Οι γαλλικές αρχές προχώρησαν στη σύλληψη δύο νεαρών ισλαμιστών που κατηγορούνται ότι προετοίμαζαν τρομοκρατικές επιθέσεις με στόχο τον Πύργο του Άιφελ, καθώς και άλλους χώρους λατρείας στη Γαλλία.
Σύμφωνα με τη Le Figaro, οι συλλήψεις έγιναν στα τέλη Ιουλίου στο πλαίσιο έρευνας που είχε ξεκινήσει από τον Απρίλιο του 2025. Οι δύο ύποπτοι, ηλικίας 15 και 17 ετών, φέρονται να είχαν έρθει σε επαφή μέσω διαδικτύου με εξτρεμιστικά δίκτυα, ενώ αναζητούσαν όπλα στο dark web.
Οι ανακριτές υπογραμμίζουν ότι οι συνομιλίες τους είχαν στραφεί προς την υλοποίηση επιθέσεων στη Γαλλία, με τον Πύργο του Άιφελ να βρίσκεται ανάμεσα στους πιθανούς στόχους. Παρά το γεγονός ότι δεν είχε καθοριστεί συγκεκριμένο σχέδιο, η έρευνα αποκάλυψε ανταλλαγή «εξαιρετικά βίαιου περιεχομένου» και ανοιχτή προπαγάνδα υπέρ της ιδεολογίας του Ισλαμικού Κράτους.
Η Γαλλία στο έλεος των ισλαμιστών
Οι δύο συλληφθέντες οδηγήθηκαν στη Δικαιοσύνη την 1η Αυγούστου και τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες για «τρομοκρατική εγκληματική συνωμοσία».
Το περιστατικό εντάσσεται σε μια ανησυχητική τάση που καταγράφεται στη Γαλλία και την υπόλοιπη Ευρώπη: τα τελευταία τρία χρόνια αυξάνεται σταθερά ο αριθμός νεαρών που στρατολογούνται από ισλαμιστικά δίκτυα και εμπλέκονται σε τρομοκρατικές υποθέσεις.
Η Εθνική Εισαγγελία κατά της Τρομοκρατίας στη Γαλλία δημιούργησε ειδικό τμήμα για τέτοιες υποθέσεις, καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία της Europol, περίπου το ένα τρίτο των υπόπτων για τρομοκρατία στην ΕΕ είναι ηλικίας 12 έως 20 ετών.
Δείτε Επίσης: