Οι σιίτες αντάρτες Χούθι στην Υεμένη ανακοίνωσαν την έναρξη μιας «νέας φάσης» της εκστρατείας τους στη θάλασσα, στοχοποιώντας από εδώ και στο εξής κάθε πλοίο που σχετίζεται με το Ισραήλ, ανεξαρτήτως σημαίας ή προορισμού.
Προειδοποίηση τον Χούθι προς όλες τις ναυτιλιακές
Σύμφωνα με το Bloomberg, σε ανακοίνωση που μεταδόθηκε από τον εκπρόσωπο των ενόπλων δυνάμεων του κινήματος, υποστράτηγο Γιαχιά Σαρί, οι Χούθι προειδοποιούν ευθέως: «Οι ένοπλες δυνάμεις της Υεμένης προειδοποιούν όλες τις εταιρείες να σταματήσουν άμεσα κάθε συναλλαγή με τα ισραηλινά λιμάνια. Από τη στιγμή αυτής της ανακοίνωσης, κάθε πλοίο που σχετίζεται με το Ισραήλ αποτελεί νόμιμο στόχο, όπου κι αν βρίσκεται και όποια σημαία κι αν φέρει».
«Τέταρτη φάση» του ναυτικού αποκλεισμού
Η νέα απειλή εντάσσεται, σύμφωνα με τους Χούθι, στην «τέταρτη φάση» του ναυτικού αποκλεισμού που έχουν κηρύξει εναντίον του Ισραήλ. Το σιιτικό κίνημα, που ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος της βόρειας Υεμένης και τις ακτές στην Ερυθρά Θάλασσα, διαμηνύει πως οι ενέργειές του είναι απάντηση στη συνεχιζόμενη επίθεση στη Γάζα.
Παρότι οι Χούθι ισχυρίζονται πως δεν επιθυμούν να πλήξουν την ελευθερία της ναυσιπλοΐας και δεν στοχοποιούν πλοία άλλων χωρών, έχουν ήδη εξαπολύσει δεκάδες επιθέσεις με drones και πυραύλους σε πλοία που συνδέονται με το Ισραήλ. Πολλές μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες έχουν ήδη αναστείλει τη διέλευση μέσω της Ερυθράς Θάλασσας, επιλέγοντας μακρύτερες και ακριβότερες διαδρομές μέσω του Ακρωτηρίου της Καλής Ελπίδας.
Πίεση στις διεθνείς μεταφορές
Η νέα ανακοίνωση αναμένεται να εντείνει περαιτέρω την ανασφάλεια στο διεθνές εμπόριο και να αυξήσει το κόστος μεταφοράς αγαθών παγκοσμίως. Οι Χούθι, ενισχυμένοι από την ιρανική υποστήριξη, φαίνεται να έχουν εξελιχθεί σε βασικό κρίκο του «άξονα της αντίστασης» που επιχειρεί να μεταφέρει τον πόλεμο της Γάζας στις θάλασσες και να πλήξει εμμέσως το Ισραήλ μέσω του διεθνούς εμπορίου.
Αναλυτές επισημαίνουν ότι πρόκειται για έναν πόλεμο φθοράς που δοκιμάζει όχι μόνο το Τελ Αβίβ, αλλά και τις ναυτιλιακές δυνάμεις της Δύσης, κυρίως τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο, που έχουν εμπλακεί σε περιορισμένες στρατιωτικές απαντήσεις.
Δείτε Επίσης: