Την ενοχή της Μαρίας Μαραγγελή η οποία είχε καταθέσει με την ονομασία «Αικατερίνη Κελέση» ως προστατευόμενη μάρτυρας αλλά και του Φιλίστορα Δεσταμπασίδη («Μάξιμος Σαράφης») πρότεινε η εισαγγελέα στην δίκη για την υπόθεση Novartis με την κατηγορία της ψευδούς κατάθεσης!
Πιο συγκεκριμένα, η εισαγγελέας της έδρας του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών ζήτησε την ενοχή της Μαραγγελή για το σύνολο όσων κατέθεσε για τους Αντώνη Σαμάρα, Ανδρέα Λοβέρδο, Μάριο Σαλμά, Άδωνι Γεωργιάδη, Γιάννη Στουρνάρα, Λινα Νικολοπούλου, Δημήτρη Αβραμόπουλο και Νίκο Μανιαδάκη, εκτός από μία περίπτωση ενώ για τον Δεστεμπασίδη ανέφερε να κηρυχθεί ένοχος για μέρος των καταθέσεων του σχετικά με χρηματισμούς πολιτικών προσώπων, ειδικά για τα όσα είχε ισχυριστεί σε βάρος των Άδωνι Γεωργιάδη, Γιάννη Στουρνάρα, Λίνας Νικολοπούλου και Δημήτρη Αβραμόπουλο.
Η ίδια πρότεινε να απαλλαγούν και οι δυο από το αδίκημα της ψευδούς καταμήνυσης, τονίζοντας ότι είναι μια κατηγορία που τους απέδωσε η εισαγγελία και όχι τα πολιτικά πρόσωπα που τους μήνυσαν.
Η εισαγγελέας επεσήμανε πως η Μαραγγέλη είχε παρουσιάσει τα όσα είχε καταθέσει για τα πολιτικά πρόσωπα ως πραγματικά περιστατικά, ενώ ο Δεστεμπασίδης απέδωσε όσα είχε υποστηρίξει στον Κωνσταντίνο Φρουζή, άλλοτε ισχυρό άνδρα της Novartis στην Ελλάδα.
«Όποιος κηρύσσεται ένοχος για ψευδή κατάθεση πρέπει συνειδητά να καταθέτει ψευδή περιστατικά, κρίσεις και απόψεις δεν περιλαμβάνονται σε αυτή την περίπτωση», σημείωσε η εισαγγελέας.
https://exchange.glomex.com/video/v-dccf7gm8706x?integrationId=40599w17mbz7o7uw
Στη διάρκεια της αγόρευσης της η εισαγγελέας ανέφερε μεταξύ άλλων:
«Η κυρία Μαραγγέλη λέει ότι η Novartis κέρδισε την εύνοια του Μαξίμου. Δεν υπάρχει χώρος στάθμευσης εντός του Μαξίμου (σ.σ. η κατηγορούμενη είχε καταθέσει πως ο Φρουζής είχε εισέλθει στο χώρο του Μεγάρου Μαξίμου με το όχημά του). Ο κ. Σαμαράς ρωτήθηκε αν υπάρχει υπόγειο γκαράζ και μας είπε ότι πρόκειται για ανύπαρκτο χώρο και ότι όσοι εισέρχονται στο Μέγαρο Μαξίμου είναι αρχηγοί κρατών.
Ακόμη η κυρία Μαραγγέλη μας είπε ότι το ραντεβού κλείστηκε μέσω του κ. Πτωχού και πως ο Φρουζής φόρτωσε μια βαλίτσα χρήματα και έφυγε για το Μαξίμου. Μας είπε ακόμη πως μετά ο Φρουζής της εγχείρησε έγγραφο για να το στείλει τον κ. Σταϊκούρα για να γίνει η δουλειά. Αυτό που βλέπω εγώ είναι ότι ο τότε πρωθυπουργός παρέπεμψε τον κ. Φρουζή στον αρμόδιο υπουργό (….) Όλ τα άλλα για βαλίτσα, πολύχρωμα χαρτονομίσματα παίζουν ρόλο δημιουργίας εντυπώσεων.
Η Μαραγγέλη παρουσιάζει ως βέβαιο το γεγονός χρηματισμού του Ανδρέα Λοβέρδου και δεν το αποδίδει στο Φρουζή, όπως ο Δεστεμπασίδης. (….) ο Λοβέρδος ελέγχθηκε και δεν βρέθηκε τίποτα μεμπτό.
Κατέθεσε με βεβαιότητα ότι ο Στουρνάρας χρηματίστηκε και τα χρήματα ξεπλύθηκαν μέσω της εταιρίας της συζύγου του. Οι λογαριασμοί της οικογένειας Στουρνάρα έχουν ελεγχθεί 11 φορές και δεν έχει βρεθεί τίποτα.
https://exchange.glomex.com/video/v-dccbw0uh6uo9?integrationId=40599w17mbz7o7uw
Επί Σαλμά ελήφθησαν αποφάσεις που δεν ευνοούσαν καμία φαρμακευτική. Όλα αυτά μηδενίζουν την πιθανότητα να ευνοούσε φαρμακευτικές εταιρίες. Να κηρυχθεί ένοχη για Σαλμά (….) Είπε για αντάλλαγμα 2 εκ. ευρώ τα οποία πήρε σε βαλιτσάκι. Είπε πως τα γνωρίζει από το Φρουζή. Ανάφερε συνάντηση Φρουζή – Γεωργιάδη, γεγονός που παραδέχθηκαν και οι δύο άνδρες στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους. Η Μαραγγέλη αναφέρει ότι μπροστά της έγιναν τρεις παραλαβές χρημάτων. Για τον Γεωργιάδη υπήρξαν κάποιες αδιευκρίνιστες καταθέσεις ποσών αλλά δεν ερευνήθηκαν περαιτέρω αφού δεν βρέθηκε κάτι αξιόποινο. Δεν επιβεβαιώνονται οι ισχυρισμοί της. Δεν αφήνει περιθώριο παρεξήγησης. Μεταφέρει ως πραγματικά περιστατικά την καταβολή των 200.000 ευρώ. Οι λογαριασμοί ερευνήθηκαν αλλά δε βρέθηκαν χρήματα να προέρχονται από τη Novartis».
Σχετικά με τον Δεστεμπασίδη και την αναφορά του στον Γεωργιάδη είπε:
«Ξεπέρασε τις κόκκινες γραμμές αυτή τη φορά. Εξήγαγε συμπέρασμα και έκανε λόγο για ξέπλυμα χρημάτων. Λέει πως γνώριζε τα έσοδα Γεωργιάδη και δε θα μπορούσαν να στηριχτούν οι κινήσεις του σε αυτά και συμπέρανε ότι ξεπλένει χρήματα. Παρουσίασε ως δεδομένο ότι τα έσοδα των τηλεπωλήσεων είναι εικονικά και προέρχονται από ξέπλυμα».
https://exchange.glomex.com/video/v-dbpmcomel7e1?integrationId=40599w17mbz7o7uw
Καταλήγοντας είπε σχετικά με τους ισχυρισμούς Δεστεμπασίδη για τους Αβραμόπουλο, Γεωργιάδη και το ζεύγος Στουρνάρα – Νικολοπούλου.
«Την αρμοδιότητα να αποφασίσει για την πανδημία δεν έχει εκάστοτε υπουργός. Σε καμία περίπτωση οι αρμοδιότητες δεν συγκεντρώνονται στο πρόσωπο του υπουργού Υγείας. Οποιαδήποτε δήλωση ανάκλησης και να γίνει στο ακροατήριο αντιμετωπίζεται από εμένα με δυσπιστία. Είναι σε θέση ο Δεστεμπασίδης να γνωρίζει την ανακρίβεια των λεγόμενων του. Τέλεσε το αδίκημα, στοιχειοθετείται η αντικειμενική και υποκειμενική υπόσταση.
Αν και οι ισχυρισμοί του αποδίδονται στον Φρουζή, υπάρχει και διαφορά. Τα θέματα της διοργάνωσης συνεδρίων εμπίπτουν στον επαγγελματικό τομέα του, άρα ότι και να έλεγε ο Φρουζής, ο Δεστεμπασίδης έπρεπε να ξέρει πως διοργανώνονται τα συνέδρια. Δεν μπορούσε να παραπλανηθεί».
Δείτε επίσης:
Η απολογία του Δεστεμπασίδη έριξε φως για τη Novartis








