Ύστερα από μια πολύμηνη και δικαστική διαδικασία, η αυλαία της δίκης του Πέτρου Φιλιππίδη πέφτει σήμερα στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Αθηνών, με την ανακοίνωση της ετυμηγορίας για τις κατηγορίες σεξουαλικής βίας που τον βαραίνουν. Η απόφαση αναμένεται να αποτελέσει σημείο καμπής για το ελληνικό #MeToo, σε μία από τις πιο εμβληματικές υποθέσεις που ανέδειξε το κίνημα στη χώρα.
Η δίκη σε δεύτερο βαθμό ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2024 και ολοκληρώνεται σήμερα, μετά από μια μακρά και εξαντλητική ακροαματική διαδικασία. Ο ηθοποιός βρέθηκε αντιμέτωπος με δύο κακουργηματικές κατηγορίες για απόπειρες βιασμού, οι οποίες φέρονται να τελέστηκαν το 2008 και το 2014. Σε πρώτο βαθμό είχε επίσης αντιμετωπίσει και κατηγορία για βιασμό κατ’ εξακολούθηση, για την οποία όμως είχε απαλλαγεί.
Η πρώτη υπόθεση αφορά σε καταγγελία που σχετίζεται με το έτος 2010 και φέρεται να έλαβε χώρα εντός του καμαρινιού του ηθοποιού στο θέατρο Μουσούρη. Σύμφωνα με την καταγγέλλουσα, η συνάντηση ήταν επαγγελματικού χαρακτήρα, με αφορμή έναν ρόλο, αλλά η εξέλιξη ήταν τραυματική. Όπως καταγγέλλει, ο ηθοποιός κλείδωσε την πόρτα και επιχείρησε να τη βιάσει, χωρίς να ολοκληρώσει την πράξη.
Η δεύτερη καταγγελία αφορά σε περιστατικό του 2014. Ο Πέτρος Φιλιππίδης φέρεται να επιτέθηκε σε γυναίκα μέσα στο αυτοκίνητό του, μετά από επαγγελματική συνάντηση, με σκοπό τη σεξουαλική της κακοποίηση.
Οι θέσεις κατηγορούμενου και υπεράσπισης
Από την πρώτη στιγμή, ο Πέτρος Φιλιππίδης αρνήθηκε κατηγορηματικά όλες τις εις βάρος του κατηγορίες. Μίλησε για ψευδείς και κατασκευασμένους ισχυρισμούς, κάνοντας λόγο για στοχοποίηση με σκοπό τη διαπόμπευση και την επαγγελματική του εξόντωση. Ισχυρίστηκε, επίσης, ότι όλες οι επαφές με τις καταγγέλλουσες ήταν συναινετικές, ενώ επανειλημμένα υποστήριξε ότι έπεσε θύμα «κοινωνικού και επαγγελματικού κανιβαλισμού».
Σε πρώτο βαθμό, το δικαστήριο τον είχε καταδικάσει σε κάθειρξη οκτώ ετών, με αναστολή στην έφεση, γεγονός που του επέτρεψε να παραμείνει ελεύθερος υπό περιοριστικούς όρους έως την τελική απόφαση του Εφετείου.
Ιδιαίτερο βάρος δόθηκε στην πρόσφατη αγόρευση του εισαγγελέα της έδρας, Ανδρέα Καραφλού, ο οποίος προ εβδομάδων προχώρησε σε καταληκτική πρόταση για την πλήρη αθώωση του Πέτρου Φιλιππίδη. Ο εισαγγελικός λειτουργός επισήμανε ότι δεν προέκυψαν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία, ικανά να στοιχειοθετήσουν την ενοχή του κατηγορουμένου πέραν κάθε εύλογης αμφιβολίας.
Η πρόταση αυτή προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και ποικίλες αναλύσεις, τόσο εντός της δικαστικής αίθουσας όσο και στον δημόσιο διάλογο, αναζωπυρώνοντας τη συζήτηση για το πώς αποδεικνύεται μια σεξουαλική κακοποίηση στα δικαστήρια όταν απουσιάζουν φυσικά τεκμήρια και υπάρχουν μόνο οι καταθέσεις των εμπλεκομένων.
Η σημερινή ημέρα και η σημασία της απόφασης
Η απόφαση του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Αθηνών αναμένεται σήμερα, 15 Ιουλίου 2025, και ενδέχεται να σφραγίσει την πορεία ενός από τους πιο προβεβλημένους ηθοποιούς της μεταπολιτευτικής Ελλάδας, αλλά και να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο το δικαστικό σύστημα χειρίζεται παρόμοιες υποθέσεις στο μέλλον.
Η ετυμηγορία αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον όχι μόνο από τα μέσα ενημέρωσης και τον καλλιτεχνικό κόσμο, αλλά και από την κοινωνία γενικότερα, καθώς η υπόθεση Φιλιππίδη αποτέλεσε σύμβολο της πρώτης μεγάλης νομικής δοκιμασίας του ελληνικού #MeToo, που ξεκίνησε δυναμικά το 2021.
Δείτε επίσης: