Τα σιωπηλά θύματα του καύσωνα: Άλογα και γαϊδουράκια στην κόλαση του ελληνικού τουρισμού

Αν δεν αντέχω εγώ να πάω μέχρι το περίπτερο εν μέσω καύσωνα, τότε πώς περιμένω από ένα άλογο να με κουβαλήσει με την άμαξα στο νησί που θα πάω φέτος διακοπές;

Must Read

Αν δεν αντέχω εγώ να πάω μέχρι το περίπτερο εν μέσω καύσωνα, τότε πώς περιμένω από ένα άλογο να με κουβαλήσει με την άμαξα στο νησί που θα πάω φέτος διακοπές;

Αν δεν αντέχω στιγμή δίχως κλιματιστικό, τότε πώς θεωρώ εντάξει για ένα γαϊδουράκι να κουβαλά με 35 και 40 βαθμούς τις βαλίτσες μου μέχρι το ξενοδοχείο;

Τα άλογα σε άμαξες και τα γαϊδουράκια στα ελληνικά νησιά είναι τα πιο τραγικά κατάλοιπα μιας παμπάλαιας «παράδοσης» που βάφτιζε το βασανιστήριο ζώων, ειρηνική συνύπαρξη.

Φέτος για ακόμα μια φορά θα κάνουν την εμφάνισή τους σαν φαντάσματα του παρελθόντος. Μοιάζουν με φαντάσματα. Υποσιτισμένα, αδύναμα και ανήμπορα να σηκώσουν το βάρος που τους επιβάλλεται. Προφανώς δεν είναι. Νιώθουν όλον τον πόνο και την εξουθένωση.

Τα ζώα αυτά δεν είναι δούλοι. Δεν είναι άψυχα όντα. Δεν αξίζουν να βασανίζονται κάθε καλοκαίρι στον βωμό του κέρδους και της διευκόλυνσης των ασυνείδητων ιδιοκτητών τους. Και μπορεί όλα αυτά να ακούγονται αυτονόητα, ωστόσο οι φωτογραφίες που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου κάθε χρόνο αποδεικνύουν περίτρανα πως τίποτα δεν αλλάζει.

Κάντο εικόνα: Είσαι αναγκασμέν@ να σέρνεις μια άμαξα με δυο-πέντε ανθρώπους μέσα στον καύσωνα. Αν δεν την παλεύεις, αν σταματήσεις ενώ δεν πρέπει, τις τρως κι από πάνω. Ώσπου μια μέρα, όσες δυνάμεις είχες σε εγκαταλείπουν κι αυτές. Και σε παρατάνε στην άκρη ενός δρόμου, να σε βρει όποιος δεν έχει διαρροή συνείδησης, μήπως και σε μαζέψει.

Ακόμα κι αν ο νόμος για την προστασία των ζώων δεν εφαρμόζεται, ακόμα κι αν οι ιδιοκτήτες συνεχίζουν να τα κακομεταχειρίζονται, αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να μένουμε αμέτοχοι, απλοί θεατές.

Δεν ανεβαίνουμε σε άμαξες και γαϊδουράκια, δεν ανεχόμαστε τον βασανισμό και την υποδούλωση των ζώων που πληρώνουν τελικά το κέρδος με τη ζωή τους.

Τι προβλέπει ο νόμος

Το νομοθετικό πλαίσιο αναγνωρίζει τα ζώα ως αισθανόμενα όντα και επιβάλλει την υποχρέωση στους ιδιοκτήτες και το κράτος να εξασφαλίζουν τις βασικές τους ανάγκες: τροφή, νερό, κατάλυμα, κτηνιατρική περίθαλψη και φυσιολογική διαβίωση. Η κακοποίηση, παραμέληση ή βασανισμός (π.χ. εργασία σε καύσωνα, αλυσόδεση, κακομεταχείριση) τιμωρούνται αυστηρά, ακόμη και ως κακουργήματα. Οι ποινές φυλάκισης φτάνουν ως και τα 10 χρόνια και πρόστιμα που φτάνουν τις 50.000 ευρώ ανά ζώο.

Από την άλλη, ο κανονισμός του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (εγκύκλιος της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής) ορίζει τα εξής για την προστασία των ιπποειδών (άλογα, γαϊδουράκια) εν μέσω καύσωνα:

  • Θερμοκρασίες 35–39 °C (υπό σκιά): Απαγορεύεται η εργασία ή μεταφορά των ζώων τις ώρες υψηλού θερμικού φορτίου, κυρίως μεταξύ 12:00-17:00.
  • Θερμοκρασίες άνω των 39 °C: Καμία εργασία ή μεταφορά επιτρέπεται καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.
  • Υποχρεώσεις ιδιοκτητών/μεταφορέων: Τα ζώα πρέπει να έχουν διαρκή πρόσβαση σε φυσική σκιά ή υπόστεγο και 24ωρη πρόσβαση σε καθαρό νερό.
  • Μεταφορές σε πλοία: Απαγορεύεται η μεταφορά ζώων σε γκαράζ με θερμοκρασία άνω των 35 °C χωρίς επαρκές κλιματισμό.

Πηγή: www.rosa.gr

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This