Οι ελληνικές και κυπριακές Αρχές εστιάζουν πλέον τις έρευνές τους στον άνθρωπο που φέρεται να βρίσκεται πίσω από το δίκτυο της Χαμάς, το οποίο συνδέεται με τον 37χρονο Παλαιστίνιο που συνελήφθη στην Κρήτη, καθώς και με τους δύο Παλαιστίνιους που συνελήφθησαν στην Κύπρο.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Γιάννη Σουλιώτη στον ΣΚΑΪ, κεντρικό πρόσωπο της υπόθεσης εμφανίζεται ο 38χρονος Παλαιστίνιος Mohammed, γνωστός με το προσωνύμιο «Μάγειρας», ο οποίος συνελήφθη στην περιοχή της Ακτής του Κυβερνήτη στην Κύπρο. Οι διωκτικές Αρχές εκτιμούν ότι ήταν εκείνος που οργάνωσε, τον Αύγουστο του 2025, την εκπαίδευση μελών του δικτύου στη Μαλαισία στην κατασκευή και χρήση εκρηκτικών μηχανισμών.
Το ταξίδι στη Μαλαισία και η εκπαίδευση στα εκρηκτικά
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο «Μάγειρας» φέρεται να έπεισε τον 37χρονο Γιουσέφ, ο οποίος συνελήφθη στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης, να μεταβεί στη Μαλαισία με την υπόσχεση εργασίας ως ηλεκτρολόγος, με μηνιαίες αποδοχές 2.000 δολαρίων.
Πριν ταξιδέψει στην Κουάλα Λουμπούρ, ο 37χρονος είχε μεταβεί στην Ινδονησία, όπου συναντήθηκε με έναν 41χρονο Παλαιστίνιο, ο οποίος φέρεται να λειτουργούσε ως «σταθμάρχης» της Χαμάς στη Νοτιοανατολική Ασία.
Κατά τη διάρκεια της παραμονής του εκεί, παρακολούθησε δεκαήμερη εκπαίδευση σχετικά με τη χρήση και την κατασκευή εκρηκτικών, ενώ έλαβε από τον «Μάγειρα» το ποσό των 10.000 δολαρίων. Σύμφωνα με τις πληροφορίες των Αρχών, τα χρήματα προορίζονταν για τη χρηματοδότηση σχεδίου επίθεσης εναντίον ισραηλινού στόχου στην Αθήνα.
Οι παραγγελίες υλικών και η φερόμενη υπαναχώρηση
Μετά την επιστροφή του στην Αθήνα, ο 37χρονος φέρεται να προχώρησε σε παραγγελίες υλικών μέσω διαδικτύου. Στο διαμέρισμά του στα Πατήσια παραδόθηκαν μία ζυγαριά ακριβείας και ένας αναδευτήρας, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας δεν έφτασε ποτέ δεύτερο δέμα που περιείχε ποσότητα οξέος.
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι στη συνέχεια ο 37χρονος επιχείρησε να αποστασιοποιηθεί από τα σχέδια της οργάνωσης και να απεμπλακεί από τη δράση της. Στο πλαίσιο αυτό, τον Δεκέμβριο του 2025 συναντήθηκε στην πλατεία Αμερικής με τον 32χρονο Παλαιστίνιο Saleh, ο οποίος επίσης συνελήφθη στην Κύπρο, και του επέστρεψε 3.700 δολάρια από το συνολικό ποσό που είχε λάβει.
Οι διασυνδέσεις με τη Γερμανία
Η έρευνα των ελληνικών και κυπριακών Αρχών αποκαλύπτει παράλληλα σημαντικές διασυνδέσεις του δικτύου με τη Γερμανία.
Ο 37χρονος χρησιμοποιούσε γερμανικό αριθμό κινητού τηλεφώνου, ενώ όταν οι κυπριακές Αρχές συνέλαβαν τους δύο Παλαιστίνιους στα τέλη Μαΐου, διαπίστωσαν ότι διατηρούσαν τηλεφωνικές επαφές με γερμανικό αριθμό. Η ταυτοποίηση της συγκεκριμένης σύνδεσης οδήγησε τελικά στον εντοπισμό και τη σύλληψη του 37χρονου στην Κρήτη.
Παράλληλα, σύμφωνα με μαρτυρία υπαλλήλου ξενοδοχείου στον Άγιο Νικόλαο όπου εργαζόταν ο 37χρονος, ο τελευταίος είχε πραγματοποιήσει πρόσφατα ταξίδι στη Γερμανία, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει διευκρινιστεί ο σκοπός της μετακίνησης.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και το γεγονός ότι στην κατοικία της Ακτής του Κυβερνήτη, όπου συνελήφθη ο «Μάγειρας», διέμενε και Γερμανός υπήκοος, ο οποίος φέρεται να χρηματοδοτούσε μέλη του δικτύου.
Στο μικροσκόπιο και οι επαφές στην Τουρκία
Οι έρευνες επεκτείνονται και προς την Τουρκία, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει οι Αρχές, οι δύο συλληφθέντες στην Κύπρο και ο φερόμενος «σταθμάρχης» της Χαμάς σε Μαλαισία και Ινδονησία πραγματοποιούσαν συναντήσεις σε υπόγειο χώρο στη συνοικία Μπασακσεχίρ της Κωνσταντινούπολης.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στις συγκεκριμένες συναντήσεις εξετάζονταν και σχεδιάζονταν ενδεχόμενες επιθέσεις με στόχους στην Ελλάδα, την Κύπρο, την Τουρκία, την Ταϊλάνδη και τη Μιανμάρ, στοιχείο που διευρύνει σημαντικά το εύρος της διεθνούς έρευνας γύρω από το δίκτυο.
- Χρυσοχοΐδης: «Δεν είναι μοναχικός λύκος» ο 37χρονος Παλαιστίνιος που συνελήφθη στην Κρήτη
- Το Ισραήλ «πανηγυρίζει» για τη σύλληψη του 37χρονου Παλαιστίνιου στην Κρήτη
- Τι αποκάλυψε η ΕΛΑΣ για τον 37χρονο Παλαιστίνιο – Είχε παραγγείλει εκρηκτικές ύλες μέσω διαδικτύου







