Bρετανία και Γερμανία υπογράφουν αμυντική συμφωνία κερκόπορτα για τα πυρηνικά στον Μερτς

Το κείμενο βρίσκεται κοντά στην ολοκλήρωσή του

Must Read

Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία ετοιμάζονται να υπογράψουν ευρεία συνθήκη με ρήτρα αμοιβαίας βοήθειας σε περίπτωση απειλής για οποιοδήποτε από τις δύο χώρες, αναφέρει το Politico.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Κιρ Στάρμερ, και ο πρώην καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, έθεσαν τις βάσεις για το σύμφωνο σε κοινή διακήρυξη το περασμένο καλοκαίρι υποσχόμενοι στενότερη συνεργασία για την ειρήνη, την ασφάλεια και την οικονομική ανάπτυξη.

Το κείμενο της συνθήκης βρίσκεται κοντά στην ολοκλήρωσή του, δήλωσαν δύο αξιωματούχοι από το Λονδίνο. Αναμένεται να υπογραφεί στις 17 Ιουλίου, προτού τα δύο Κοινοβούλια κλείσουν για τις καλοκαιρινές διακοπές.

Βασικά κεφάλαια είναι αφιερωμένα στην Άμυνα, βασισμένα στην Συμφωνία Trinity House που υπογράφηκε πέρυσι και ορίζει ότι οποιαδήποτε στρατηγική απειλή για μια χώρα θα αποτελούσε απειλή για την άλλη.

Αυτό θα έδινε στην Γερμανία ρήτρα αμοιβαίας βοήθειας και με τις δύο πυρηνικές δυνάμεις της Ευρώπης, σύμφωνα με την επιθυμία του καγκελάριου Φρίντριχ Μερτς να ενισχύσει την αποτρεπτική ισχύ της ηπείρου χωριστά από τις ΗΠΑ.

Η συνθήκη θα επιβεβαιώσει την δέσμευση και των δύο κρατών στο ΝΑΤΟ ως ακρογωνιαίο λίθο της συλλογικής τους άμυνας, η συμπερίληψη της ρήτρας, εντούτοις, υπογραμμίζει την ώθηση προς τους Ευρωπαίους συμμάχους να συνεργαστούν στενότερα στον τομέα της ασφάλειας καθώς οι ΗΠΑ αποσύρονται από τη διατλαντική αμυντική συμμαχία.

Το έγγραφο αναμένεται να περιέχει περαιτέρω μέτρα για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης, των μεταφορών, της έρευνας και καινοτομίας. Θα περιλαμβάνει επίσης δέσμευση για την προώθηση των διασυνοριακών ανταλλαγών, εξαιρετικά ακανθώδες ζήτημα για την κυβέρνηση Στάρμερ, που αντιμετωπίζει πιέσεις για την μείωση τόσο της νόμιμης όσο και της παράνομης μετανάστευσης.

Η συμφωνία Στάρμερ και Μερτς είναι καρπός 18 γύρων διαπραγματεύσεων, τρεις εκ των οποίων πραγματοποιήθηκαν πρόσωπο με πρόσωπο στο Βερολίνο, και δύο στο Λονδίνο.

Εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε: «Η συνθήκη θα καλύπτει ολόκληρο το φάσμα των σχέσεών μας».

Το υπουργείο Εξωτερικών, Κοινοπολιτείας και Ανάπτυξης του Ηνωμένου Βασιλείου δεν απάντησε σε αίτημα του Politico για σχολιασμό.

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This