Νέο ξέσπασμα Έρης Ρίτσου για Μονεμβασιά: «Νυν υπέρ τουρισμού ο αγών κι ας πάει και το παλιάμπελο»

Αποκαλούν το τελεφερίκ «αναβατόριο» για την πρόσβαση των ΑμεΑ, για να ρίχνουν στάχτη στα μάτια...

Must Read

Με μια νέα οργισμένη ανάρτηση κατά του Υπουργείου Πολιτισμού ειδικότερα και της κυβέρνησης γενικότερα, με αφορμή την απόφαση να κατασκευαστεί τελεφερίκ στην ιστορική καστροπολιτεία της περιοχής, επιστρέφει η Έρη Ρίτσου, κόρη του σπουδαίου ποιητή μας Γιάννη Ρίτσου, μέσω της οποίας καταγγέλλει -ουσιαστικά- το ότι η πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας γίνεται θυσία στον βωμό του τουρισμού.

«Τις λίγες ώρες που βρέθηκα στη Μονεμβασιά για τα εγκαίνια του Μουσείου Ρίτσου, έμαθα και τον πραγματικό λόγο (…) για τον οποίο σκίζονται για την κατασκευή τελεφερίκ κόστους 8 εκατομμυρίων ευρώ (…) Τελικά το ζουμί της υπόθεσης είναι η αύξηση του τουρισμού, νέτα σκέτα», αναφέρει, μεταξύ άλλων, η βουλεύτρια του ΚΚΕ και προσθέτει πως «έτσι μου λύθηκε η απορία γιατί τόση επιμονή να καταστρέψει κανείς ένα μοναδικό ζωντανό βυζαντινό μνημείο, με την τοποθέτηση του τερατουργήματος».

Παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ.κ. Ευσταθίου και πλήθους κόσμου, πραγματοποιήθηκαν στην καστροπολιτεία της Μονεμβασίας, γενέτειρας του Γιάννη Ρίτσου, τα εγκαίνια του «Δημοτικού Μουσείου Γιάννη Ρίτσου» στην ιστορική οικία του ποιητή (ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ/EUROKINISSI)

Η ανάρτηση της Έρης Ρίτσου έχει ως ακολούθως:

«Που λέτε, τις λίγες ώρες που βρέθηκα στη Μονεμβασιά για τα εγκαίνια του Μουσείου Ρίτσου, έμαθα και τον πραγματικό λόγο, -τον οποίο υποπτευόμασταν βέβαια-, για τον οποίο σκίζονται για την κατασκευή τελεφερίκ κόστους 8 εκατομμυρίων ευρώ (καθώς μαθαίνω).

Εξ αρχής είχαμε πει πως τα περί αναπήρων και εμποδιζόμενων ατόμων είναι δικαιολογίες που χρησιμοποιούνται για να κάμψουν τις αντιρρήσεις των ευαίσθητων συνανθρώπων μας, μια που έτσι κι αλλιώς στην Πάνω Πόλη, στον Γουλά, αυτοί δεν θα μπορούν να κυκλοφορήσουν. (Αφήνω κατά μέρος τί πρόβλεψη υπάρχει και στη Γέφυρα αλλά και σε όλη την Ελλάδα για την πρόσβαση των ανάπηρων οπουδήποτε).

Τελικά το ζουμί της υπόθεσης είναι η αύξηση του τουρισμού, νέτα σκέτα.

Η διαπίστωση είναι πως ένα μικρό ποσοστό των ανθρώπων που επισκέπτονται το Κάστρο, ανεβαίνουν στον Γουλά. Και λογικό. Άλλοι βαριούνται το περπάτημα κι άλλοι ξέρουν πως εκτός απ’ τη θέα, τα τείχη και την Αγιά Σοφιά δεν έχει κάτι άλλο να δουν, οπότε πίνουν τα καφεδάκια τους με θέα τη θάλασσα στην Κάτω Πόλη.

Πώς αντιμετωπίζεται αυτό;

Πώς θα διπλασιάσουμε τον τουρισμό;

Απλό.

Θα φτιάξουμε κτίσματα στο Γουλά. Θα “αναστηλώσουμε”. Για να γίνει όμως αυτό, χρειάζονται οικοδομικά υλικά. Πώς θα ανέβουν τα οικοδομικά υλικά; Με μουλάρια; Ανέφικτο. Άρα χρειαζόμαστε τελεφερίκ για να τα κουβαλήσουμε, το οποίο στη συνέχεια και όταν χτιστούν τα ανάλογα αναψυκτήρια, τουαλέτες, και το “Παλάτι των Παλαιολόγων”, θα ανεβάζει και τους τουρίστες που βαριούνται να περπατήσουν.

Κι έτσι μου λύθηκε η απορία γιατί τόση επιμονή να καταστρέψει κανείς ένα μοναδικό ζωντανό βυζαντινό μνημείο, με την τοποθέτηση του τερατουργήματος με δυο καμπίνες των 15 ατόμων η κάθε μια στα 150 μέτρα απ’ την Πύλη του Κάστρου, με εκβραχισμούς που πρέπει να γίνουν για να στηριχτούν οι πυλώνες του τελεφερίκ (το οποίο αποκαλούν και “αναβατόριο” για να ρίχνουν στάχτη στα μάτια).

Κοντά στα παραπάνω έμαθα από τον Σύλλογο Φίλων Μονεμβασιάς, πως κάτι μέρες πριν το ΚΑΣ εγκρίνει ομόφωνα (!) την κατασκευή του τελεφερίκ, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΦΕΚ 186, 10 Απριλίου 2025) δήλωνε ότι “προωθείται η ένταξη της Μονεμβασιάς στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO (σελ. 1.762, 1.768);”

Εννοείται ότι, όπως γνωρίζουμε όλοι, η κατασκευή τελεφερίκ αποκλείει αμέσως τη Μονεμβασιά απ’ το να ανακηρυχτεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Να υποθέσω πως τα υπουργεία μας είναι απολύτως χριστιανικά και δεν γνωρίζει η δεξιά τους τί ποιεί η καραδεξιά τους; Μάλλον. Αλλιώς πώς δικαιολογείται στις 10 Απρίλη να παίρνει αυτή την πρωτοβουλία το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και στις 15 Απρίλη το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ως όργανο του υπουργείου Πολιτισμού να εγκρίνει μια κατασκευή που αυτομάτως αποκλείει το να τελεσφορήσει η πρωτοβουλία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας;

Νυν υπέρ τουρισμού ο αγών, κι όπως το έχω ξαναπεί, ας πάει και το παλιάμπελο».

  • Δείτε την ανάρτηση της κόρης του σπουδαίου ποιητή:

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This