Ο εξόριστος ηγέτης της Χαμάς στη Γάζα Χαλίλ αλ Χάγια ανακοίνωσε ότι η παλαιστινιακή οργάνωση έλαβε εγγυήσεις ότι ο πόλεμος έληξε οριστικά: «Έχουμε λάβει εγγυήσεις από τους μεσολαβητές και τις ΗΠΑ, όλοι επιβεβαίωσαν ότι ο πόλεμος έχει τελειώσει οριστικά».
«Κηρύσσουμε το τέλος του πολέμου σήμερα και την έναρξη της μόνιμης εκεχειρίας», είπε ακόμα ο αλ Χάγια και πρόσθεσε ότι η συμφωνία περιλαμβάνει το άνοιγμα της μεθοριακής διάβασης της Ράφα και προς τις δύο κατευθύνσεις.
Με βάση τα συμφωνηθέντα, το Ισραήλ θα αποφυλακίσει όλους τους ανήλικους Παλαιστίνιους και τις γυναίκες.
Απελευθέρωση 20 ζωντανών ομήρων… άρα 28 θεωρούνται νεκροί
Το σχέδιο συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός και απελευθέρωσης ομήρων που εξετάζεται από το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ περιλαμβάνει την επιστροφή 20 ζωντανών ομήρων και των σορών 28 άλλων, αναφέρει το Channel 12.
Η συμπερίληψη 28 νεκρών ομήρων υπονοεί τους θανάτους δύο ομήρων, για την τύχη των οποίων το Ισραήλ είχε προηγουμένως εκφράσει «σοβαρή ανησυχία», αλλά δεν τους είχε κηρύξει νεκρούς, σημειώνει το δίκτυο.
Μια ανώνυμη αναφορά του Channel 12 αναφέρει ότι το Ισραήλ διαβίβασε στη Χαμάς μια λίστα με 20 ζωντανούς ομήρους που ανέμενε να δει να απελευθερώνονται και ότι η Χαμάς επιβεβαίωσε τα 20 ονόματα.
Ο «Πόντιος Πιλάτος» Τραμπ ετοιμάζεται να πάει στο Ισραήλ και η Κνέσετ τον περιμένει!
Ο Ντόναλντ Τραμπ ρωτήθηκε για το ποιες εγγυήσεις έχουν παράσχει οι ΗΠΑ στις διαπραγματεύσεις για να διασφαλίσουν ότι η Χαμάς θα αφοπλιστεί και ότι το Ισραήλ δεν θα ξαναρχίσει τον πόλεμο και απάντησε ότι πρώτη προτεραιότητα ήταν η εξασφάλιση της απελευθέρωσης των ομήρων.
«Αυτό ήταν που ήθελαν περισσότερο από οτιδήποτε άλλο… Μετά από αυτό, θα δούμε», ανέφερε στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου στον Λευκό Οίκο. «Αλλά έχουν συμφωνήσει σε κάποια πράγματα και νομίζω ότι θα προχωρήσει αρκετά καλά», πρόσθεσε.
Επανέλαβε ότι είναι ανοιχτός να μιλήσει στην Κνεσέτ, ενώ υπέδειξε ότι δεν έχει οριστικοποιηθεί τέτοια ομιλία, παρόλο που ο Μπενιαμίν Νετανιάχου του απηύθυνε πρόσκληση και η κυβέρνηση του Ισραήλ ετοιμάζεται για την επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου.
«Μου ζήτησαν να μιλήσω στην Κνέσετ και… συμφώνησα εφόσον θα το ήθελαν», είπε, την ώρα που το κτήριο της Κνέσετ είχε ήδη φωταγωγηθεί στα χρώματα της αμερικανικής σημαίας!
Λίγο αργότερα και κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Προέδρου της Φινλανδίας στον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ επιβεβαίωσε το ταξίδι του:
«Οι όμηροι θα επιστρέψουν τη Δευτέρα ή την Τρίτη. Πιθανότατα θα είμαι εκεί. Ελπίζω να είμαι εκεί. Σχεδιάζουμε να αναχωρήσουμε κάποια στιγμή την Κυριακή και ανυπομονώ. Βλέπω ότι γιορτάζετε στο Ισραήλ, αλλά γιορτάζουν και σε πολλές άλλες χώρες».

Η επίσκεψη Τραμπ, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση του Ισραήλ, αναμένεται το απόγευμα της Κυριακής (12/10).
Η Κνεσέτ θα παραμείνει φωτισμένη στα χρώματα της αμερικανικής σημαίας μέχρι το τέλος της επίσκεψης του Αμερικανού Προέδρου, δήλωσε Ισραηλινός εκπρόσωπος.
Ο Αμερικανός Πρόεδρος δέχθηκε πολλές ερωτήσεις για την άποψή του σχετικά με μια λύση δύο κρατών και απάντησε δίκην Πόντιου Πιλάτου: «Δεν έχω άποψη. Θα συμφωνήσω με αυτό που συμφωνούν».
Ωστόσο, το σχέδιο 20 σημείων για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα που παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα, δημιουργεί μια πορεία για την πιθανή δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους.
Ερωτηθείς εάν θα επιτραπεί στους Παλαιστίνιους να παραμείνουν στη Γάζα – κάτι που ενθαρρύνει ρητά το σχέδιό του – ο Τραμπ είπε ότι οι ΗΠΑ θα εργαστούν για να κάνουν τη Λωρίδα της Γάζας πιο βιώσιμη, με τη βοήθεια πλούσιων αραβικών και μουσουλμανικών κρατών.
«Θα δημιουργήσουμε κάτι όπου οι άνθρωποι θα μπορούν να ζήσουν… Θα δημιουργήσουμε καλύτερες συνθήκες για τους ανθρώπους», σχολίασε.
Δείτε επίσης:
- Χαμάς: Aνακοίνωσε ότι διαφωνεί με την «Επιτροπή Ειρήνης» που πρότεινε ο Τραμπ
- Τραμπ: «Τελειώσαμε τον πόλεμο στη Γάζα – Επιστρέφουν οι όμηροι»
- Ερντογάν για Γάζα: Η Τουρκία θα συμμετέχει στη διεθνή δύναμη επίβλεψης
- Ο Νετανιάχου ανέβασε φωτογραφία ΑΙ με τον Τραμπ να κερδίζει Νόμπελ Ειρήνης!
- Γάζα: Αναβολή 24 ωρών στην κατάπαυση πυρός – Στο Ισραήλ ο Τραμπ;
Απίστευτα καί ΥΠΕΡΟΧΑ νέα! Ελπίζουμε όλα να πάνε κατ’ευχήν καί το Ισραήλ να κρατήσει τις υποσχέσεις του προς όλους. Επιτέλους οι ταλαιπωρημένοι Παλαιστίνιοι θα μπορέσουν να φάνε καί να ξεκουραστούν χωρίς βομβαρδισμούς την νύχτα!