Μονάχα θλίψη προκαλεί το γεγονός πως την φετινή σχολική χρονιά δεν θα χτυπήσει το κουδούνι σε 38 σχολεία της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ήπειρο καθώς αποφασίστηκε η αναστολή λειτουργίας τους.
Σύμφωνα με την ΕΡΤ, πρόκειται για 25 νηπιαγωγεία και 13 δημοτικά σχολεία και στους τέσσερις νομούς της Περιφέρεια.
Ο λόγος που μπαίνει «λουκέτο» στα συγκεκριμένα σχολεία είναι το γεγονός πως δεν έχουν καθόλου μαθητές ή έχουν πολλοί λίγους!
Η απόφαση για το κλείσιμό τους λήφθηκε από την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ηπείρου, μετά από σχετικές εισηγήσεις των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης των τεσσάρων Νομών.
Μεγάλο θέμα το δημογραφικό
Το κλείσιμο των σχολείων αναδεικνύει ένα μείζον πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια και δεν είναι άλλο από το δημογραφικό ζήτημα.
Τα 71.181 παιδιά που θα πάνε την φετινή σχολική χρονιά στην πρώτη τάξη του δημοτικού είναι τα πλέον λιγοστά στην σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας, σύμφωνα με το protothema.gr.
Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν πως το 2019 καταγράφηκαν 83.756 γεννήσεις και φαίνεται πως υπάρχει «διαρροή» 12.575 παιδιών σε ποσοστό που φτάνει το 15% σχετικά με αυτά που θα πάνε στην πρώτη τάξη του σχολείου.
Η πηγή αναφέρει πως αν η κατάσταση συνεχίσει με τέτοιο ρυθμό ενδέχεται το σχολικό έτος 2030-2031 τα «πρωτάκια» να φτάνουν πολύ δύσκολα τα 60.000 παιδιά καθώς το 2024 όταν γεννήθηκαν τα παιδιά που το 2030 θα πάνε στην πρώτη δημοτικού οι γεννήσεις ήταν περίπου 69.000.
Δείτε επίσης:
Πότε ξεκινούν τα μαθήματα για τη νέα σχολική χρονιά – Οι αλλαγές και τα νέα εργαλεία