Συστατικά της καθημερινής μας διατροφής, συμπεριλαμβανομένης του καφέ, μπορούν να επηρεάσουν την αντοχή των βακτηρίων στα φάρμακα. Αυτό αναφέρει χαρακτηριστικά μια νέα μελέτη από ομάδα ερευνητών στα Πανεπιστήμια του Τύμπιγκεν και του Βίρτσμπουργκ.
Ανακάλυψαν ότι βακτήρια όπως το Escherichia coli μπορούν να επηρεάσουν την αποτελεσματικότητα των αντιμικροβιακών φαρμάκων.
Διερεύνησαν πώς 94 διαφορετικές ουσίες συμπεριλαμβανομένων αντιβιοτικών, συνταγογραφούμενων φαρμάκων και συστατικών τροφίμων επηρεάζουν την έκφραση βασικών γονιδιακών ρυθμιστών και πρωτεϊνών μεταφοράς του βακτηρίου E. coli, ενός πιθανού παθογόνου παράγοντα.
Οι ερευνητές περιγράφουν το φαινόμενο ως «ανταγωνιστική αλληλεπίδραση»
Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι ακόμη και οι καθημερινές ουσίες χωρίς άμεση αντιμικροβιακή δράση όπως τα καφεϊνούχα ποτά μπορούν να επηρεάσουν ορισμένους γονιδιακούς ρυθμιστές που ελέγχουν τις πρωτεΐνες μεταφοράς, αλλάζοντας έτσι τι εισέρχεται και τι εξέρχεται από το βακτήριο.
Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό PLOS Biology, συμβάλλει σημαντικά στην κατανόηση της λεγόμενης «χαμηλού επιπέδου» αντοχής στα αντιβιοτικά, η οποία δεν οφείλεται σε κλασικά γονίδια αντοχής, αλλά στη ρύθμιση και την περιβαλλοντική προσαρμογή.
Αυτό θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις σε μελλοντικές θεραπευτικές προσεγγίσεις, συμπεριλαμβανομένου του τι λαμβάνεται κατά τη διάρκεια της θεραπείας και σε ποια ποσότητα, καθώς και του κατά πόσον θα πρέπει να λαμβάνεται.
Δείτε επίσης: