Η ευλογιά στα αιγοπρόβατα έχει κάνει σημαντική εμφάνιση στην Ελλάδα το τελευταίο διάστημα και προκαλεί σοβαρά προβλήματα, τόσο για τους κτηνοτρόφους, όσο και για την παραγωγή κτηνοτροφικών προϊόντων.
Σε πολλές περιοχές της χώρας έχουν καταγραφεί εστίες: Βόρεια Ελλάδα (Έβρος, Ξάνθη, Καβάλα, Σέρρες), Μαγνησία, Κορινθία, Θεσσαλία, Φωκίδα, Χαλκιδική.
Χιλιάδες ζώα έχουν θανατωθεί για να περιοριστεί η μετάδοση, καθώς οι απώλειες υπολογίζονται σε 200‑300.000.
Η ζημία για τον κλάδο υπολογίζεται σε αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Έχει επηρεαστεί η παραγωγή γάλακτος, κρέατος και ιδιαίτερα η φέτα, που είναι ένα βασικό εξαγώγιμο προϊόν της χώρας.
Στην περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης: περίπου 40.000 ζώα θανατώθηκαν, με 220 εστίες μόλυνσης καταγεγραμμένες.
Τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την ευλογιά στα αιγοπρόβατα είναι:
- Απαγόρευση εξαγωγών αιγοπροβάτων έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025 λόγω της επιδεινούμενης επιδημιολογικής κατάστασης.
- Έκτακτες ζώνες προστασίας / επιτήρησης έχουν οριστεί.
- Απαγόρευση μεταφορές ζώων, κλείσιμο σφαγείων προσωρινά σε ορισμένες περιοχές.
- Επίσης μέτρα όπως απολύμανση, αυστηρότερους ελέγχους, έγκαιρη ενημέρωση των κτηνιατρικών αρχών, επιτήρηση.
Σύμφωνα με το ΥΠΑΑΤ και κτηνιατρικές αρχές δεν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης στον άνθρωπο. Το γάλα που προέρχεται από ζώα που δεν έχουν προσβληθεί είναι ασφαλές μετά από κατάλληλη θερμική επεξεργασία (π.χ. παστερίωση).
Ανησυχία για την αυξητική τάση κρουσμάτων στα αιγοπρόβατα
Υπάρχει ανησυχία ότι ο αριθμός των κρουσμάτων στα αιγοπρόβατα και οι ζημιές είναι υποεκτιμημένες. Κτηνοτρόφοι διαμαρτύρονται για καθυστερήσεις στην αντίδραση ή για έλλειψη επαρκούς υποστήριξης και αποζημιώσεων.
Ακόμη έχουν προκύψει ζητήματα με τις μεταφορές ζώων και την πρόσβαση σε ζωοτροφές, ειδικά για όσους βόσκουν σε παραδοσιακές ή ορεινές περιοχές.
Μελέτες ανιχνεύουν επιδημίες ευλογιάς προβάτων στην Ελλάδα ήδη από τη δεκαετία του 1980‑90, κυρίως σε περιοχές της Βορείου και Κεντρικής Ελλάδας (π.χ. Έβρος, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Ξάνθη, Ροδόπη κ.ά.).
Στο διάστημα 1982‑1998, στις περιοχές αυτές υπήρξαν πολλαπλά ξεσπάσματα, αλλά ο συνολικός αριθμός θανατώσεων ήταν πολύ μικρότερος από τα σημερινά δεδομένα, με πολλά επεισόδια μεμονωμένα, χωρίς τις μαζικές καταστροφές που βλέπουμε τώρα.
Το 2024 και το 2025, οι απώλειες είναι πολύ μεγαλύτερες. Για παράδειγμα, τον Οκτώβριο του 2024 είχαν θανατωθεί περίπου 17.500 αιγοπρόβατα ύστερα από 104 καταγεγραμμένα κρούσματα. Σε πιο πρόσφατο χρόνο, μέχρι τον Αύγουστο 2025, πάνω από 260.000 ζώα έχουν θανατωθεί λόγω της ευλογιάς.
Ο αριθμός των εστιών έχει αυξηθεί, καθώς αναφέρονται πάνω από 600 εστίες σε κρίσιμες παραγωγικές περιοχές.
Οι αριθμοί των θανατωμένων ζώων είναι πολύ μεγαλύτεροι από τις προηγούμενες δεκαετίες, και οι εστίες εμφανίζονται σε περισσότερες και διαφορετικές περιοχές.
Τα τελευταία χρόνια, νέες περιοχές μολύνονται με ταχύ ρυθμό, και υπάρχουν μέτρα όπως απαγορεύσεις μετακινήσεων ζώων — υποδεικνύοντας ότι οι αρχές θεωρούν ότι η νόσος αντιμετωπίζει πρόβλημα διασποράς.
Οι απώλειες δεν είναι μόνο σε ζώα αλλά και σε αγροτικό εισόδημα, με εκτιμήσεις ζημιών δεκάδων έως εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.
Η σφαγή δεν είναι λύση. Θα έπρεπε να τα είχαν εμβολιάσει. Αλλά δεν θέλουν να σπαταλούν λεφτά… θέλουν απλά να κερδίζουν χωρίς να χάνουν! Δεν μπορούν να καταλάβουν όμως ότι έχασαν περισσότερα χρήματα σκοτώνοντας την πηγή εισοδήματός τους, από τα χρήματα που θα διέθεταν ετησίως για τους εμβολιασμούς!
οι επομενες 2 εβδομαδες θα ειναι κρισημες…
αυτό με το “οι 2 επόμενες βδομάδες θα είναι κρίσιμες” κάτι μου θυμίζει, κάπου ρο έχω ξανά ακούσει…