Ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες: Η Ρωσία αυξάνει τη στρατιωτική της παρουσία στην Αρμενία

«Είναι πιθανό η επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Ρωσίας να είχε προετοιμαστεί εκ των προτέρων»

Must Read

Οι ουκρανικές στρατιωτικές υπηρεσίες πληροφοριών (HUR) θεωρούν ότι η Ρωσία αυξάνει και ενισχύει τη στρατιωτική της παρουσία στην Αρμενία. Οι υπηρεσίες πληροφοριών του Κιέβου δημοσίευσαν αυτό που ισχυρίζονται ότι είναι εντολή του ρωσικού στρατού να αυξήσει τον αριθμό των στρατευμάτων σε μια βάση στην Αρμενία. Η είδηση ​​έρχεται δύο ημέρες μετά την πρώτη τέτοια ένδειξη από την Ουκρανία, την οποία η κυβέρνηση στο Ερεβάν έχει διαψεύσει κατηγορηματικά.

«Θέλουν να αποσταθεροποιήσουν το παγκόσμιο πλαίσιο ασφάλειας»

Στις 5 Ιουλίου, μάλιστα, η ίδια η HUR είχε δηλώσει ότι η Μόσχα θα ήθελε να αυξήσει την παρουσία της στη βάση του Γκιουμρί για να ασκήσει μεγαλύτερη επιρροή στον Νότιο Καύκασο και να «αποσταθεροποιήσει το παγκόσμιο πλαίσιο ασφάλειας».

Τώρα έρχεται το έγγραφο που αποδίδεται στη Μόσχα, το οποίο συγκεκριμένα θα ήταν μια «διαταγή του διοικητή των στρατευμάτων της Νότιας Στρατιωτικής Περιφέρειας των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων για την “αναπλήρωση” της ρωσικής στρατιωτικής βάσης στην Αρμενία».

«Το μήνυμα παραθέτει μια λίστα μέτρων, συμπεριλαμβανομένης της ανάγκης επιλογής προσωπικού από τον στρατό του 8ου, 18ου, 49ου και 58ου στρατού», ανέφερε το HUR.

Το έγγραφο δίνει εντολή στους διοικητές να διευκολύνουν τη διαδικασία επιλογής, περιγράφοντας συγκεκριμένα κριτήρια για την επαγγελματική καταλληλότητα, την ψυχολογική αντοχή και την ετοιμότητα μάχης. Η εντολή απαγορεύει ρητά τη στρατολόγηση ατόμων που εμπλέκονται σε εμπορία ναρκωτικών ή διακίνηση ψυχοτρόπων ουσιών.

«Εκτός από την υποδαύλιση διεθνικών συγκρούσεων, η Μόσχα ενισχύει τη στρατιωτική της παρουσία στον Καύκασο. Είναι πιθανό η επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Ρωσίας να είχε προετοιμαστεί εκ των προτέρων», ισχυρίζονται οι ουκρανικές υπηρεσίες.

Γιατί είναι σημαντική η στρατιωτική βάση του Γκιουμρί

Το Γκιουμρί είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη στην Αρμενία, με πληθυσμό άνω των 100.000 κατοίκων. Βρίσκεται περίπου 100 χλμ. βορειοδυτικά της πρωτεύουσας Ερεβάν, σε στρατηγική τοποθεσία μόλις 3,5 χλμ. από τα σύνορα με την Τουρκία, τον στενότερο σύμμαχο του Αζερμπαϊτζάν.

Η Αρμενία και η Ρωσία ίδρυσαν εκεί την 102η στρατιωτική βάση τη δεκαετία του 1990 με την ιδέα ότι οι Ρώσοι στρατιώτες θα ήταν σε θέση να ασφαλίσουν τα σύνορα, αλλά και να αναπτυχθούν γρήγορα στην περιοχή του Καραμπάχ σε περίπτωση στρατιωτικών κινήσεων του Αζερμπαϊτζάν. Αυτό δεν συνέβη το 2023, όταν το Μπακού ανέκτησε τον πλήρη έλεγχο της περιοχής μετά από μια ξαφνική στρατιωτική εκστρατεία.

Το 2024, η Αρμενία πάγωσε τη συμμετοχή της στον Οργανισμό Συλλογικής Συνθήκης Ασφάλειας (CSTO), υπό την ηγεσία του Κρεμλίνου: την απάντηση της Μόσχας στο ΝΑΤΟ.

Η τοποθεσία μπορεί να φιλοξενήσει 5.000 στρατιώτες και αεροσκάφη

Ο πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν δήλωσε πέρυσι ότι δεν βλέπει «κανένα όφελος» από την παρουσία ρωσικών στρατευμάτων στην Αρμενία, αλλά η βάση Γκιουμρί έχει παραμείνει άθικτη από τότε που οι δύο χώρες συμφώνησαν το 2010 να παρατείνουν τη μίσθωση έως το 2044.

Είναι η μεγαλύτερη στρατιωτική εγκατάσταση της Ρωσίας στον Νότιο Καύκασο. Φιλοξενεί έως και 5.000 άτομα προσωπικό, μαχητικά αεροσκάφη MiG-29 και συστήματα αεράμυνας S-300.

Καθώς η Αρμενία πιέζει για την εξομάλυνση των σχέσεων με το Αζερμπαϊτζάν και την Τουρκία, η ρωσική βάση πιστεύεται ότι δεν εξυπηρετεί πλέον τα συμφέροντα της κυβέρνησης του Ερεβάν.

Η τελευταία επιδιώκει ακόμη και να ανοίξει ξανά τα κοινά σύνορα με την Τουρκία, κάτι που θα βελτίωνε τις σχέσεις και θα βοηθούσε στην άμβλυνση της απομόνωσης της χώρας. Σύμφωνα με τη μετάφραση του echedoros.blog η Τουρκία, στενός σύμμαχος του Αζερμπαϊτζάν, έκλεισε το συνοριακό πέρασμα το 1993 σε ένδειξη αλληλεγγύης με το Μπακού λόγω της συνεχιζόμενης σύγκρουσης στην περιοχή του Καραμπάχ.

Σε μια άνευ προηγουμένου κλιμάκωση μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Ρωσίας, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι θα υποστηρίξει τις ειρηνευτικές προσπάθειες της Αρμενίας με το Αζερμπαϊτζάν.

Οι πρόσφατοι θάνατοι δύο Αζέρων που συνελήφθησαν από την αστυνομία για φόνο στη Ρωσία και η συντριβή ενός επιβατικού αεροπλάνου των Αζερμπαϊτζάν Αερογραμμών τον Δεκέμβριο, για την οποία το Μπακού κατηγορεί τη Μόσχα, έχουν προκαλέσει σοβαρές εντάσεις στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

*Φωτογραφία αρχείου

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This