Αυτογκόλ της ΕΚΤ; Το ισχυρό ευρώ απειλεί πληθωρισμό και ανάπτυξη

Η ΕΚΤ αναγνωρίζει ότι «οι υψηλότεροι δασμοί και η πρόσφατη ανατίμηση του ευρώ θα επιβαρύνουν τις εξαγωγές», ενώ επισημαίνεται πως η γενικότερη αβεβαιότητα στο διεθνές εμπόριο πλήττει ήδη τις επενδύσεις.

Must Read

Ανησυχία για τις επιπτώσεις της ενίσχυσης του ευρώ εξέφρασαν αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) στη συνεδρίαση του Ιουνίου, σύμφωνα με τα πρακτικά που δόθηκαν την Πέμπτη στη δημοσιότητα.

Παρότι η ανατίμηση του κοινού νομίσματος συνέβαλε στον περιορισμό του πληθωρισμού, δημιουργεί πλέον κινδύνους για την ανταγωνιστικότητα των εξαγωγών, καθώς και για αποκλίσεις από τον στόχο του 2%.

Το ευρώ έχει ενισχυθεί κατά σχεδόν 14% από την αρχή του έτους, με αποτέλεσμα να προκαλεί ανησυχία στις Βρυξέλλες και τη Φρανκφούρτη για πιθανή κάμψη στις εξαγωγικές επιδόσεις της Ευρωζώνης. Η ΕΚΤ αναγνωρίζει ότι «οι υψηλότεροι δασμοί και η πρόσφατη ανατίμηση του ευρώ θα επιβαρύνουν τις εξαγωγές», ενώ επισημαίνεται πως η γενικότερη αβεβαιότητα στο διεθνές εμπόριο πλήττει ήδη τις επενδύσεις.

Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λουίς ντε Γκίντος, δήλωσε πως ενδεχόμενη άνοδος του ευρώ στο 1,20 δολάριο θα αποτελούσε «περίπλοκη» εξέλιξη για την κεντρική τράπεζα. Το ευρώ κινείται αυτή τη στιγμή κοντά στο 1,179 δολάριο.

Ανησυχία για υποχώρηση του πληθωρισμού κάτω από τον στόχο

Σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις της ΕΚΤ, ο πληθωρισμός αναμένεται να διαμορφωθεί στο 1,6% το 2026 και να επιστρέψει στον στόχο του 2% το 2027, με ώθηση από τη δημοσιονομική πολιτική στη Γερμανία. Παρ’ όλα αυτά, η συνεχιζόμενη πτώση των τιμών ενέργειας και η ενίσχυση του ευρώ ενδέχεται να οδηγήσουν σε ακόμη μεγαλύτερη απόκλιση από τον στόχο, ειδικά εάν ακολουθήσει επιβράδυνση στις μισθολογικές αυξήσεις.

Η συνεδρίαση του Ιουνίου κατέληξε στην όγδοη διαδοχική μείωση επιτοκίων, όμως ορισμένα μέλη εξέφρασαν επιφυλάξεις για το εάν θα έπρεπε να διατηρηθούν στα τότε επίπεδα. Τονίστηκε πως τα επιτόκια έχουν πλέον φτάσει σε ουδέτερη ή και ελαφρώς διευκολυντική περιοχή, κάτι που επιβεβαιώνεται από την αύξηση της πιστωτικής επέκτασης και τα ευρήματα της τραπεζικής έρευνας.

Η οικονομία και η ισοτιμία του ευρώ

Σημαντικό μέρος της συζήτησης επικεντρώθηκε στο πώς η αυξημένη ζήτηση για επενδύσεις σε ευρώ, αλλά και η αλλαγή στη στρατηγική αντιστάθμισης συναλλαγματικού κινδύνου, ενίσχυσαν το κοινό νόμισμα. Οι αξιωματούχοι σημείωσαν ότι, σε αντίθεση με το παρελθόν, το ευρώ λειτουργεί πλέον ως ασφαλές καταφύγιο σε περιόδους αυξημένης αστάθειας, προσφέροντας ελκυστικές επιλογές δανεισμού ακόμη και για αμερικανικές εταιρείες που αποφεύγουν τον κίνδυνο από μετατροπές νομισμάτων.

Το 2026 θεωρείται κρίσιμο έτος, καθώς υπάρχει φόβος ότι οι υποτονικές πληθωριστικές προσδοκίες θα επηρεάσουν τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και θα ενισχύσουν τον αποπληθωρισμό μέσω δεύτερων επιπτώσεων.

Παρά τις θετικές ενδείξεις από τους δείκτες PMI στη μεταποίηση και τις νέες παραγγελίες, εκφράστηκαν ανησυχίες ότι μεγάλο μέρος της πρόσφατης ανάκαμψης οφείλεται σε βραχυπρόθεσμες εξαγωγικές κινήσεις, οι οποίες δεν μπορούν να διατηρηθούν υπό συνθήκες ισχυρού ευρώ.

Η σταθερότητα που εμφάνισαν οι αγορές κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης μετά την ανακοίνωση δασμών τον Απρίλιο χαρακτηρίστηκε εντυπωσιακή, όμως δεν αρκεί για να αντισταθμίσει τις μακροοικονομικές πιέσεις που δημιουργεί η συναλλαγματική ισοτιμία.

Η ΕΚΤ, παρά τα σημάδια ανάκαμψης, φαίνεται να βαδίζει σε λεπτή ισορροπία μεταξύ της διατήρησης της νομισματικής χαλάρωσης και της αποτροπής ενός νέου κύκλου υποπληθωρισμού στην Ευρωζώνη.

Δείτε Επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This