«Σοβαρότητα» είναι το μόνο που έχει να προτείνει ο Κωνσταντίνος Τσιάρας αλλά στους άλλους για την ευλογιά των αιγοπροβάτων, την ώρα που οι κτηνοτρόφοι βλέπουν απελπισμένοι τα ζώα τους να χάνονται.
«Δεν πρέπει να προστρέχουμε ούτε στο λαϊκισμό, ούτε σε όσα χαϊδεύουν τα αυτιά των απελπισμένων ανθρώπων. Οι κτηνοτρόφοι που έχουν χάσει ή φοβούνται ότι θα χάσουν τα ζώα τους είναι σε δύσκολη θέση, αλλά η λύση πρέπει να βασίζεται στην επιστήμη» περιορίστηκε συγκεκριμένα να δηλώσει ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, μιλώντας στο ertnews.
Ο Κ. Τσιάρας επέμεινε ότι το όλο ζήτημα θα πρέπει να προσεγγιστεί με επιστημονικό τρόπο και όχι με «αυθαίρετες ή επιπόλαιες εισηγήσεις», χωρίς όμως να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις. Παρέπεμψε απλώς στην Εθνική Επιστημονική Επιτροπή κατά της Ευλογιάς, που έχει συσταθεί με κορυφαίους καθηγητές των δύο Κτηνιατρικών Σχολών της χώρας, η οποία έχει αναλάβει να εξετάσει το ζήτημα «με επιστημονική τεκμηρίωση και ανάλυση».
Για άλλη μια φορά προέβαλε το αφήγημα πως το πρόβλημα δεν είναι ελληνικό φαινόμενο, λέγοντας ότι «υπάρχει εκτεταμένη διάδοση της ευλογιάς και στη Βουλγαρία και στη Ρουμανία». Είπε ακόμη πως την ίδια στιγμή «η Γερμανία έθεσε τεράστιο ζήτημα για τη γρίπη των πουλερικών, ενώ στη Γαλλία και την Ισπανία υπάρχει εκτεταμένη οζώδης δερματίτιδα στα βοοειδή».
Επίθεση στον Κουρέτα
Παράλληλα, βρήκε την ευκαιρία να επιτεθεί στον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Δημήτρη Κουρέτα που είχε δηλώσει ότι υπάρχει εμβόλιο κατά της ευλογιάς.
«Μέχρι πριν ένα μήνα ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας μας έλεγε ότι η λύση στο πρόβλημα της ευλογιάς είναι το τεστ του σάλιου και έκανε δηλώσεις δεξιά και αριστερά εναντίον του εμβολίου. Δεν κατανοώ πώς μπορεί να προτείνεται εμβολιασμός όταν εγκεκριμένο εμβόλιο δεν υπάρχει» είπε.
«Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει εγκεκριμένο εμβόλιο στην Ευρώπη, ούτε στην Ελλάδα» ανέφερε, προσθέτοντας πως «καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν έχει εφαρμόσει εμβολιασμό κατά της ευλογιάς». Ανέφερε δε ότι «οι χώρες που εφάρμοσαν εμβολιασμό, όπως η Τουρκία και η Ινδία, βρίσκονται σε ενδημικό καθεστώς, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εξάγουν τα προϊόντα τους».
Τον Νοέμβριο οι πληρωμές
Τέλος, για να χρυσώσει το χάπι των καθυστερήσεων στις πληρωμές, στη σκιά του σκανδάλου του ΟΠΕΚΕΠΕ, ο υπουργός Ανάπτυξης δήλωσε πως περισσότερα από 950 εκατ. ευρώ θα πιστωθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων παραγωγών τον Νοέμβριο, προσθέτοντας ότι πρόκειται για «μια μεγάλη ροή οικονομικών πόρων συνολικά προς τον παραγωγικό κόσμο της χώρας».
Όπως είπε,«αν σκεφτείτε ότι το Μέτρο 23 είναι 178 εκατομμύρια, η βασική ενίσχυση 550-600 εκατομμύρια και ότι ο ΕΛΓΑ θα δώσει άλλα 170-180 εκατομμύρια αποζημιώσεις, αντιλαμβάνεστε το μέγεθος της στήριξης».
Δείτε επίσης:
Κρήτη: Για δεύτερη μέρα οι κτηνοτρόφοι στα μπλόκα – Καίνε ελαστικά, ανοικτός ο ΒΟΑΚ
ΟΠΕΚΕΠΕ: Τελεσίγραφο της Κομισιόν για να μην ανασταλούν οι πληρωμές στους αγρότες
ΕΟΦ: Δεν υπάρχει αδειοδοτημένο εμβόλιο για την ευλογιά αιγοπροβάτων σε Ελλάδα και ΕΕ




