Χθες το βράδυ, παραμονή της ημέρας μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, πολλοί δήμοι της Τουρκίας όπως και πρόσφατα ο Δήμος Σουλτανχισάρ και ο Μητροπολιτικός Δήμος Αϊδινίου διοργάνωσαν εκδήλωση που δεν πέρασε απαρατήρητη. Με σημαίες, τραγούδια και ζωντανές εμφανίσεις, η εκδήλωση χαρακτηρίστηκε από πολλούς ως προκλητική, ειδικά λόγω της χρονικής συγκυρίας και της ιστορικής φόρτισης της ημέρας.
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την «Ημέρα της Σωτηρίας» του Μητροπολιτικού Δήμου Αϊδινίου, ο γνωστός Τούρκος τραγουδιστής Κιράτς (Kıraç) ανέβηκε στη σκηνή με τον Δήμο Σουλτανχισάρ, παρουσιάζοντας αγαπημένα του τραγούδια τα οποία ξεσήκωσαν τους παρευρισκόμενους.
Σημειώθηκε ότι οι τραγουδιστικές επιλογές, ο τρόπος παρουσίασης, αλλά και η χρήση συμβολικών εικονογραφιών – σημαίες με ιδιαίτερη έμφαση στα χρώματα της Τουρκικής «Δημοκρατίας» – θεωρήθηκαν από πολλούς ως προσπάθεια επίδειξης εθνικής κυριαρχίας και αμφισβήτησης της ιστορικής μνήμης.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Κάποιοι θεώρησαν ότι η παρουσίαση των «απελευθερωτικών γεγονότων» με τρόπο θριαμβευτικό ήταν ασέβεια προς τη μνήμη των θυμάτων της γενοκτονίας. Άλλοι εξέφρασαν την απορία γιατί σε μια ημέρα με τόσο βαρύ ιστορικό φορτίο, επιλέχθηκαν τόνοι πανηγυρισμού και εθνικιστικής προβολής.
Η «Ημέρα της Σωτηρίας» (Kurtuluş Günü) στην Τουρκία είναι μια τοπική εθνική εορτή που καθιέρωσαν πολλοί δήμοι της Μικράς Ασίας μετά το 1922.
Στο Αϊδίνιο (Aydın), γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 7 Σεπτεμβρίου και αναφέρεται στην «απελευθέρωση της πόλης από τις ελληνικές δυνάμεις» το 1922, όταν ο τουρκικός στρατός εισήλθε στην περιοχή κατά τη διάρκεια της τελικής φάσης της Μικρασιατικής Εκστρατείας.
Στην τουρκική επίσημη αφήγηση, η ημέρα αυτή παρουσιάζεται ως «νίκη και απελευθέρωση» από την… ελληνική κατοχή.
Για τον Ελληνισμό, ωστόσο, η ίδια ημέρα σηματοδοτεί τον ξεριζωμό των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, τις σφαγές και τη Γενοκτονία, καθώς ο πληθυσμός των χριστιανικών κοινοτήτων εκδιώχθηκε ή εξοντώθηκε.
*Φωτογραφία X @izmirtimecom
Δείτε επίσης:
- Μήνυμα Δένδια για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας
- Άσσος Μικράς Ασίας: Αναβιώνει το αρχαίο ελληνικό θέατρο μετά από 2.200 χρόνια
Αυτα να γινουν μαθημα σε οσους εγχωριους βγαζουν ενα σκασμο λεφτα στην Τουρκια (οι οποιοι δυστυχως ειναι πολλοι).
Κανονικα θα επρεπε να εχουν κλεισει τα συνορα απο το 1945 και να διακοπουν εντελως οι εμπορικες σχεσεις. Να βλεπαμε αν σημερα οι φασιστες οι τουρκαλαδες θα ειχαν μουτρα στην Ευρωπη.
Ετσι πραττουν οι κυβερνησεις που θελουν ισχυρη τη χωρα και τους λαους τους.