Η Γερμανία σχεδιάζει την απόκτηση 15 επιπλέον μαχητικών F-35, σύμφωνα με αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Politico, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των παραγγελθέντων αμερικανικών αεροσκαφών σε 50.
Η κίνηση αυτή έρχεται την ώρα που οι εντάσεις με τη Γαλλία για το κοινό ευρωπαϊκό πρόγραμμα μαχητικού FCAS (Future Combat Air System) εντείνονται, ενώ ταυτόχρονα το Βερολίνο προσαρμόζει τη στρατηγική του στις νέες απαιτήσεις του ΝΑΤΟ.
Ενισχυμένη στροφή προς τις ΗΠΑ
Η Γερμανία είχε ήδη δεσμευτεί για την αγορά 35 μαχητικών F-35, με στόχο την αντικατάσταση των γερασμένων Tornado, τα οποία χρησιμοποιούνται μεταξύ άλλων και για αποστολές πυρηνικού πλήγματος υπό τη σκέπη του ΝΑΤΟ. Ωστόσο, στρατιωτικές πηγές δηλώνουν ότι η επιπλέον παραγγελία αντανακλά μια επανεκτίμηση των αναγκών της γερμανικής αεροπορίας, κυρίως μετά τις πρόσφατες αναθεωρήσεις των στόχων του ΝΑΤΟ για εξοπλισμούς και αναπτύξεις δυνάμεων.
Δεν αποκλείεται μάλιστα ο τελικός αριθμός των νέων F-35 να ξεπεράσει και τα 15 επιπλέον αεροσκάφη, αν και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση από το γερμανικό Υπουργείο Άμυνας.
Το FCAS σε αδιέξοδο – Η Γαλλία ζητά το 80% του έργου
Το κοινό ευρωπαϊκό πρόγραμμα FCAS, που ξεκίνησε ως φιλόδοξη συνεργασία Γαλλίας, Γερμανίας και Ισπανίας για την ανάπτυξη ενός επόμενης γενιάς μαχητικού αεροσκάφους, βρίσκεται πλέον σε σημείο κρίσης.
Η εμμονή της Γαλλίας να αναλάβει το 80% του έργου προκαλεί σοβαρές αντιδράσεις στο Βερολίνο, ενώ οι διαφωνίες για τη διανομή της τεχνογνωσίας και τον σχεδιασμό του αεροσκάφους εμποδίζουν την πρόοδο του προγράμματος.
Ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς παραδέχθηκε δημοσίως ότι οι συνομιλίες έχουν φτάσει σε κρίσιμο σημείο, ενώ στελέχη της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας προειδοποιούν ότι, αν δεν υπάρξει άμεση συμφωνία, το FCAS ενδέχεται να μην περάσει στην επόμενη φάση εξέλιξης μέχρι το τέλος του έτους, θέτοντας υπό αμφισβήτηση ολόκληρο το ευρωπαϊκό εγχείρημα.
Σε κάθε περίπτωση, η εξέλιξη δείχνει ρωγμές στη λεγόμενη “ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία”, με τη Γερμανία να στρέφεται ξανά προς την αμερικανική τεχνολογία, αφήνοντας το γαλλογερμανικό όραμα για ένα κοινό μαχητικό όλο και πιο αβέβαιο.
Δείτε Επίσης: