Μπόρις Τζόνσον: Χορηγία 1 εκατ. λιρών και η επίσκεψη στην Ουκρανία

Υπέρμαχος του Ζελένσκι

Must Read

Logo

Ποια είναι η περίληψη του άρθρου

Καθώς επιβιβαζόταν στο νυχτερινό τρένο για την Ουκρανία, ο Μπόρις Τζόνσον είχε την συνηθισμένη συνοδεία βοηθών και σωματοφυλάκων, συν τον άνθρωπο που του είχε δώσει 1 εκατομμύριο λίρες.

Λιγότερο από ένας χρόνος είχε περάσει από τότε που ο Τζόνσον δέχτηκε αυτό που θεωρείται η μεγαλύτερη δωρεά που έγινε ποτέ σε μεμονωμένο βουλευτή. Προερχόταν από τον Κρίστοφερ Χάρμπορν, έναν από τους μεγαλύτερους πολιτικούς δωρητές του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο Χάρμπορν, του οποίου τα εκατομμύρια βοήθησαν στη χρηματοδότηση του Brexit, κατέβαλε την πληρωμή σε μια ιδιωτική εταιρεία που ίδρυσε ο Τζόνσον μετά την παραίτησή του από την πρωθυπουργία. Τώρα, διαρρεύσαντα αρχεία δείχνουν ότι ο Τζόνσον, υπέρμαχος της Ουκρανίας από την εξουσία και έκτοτε, συνοδεύτηκε τον Σεπτέμβριο του 2023 από τον ευεργέτη του σε μια διήμερη επίσκεψη που περιελάμβανε συναντήσεις με κορυφαίους αξιωματούχους, σύμφωνα με τον Guardian.

Boris files

Αυτό που δεν εξηγούν τα αρχεία είναι το γιατί. Και ούτε ο πρώην πρωθυπουργός ούτε ο υποστηρικτής του θα πουν.

Οι διοργανωτές της συνάντησης υψηλού επιπέδου, στην οποία παρευρέθηκαν στο Κίεβο, λένε ότι ο Χάρμπορν είχε καταχωριστεί ως «σύμβουλος του Γραφείου του Μπόρις Τζόνσον».

Ο Χάρμπορν έχει ευρεία εμπειρία: αυτοαποκαλείται «ψηφιακός νομάδας», οι συμμετοχές του κυμαίνονται από κρυπτονομίσματα και ένα κέντρο ευεξίας έως καύσιμα αεροσκαφών και συμμετοχές σε τουλάχιστον τρεις στρατιωτικούς εργολάβους. Η μόνη εμφανής σύνδεσή του με την Ουκρανία είναι ως ο μεγαλύτερος μέτοχος σε έναν βρετανικό κατασκευαστή όπλων, του οποίου τα ρομπότ και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη φέρονται να προμηθεύονται τις ένοπλες δυνάμεις της.

Τα αρχεία Μπόρις, έγγραφα που διέρρευσαν από το ιδιωτικό γραφείο του Τζόνσον, αποκάλυψαν πώς ο πρώην πρωθυπουργός προσπάθησε να πλουτίσει από τότε που αποχώρησε από το αξίωμα συναντώντας έναν τύραννο της Βενεζουέλας και φλερτάροντας τον Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, τον Σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο που κατηγορείται ότι διέταξε την δολοφονία ενός δημοσιογράφου.

Η Ουκρανία

Αντιθέτως, η ουκρανική υπόθεση είναι «ιερή» για τον Τζόνσον, λέει ένας πολιτικός σύμβουλος, μια διαρκής πηγή ηθικής αυθεντίας για έναν πολιτικό που αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την Ντάουνινγκ Στριτ εν μέσω σκανδάλου.

Τα διαρρεύσαντα αρχεία εγείρουν ερωτήματα σχετικά με το αν, ακόμη και εδώ, έχει θολώσει τα όρια μεταξύ δημόσιας υπηρεσίας και κέρδους.

Σε μια έκτακτη δήλωση προς την εφημερίδα Guardian, όταν ρωτήθηκε για τη σχέση του με τον Harborne, ο Johnson είπε: «Οι αξιολύπητες ανειλικρινείς ιστορίες σας… φαίνεται να προέρχονται κυρίως από κάποια παράνομη ρωσική επιχείρηση χάκερ. Θα έπρεπε να ντρέπεστε για τους εαυτούς σας». Η Distributed Denial of Secrets (DDoS), η αμερικανική ομάδα διαφάνειας που απέκτησε τα διαρρεύσαντα αρχεία, δήλωσε ότι δεν γνώριζε την προέλευσή τους.

Ο Τζόνσον πρόσθεσε: «Γιατί δεν αλλάζεις απλώς το όνομά σου σε Πράβντα; Οι ιστορίες σου είναι ανοησίες και κάνεις τη δουλειά του Πούτιν».

«Μόνο ο Μπόρις και ο Κρις»

Στην Ντάουνινγκ Στριτ, ο Τζόνσον συσπείρωσε τις δυτικές δυνάμεις καθώς ο στρατός του Πούτιν εισέβαλε στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022. Από την παραίτησή του συνέχισε να ταξιδεύει εκεί, δεσμευόμενος να διατηρήσει τη δέσμευση των συμμάχων, και παραμένει τόσο δημοφιλής που τον επευφημούν στους δρόμους.

Όταν αποβιβάστηκε από το νυχτερινό τρένο στο Κίεβο στις 8 Σεπτεμβρίου 2023, ο Τζόνσον είχε χρόνο για ένα γρήγορο ντους στο ξενοδοχείο του προτού κατευθυνθεί στο φόρουμ της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής της Γιάλτας (YES), σύμφωνα με πρόγραμμα που περιλαμβάνεται στα διαρρεύσαντα αρχεία. Σύμφωνα με μια δημοσιευμένη λίστα συμμετεχόντων, Ουκρανοί υπουργοί, αρχηγοί κατασκοπείας και αρχηγοί ενόπλων δυνάμεων συναναστράφηκαν με ξένους διπλωμάτες, πολιτικούς, βιομηχάνους και στελέχη.

Το πρόγραμμα αναφέρει «μόνο τον Μπόρις και τον Κρις [Χάρμπορν]» για να παραστούν στην εναρκτήρια συνεδρίαση της συνάντησης υψηλού επιπέδου. Οι εικόνες δείχνουν τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τον Τζόνσον να απευθύνονται στις συγκεντρωμένες προσωπικότητες και το πρόγραμμα υποδηλώνει ότι στη συνέχεια αποσύρθηκαν για μια ιδιωτική συνάντηση. Το γραφείο του Ζελένσκι δεν απάντησε όταν ρωτήθηκε εάν ο ευεργέτης του Τζόνσον συμμετείχε μαζί τους.

Στην συνέχεια, ο Ζελένσκι δημοσίευσε μια φωτογραφία του με τον Τζόνσον. «Από τις πρώτες ώρες του πλήρους πολέμου, ο Μπόρις Τζόνσον υποστηρίζει ειλικρινά την Ουκρανία και βοηθά στην άμυνα κατά της ρωσικής επιθετικότητας» έγραψε ο Ζελένσκι.

«Και τώρα συνεχίζει να προσθέτει διεθνή υποστήριξη στην Ουκρανία. Σε ευχαριστώ για την ενέργειά σου, φίλε!»

Το πρόγραμμα του Τζόνσον αναφέρει ότι είχε προγραμματίσει περαιτέρω συναντήσεις εκείνη την ημέρα με τον υπουργό Εξωτερικών του Ζελένσκι, ο οποίος είπε ότι δεν θυμόταν αν παρευρέθηκε ο Χάρμπορν, και τον ολιγάρχη που διευθύνει το φόρουμ.

Την επόμενη μέρα, ο Τζόνσον κατευθύνθηκε δυτικά προς το Λβιβ για να καταθέσει λουλούδια σε τάφους πολέμου, να επισκεφτεί τους τραυματίες και να παραλάβει τιμητικό τίτλο. Πλάνα δείχνουν τον Χάρμπορν να στέκεται κοντά καθώς ο Τζόνσον χαιρετά τα στρατεύματα. Μια φωτογραφία δείχνει μια συνάντηση με έναν άλλο ανώτερο Ουκρανό αξιωματούχο, τον δήμαρχο του Λβιβ, Αντρέι Σαντόβι. Ο Χάρμπορν παρακολουθεί ενώ ο Τζόνσον βρίσκεται στο δικαστήριο.

Η δωρεά του 1 εκατομμυρίου λιρών

Σε πρόσφατη δικαστική κατάθεση κατά της Wall Street Journal, ο Harborne αυτοαποκαλείται «έντονα ιδιωτικός». Παρόλο που ζει στην Ταϊλάνδη για περισσότερα από 20 χρόνια, κατέχει ταϊλανδέζικο διαβατήριο και μερικές φορές χρησιμοποιεί ταϊλανδέζικο όνομα, ο Harborne έχει επενδύσει σημαντικά χρήματα στη βρετανική πολιτική.

Έχει δώσει 10 εκατομμύρια λίρες στο κόμμα Brexit του Νάιτζελ Φάρατζ – τώρα Reform UK – και 1 εκατομμύριο λίρες στους Συντηρητικούς, ενώ ο Τζόνσον ολοκλήρωνε την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ. Και ο Τζόνσον φαίνεται να καλλιέργησε αυτή την ευεργετική σχέση όσο βρισκόταν στο νούμερο 10.

Ο Χάρμπορν επισκέφθηκε το Τσέκερς τουλάχιστον δύο φορές κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του Τζόνον. Μία φορά, έφτασε στην πρωθυπουργική σύνοδο με ελικόπτερο. Η δεύτερη φορά ήταν για ένα μπάρμπεκιου μεγαδωρητών των Συντηρητικών τον Αύγουστο του 2022.

Μέσα σε λίγες μέρες, η θητεία του Τζόνσον έληξε, αλλά η σχέση του με τον Χάρμπορν παρέμεινε σταθερή και ακολούθησε η προσωπική δωρεά του 1 εκατομμυρίου λιρών. Ένα αντίγραφο των οικονομικών συμβουλών που έλαβε ο Τζόνσον λίγο μετά την αποχώρησή του από την Ντάουνινγκ Στριτ εγείρει ερωτήματα σχετικά με αυτό.

Ενώ ο Τζόνσον ήταν ακόμη βουλευτής, ίδρυσε μια ιδιωτική εταιρεία, την The Office of Boris Johnson Ltd. Οι οικονομικές πληροφορίες αποκαλύπτουν ότι ανέμενε μια «πληρωμή για τη χρηματοδότηση των πρώτων ετών της εταιρείας». Του συμβουλεύτηκε να εξετάσει εάν αυτό θα αποτελούσε πολιτική δωρεά ή εάν «θα ήταν απλούστερο για την εταιρεία να τιμολογήσει την εταιρεία του δωρητή για υπηρεσίες».

Τον επόμενο μήνα, τον Νοέμβριο του 2022, η καταχώριση του Τζόνσον στο μητρώο συμφερόντων των βουλευτών καταγράφει μια δωρεά 1 εκατομμυρίου λιρών στην εταιρεία του από την Harborne. Η πληρωμή δεν εμφανίζεται στη βάση δεδομένων δωρεών της Εκλογικής Επιτροπής για χρήματα «που δόθηκαν για τις πολιτικές δραστηριότητες του παραλήπτη» ως βουλευτή. Αυτό φαίνεται να υποδηλώνει ότι μπορεί να ήταν μια συνεισφορά στις κερδοφόρες δραστηριότητες του Τζόνσον.

Τον μήνα της πληρωμής του 1 εκατομμυρίου λιρών, ο Τζόνσον και ο Χάρμπορν δείπνησαν μαζί δύο φορές στη Σιγκαπούρη. Μια καταχώριση στο πρόγραμμα του Τζόνσον τον Ιανουάριο του 2023 προέβλεπε μισή ώρα για μια κλήση με τον υποστηρικτή του. Είχε την ένδειξη «Ανάγνωση για την Ουκρανία». Εκείνο τον Σεπτέμβριο, όταν ο Τζόνσον είχε παραιτηθεί από το Κοινοβούλιο, αυτός και ο Χάρμπορν επιβιβάστηκαν σε ένα Dassault Falcon στο αεροδρόμιο του Στάνστεντ, σύμφωνα με τα διαρρεύσαντα αρχεία. Το ιδιωτικό τζετ, που προφανώς λειτουργούσε από τον Χάρμπορν, τους μετέφερε στην ανατολική Πολωνία για να προλάβουν το επιβατικό αεροσκάφος που θα έμενε στο Κίεβο.

Οι δικηγόροι του Harborne δήλωσαν: «Η δωρεά του κ. Harborne δόθηκε για να μπορέσει ο κ. Johnson να παραμείνει ενεργά εμπλεκόμενος στην κυρίαρχη πολιτική σκηνή του Ηνωμένου Βασιλείου. Είναι και ήταν μια δωρεά και η αναφορά της ως τέτοια είναι κατάλληλη».

Πρόσθεσαν: «Ο κ. Χάρμπορν δεν είχε και δεν έχει καμία προσδοκία για προσωπικό κέρδος. Οποιαδήποτε διαφορετική υπόνοια είναι εντελώς άνευ αποδεικτικών στοιχείων και ουσιαστικά και εν γνώσει ψευδής».

Η επιστολή

Οι δικηγόροι του Χάρμπορν δεν έδωσαν ουσιαστικές απαντήσεις σε ερωτήσεις σχετικά με το γιατί πήγε στο ταξίδι στην Ουκρανία, πέρα ​​από το ότι «φαίνεται να έχουν ελάχιστη έως καθόλου βάση στην πραγματικότητα». Υπάρχουν όμως πιθανές ενδείξεις στα διαρρεύσαντα αρχεία.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μια «κλειστή συνάντηση στο κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης στρατιωτικής τεχνολογίας». Δεν αναφέρεται αν ο Harborne παρευρέθηκε, αλλά αυτός είναι ένας τομέας που γνωρίζει καλά. Ενώ η θέση του ως ο μεγαλύτερος μέτοχος της QinetiQ, με 13%, δεν του δίνει ρόλο στην καθημερινή λειτουργία της ιδιωτικοποιημένης ερευνητικής μονάδας των ενόπλων δυνάμεων του Ηνωμένου Βασιλείου, το οικονομικό του μερίδιο στις δραστηριότητές της είναι σημαντικό.

Η QinetiQ έχει συμφέροντα στην Ουκρανία, αν και όχι τα μεγαλύτερα. Οι ουκρανικές δυνάμεις φέρονται να χρησιμοποιούν τα drones Banshee και τα ρομπότ εξουδετέρωσης βομβών της εταιρείας. Τον Απρίλιο του 2025, το Υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε ότι η QinetiQ θα βοηθούσε τον στρατό της Ουκρανίας να κατασκευάσει εξοπλισμό με τρισδιάστατους εκτυπωτές.

Ο Τζόνσον αναφέρεται στο ταξίδι σε ένα από τα πιο μυστηριώδη έγγραφα των Αρχείων Μπόρις. Με ημερομηνία 23 Οκτωβρίου 2023, έναν μήνα μετά την επίσκεψη, πρόκειται για μια επιστολή που φέρει την υπογραφή του. «Γράφω προς υποστήριξη του Κρίστοφερ Χάρμπορν»,γράφει ο Τζόνσον. «Είναι φίλος και υποστηρικτής του γραφείου μου… Ήρθε μαζί μου σε ένα πρόσφατο ταξίδι στην Ουκρανία και τον γνωρίζω ως ένθερμο αντίπαλο του καθεστώτος Πούτιν».

Ο Τζόνσον δηλώνει στην επιστολή ότι «δεν γνωρίζει καμία υπόνοια ή απόδειξη ότι ο Κρίστοφερ υποστηρίζει με οποιονδήποτε τρόπο τη ρωσική κυβέρνηση ή έχει δεσμούς με τη Ρωσία, εμπορικούς ή άλλους». Δεν υπάρχει τίποτα που να υποδηλώνει γιατί κάποιος θα μπορούσε να πιστεύει το αντίθετο. Δεν έχουν προκύψει τέτοιες διασυνδέσεις και οι δικηγόροι του Χάρμπορν λένε ότι δεν υπάρχουν.

Οι δικηγόροι δεν αποκάλυψαν για ποιον γράφτηκε η επιστολή, η οποία απευθύνεται μόνο στους «Αγαπητούς Κύριους». «Ο κ. Τζόνσον παρείχε μια αναφορά χαρακτήρα για τον κ. Χάρμπορν σε απάντηση στις επιθέσεις κατά του χαρακτήρα του κ. Χάρμπορν» είπαν. «Ο κ. Χάρμπορν είναι ευγνώμων στον κ. Τζόνσον».

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

 
ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Εκτός «γαλάζιας» γραμμής ο Μπελέρης για τα Τέμπη!

Ένα παρασκήνιο που θα μπορούσε να δημιουργήσει εσωτερικούς τριγμούς στην Ευρωομάδα της Νέας Δημοκρατίας, εκτυλίχθηκε χθες στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού...
ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Το τηλεφώνημα στον Μπισμπίκη

Αστραπιαία διαδόθηκε, μόλις σταμάτησε την απεργία πείνας ο Πάνος Ρούτσι, ότι πασίγνωστη συνδικαλίστρια της αριστεράς ήταν εκείνη που είχε στείλει...
ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Τα άγνωστα επιτελεία του Σαμαρά

Στην Κηφισιά και κοντά στην πλατεία Συντάγματος χτυπά ο παλμός των επιτελείων του Αντ. Σαμαρά. Ποιοι αποτελούν τον πυρήνα Σε...
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Απόφαση ΣτΕ για Επιθεώρηση Εργασίας: Έκπτωτος ο διοικητής, αλλά του έδωσαν και μπόνους 40.000 ευρώ!

Στο πλευρό της υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης παραμένει ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Επιθεώρησης Εργασίας, τον οποίο καθαίρεσε με...
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δένδιας για Τουρκία: Ζωτικός εταίρος στο ΝΑΤΟ – Μοιράζονται την ίδια άποψη;

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, εκφώνησε την κεντρική ομιλία κατά την εναρκτήρια συνεδρίαση του 9ου Ελληνο-Βρετανικού Συμποσίου, που πραγματοποιήθηκε...
ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ

Δημοσκόπηση: Θα ψηφίζατε ένα νέο κόμμα με επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα;

Η παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα από το κοινοβουλευτικό αξίωμα δεν αφήνει περιθώρια για παρερμηνείες. Η ανακοίνωση ενός νέου κόμματος με...
ΕΛΛΑΔΑ

«Ο καιρός δεν έχει σύνορα»: Η πρόταση Καντερέ για μετεωρολογική συνεργασία Ελλάδας-Τουρκίας

Εντύπωση προκαλεί η πρόταση του μετεωρολόγου για πρώην βουλευτή της ΝΔ, Νίκου Καντερέ, για μετεωρολογική συνεργασία Ελλάδας-Τουρκίας. Με το επιχείρημα...
ΕΛΛΑΔΑ

Λιμενικός έκλεβε καύσιμα από υπηρεσιακά βυτιοφόρα και τα πουλούσε

Χειροπέδες σε έναν λιμενικό, ανθυποπλοίαρχος του Λιμενικού Σώματος, ο οποίος κατηγορείται ότι έκλεβε καύσιμα από υπηρεσιακά βυτιοφόρα και τα πουλούσε...
SLIDER

Θρίλερ με την άγρια δολοφονία στον Άγιο Παντελεήμονα – Με κενά η κατάθεση του τραυματία

Νέα στοιχεία έρχονται στο φως της δημοσιότητας για το αιματηρό έγκλημα στον Άγιο Παντελεήμονα, όπου σε διαμέρισμα 1ου ορόφου επί...

Διαβάζονται τώρα