Η πλατφόρμα καταγγελιών «MyCoast», ένα ακόμη πολυδιαφημισμένο μέτρο της κυβέρνησης, υπολειτουργεί, καθώς, οι κυβερνώντες υπέθεσαν, ως φαίνεται, πως θα λειτουργούσε από μόνο του ως «φόβητρο» για να αποθαρρύνει τους παραβάτες, κάτι που, φυσικά, δεν συνέβη, τουλάχιστον όχι στο βαθμό που ήλπιζαν.
Στην πραγματικότητα, οι καταγγελίες για παράνομη χρήση του αιγιαλού και των παραλιών της χώρας, παρά τα όσα προβλέπονται από το νόμο περί διενέργειας ελέγχων, με τη χρήση μάλιστα καινοτόμων τεχνολογιών για τον εντοπισμό των παραβάσεων, στοιβάζονται στα συρτάρια των αρμοδίων υπηρεσιών, ένεκα της ανυπαρξίας ελέγχων και των μεγάλων καθυστερήσεων που παρατηρούνται στους μηχανισμούς επίβλεψης. «Μόνο για το 1/3 των καταγγελιών που υποβλήθηκαν το έτος 2024 μέσω της εφαρμογής “MyCoast” ολοκληρώθηκε ο έλεγχος», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση που δημοσίευσε το Ελεγκτικό Συνέδριο, δίνοντας την εικόνα της κατάστασης που επικρατεί στις ελληνικές παραλίες.
Μάλιστα, ένεκα της λειτουργίας της πλατφόρμας «MyCoast», οι εν λόγω καταγγελίες έχουν αυξηθεί κατακόρυφα. Ωστόσο, οι ελλείψεις που διαπιστώνονται σε ανθρώπινο δυναμικό, αλλά και σε τεχνολογικό εξοπλισμό, σε συνδυασμό με την απουσία συντονισμού των αρμοδίων υπηρεσιών, καθιστούν πρακτικά ανεφάρμοστο τον σχετικό νόμο.
Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνεται στην έκθεση, εντοπίζονται «ελλείψεις και καθυστερήσεις στην επιβολή των προστίμων και των διοικητικών μέτρων ενώ το πόρισμα της αυτοψίας δεν συντάσσεται αμέσως, παρά την αντίθετη πρόβλεψη του νόμου. Επίσης, δεν διενεργούνται επανέλεγχοι». Αποτέλεσμα των καθυστερήσεων αυτών είναι οι «επιχειρήσεις να συνεχίζουν τη δραστηριότητά τους κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου».
Μάλιστα, στην έκθεση του ανώτατου δημοσιονομικού δικαστηρίου υπογραμμίζεται πως υπάρχει περίπτωση επιχείρησης, για την οποία έχει εκδοθεί πρωτόκολλο κατεδάφισής της από το 2018, εν τούτοις αυτό δεν έχει εκτελεστεί. «Οι κυρώσεις συνήθως περιορίζονται στην επιβολή προστίμου. Αυστηρότερα μέτρα, όπως σφράγιση της επιχείρησης ή διακοπή λειτουργίας, δεν επιβάλλονται και όταν επιβάλλονται δεν εκτελούνται. Κατά τον επιτόπιο έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου τον Σεπτέμβριο του έτους 2024 εντοπίστηκαν περιπτώσεις επιχειρήσεων που λειτουργούσαν κανονικά παρά την έκδοση διαταγών σφράγισης. Εντοπίστηκαν επίσης περιπτώσεις που οι εντολές απομάκρυνσης κινητών στοιχείων αποστέλλονται στον δήμο (αρμόδιο για την εκτέλεση αν δεν συμμορφώνεται ο παραχωρησιούχος) στο τέλος της θερινής περιόδου. Πολύ μεγάλες καθυστερήσεις εντοπίστηκαν στην εκτέλεση των πρωτοκόλλων κατεδάφισης», αναφέρεται σχετικά.
«Σε μία περίπτωση εκκρεμεί η εκτέλεση από το έτος 2018 και οι επιχειρήσεις συνεχίζουν να λειτουργούν κανονικά. Σε άλλη περίπτωση η Αποκεντρωμένη Διοίκηση αδυνατεί να προχωρήσει στην εκτέλεσή τους λόγω έλλειψης υλικοτεχνικής υποδομής και εργατοτεχνικού προσωπικού, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ο σχετικός ανοικτός διαγωνισμός ανάθεσης υπηρεσιών κατεδάφισης αυθαίρετων κατασκευών έχει αποβεί άκαρπος για έξι συνεχόμενες χρονιές. Κατόπιν τούτου, ζητήθηκε η συνδρομή της Περιφέρειας. επίσης χωρίς αποτέλεσμα. Δεν φαίνεται προς το παρόν να συντονίζονται οι παράλληλες ελεγκτικές αρμοδιότητες των Κτηματικών Υπηρεσιών, των δήμων και των λοιπών φορέων διαχείρισης. Η καθυστέρηση στην επιβολή των κυρώσεων υπονομεύει την πρακτική αποτελεσματικότητα των ελέγχων», επισημαίνεται στην έκθεση.
Η Χαλκιδική πρώτη και καλύτερη στις… καταγγελίες
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας (Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας και Κοινωφελών Περιουσιών) μέσα στο 2024 υποβλήθηκαν συνολικά 41.737 καταγγελίες, το 60% των οποίων αφορούσε σε 10 μόνο περιοχές. «Πρωταθλήτρια» στις καταγγελίες αναδείχθηκε η Χαλκιδική, για την οποία υποβλήθηκαν συνολικά 8.089, ακολουθούμενη από την Ανατολική Αττική, τα Δωδεκάνησα, τη Μεσσηνία και την Κέρκυρα.
«Ενδεικτικό της νοοτροπίας που επικρατεί, είναι η άποψη υπηρεσιακών παραγόντων ότι ο νέος νόμος επιβάλλει ακραία μέτρα και για το λόγο αυτό περιορίζονται στη διατύπωση συστάσεων και δευτερευόντως σε επιβολή κυρώσεων. Στη μη επιβολή αυστηρότερων μέτρων έχει συντελέσει και η πίεση από το σύνολο των παραχωρησιούχων σε περίπτωση μη καθολικού ελέγχου, καθώς, όταν δεν μπορείς να ελέγξεις το σύνολο των παραχωρησιούχων, και ελέγχεις ένα μέρος αυτών και ανακαλείς τις άδειές τους, είναι άδικο γι’ αυτούς που έτυχε να ελέγξεις», σημειώνεται χαρακτηριστικά στην έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Στη Χαλκιδικη γνωριζουν και οι πετρες οτι οι μπιτσομπαραδες τα εχουν κανει πλακακια με τις κατα τοπους δημοτικες αρχες.
Το mycoast ειναι για τον Ντειβιντ Χασελχοφ και την Παμελα Αντερσον