα …Κάτι συμβαινει με τις ιατροδικαστικες γνωματευσεις και την επαρκεια των ιατροδικαστών τοτε όταν 5 συνεχομενες φορες στο ιδιο περιβάλλον δεν εντοπισαν τις παθολογικες αλλοιώσεις και το εγκλημα…