Η υπογραφή της συμφωνίας για την είσοδο της αμερικανικής ExxonMobil στην Κοινοπραξία Energean-Helleniq Energy και την έρευνα υδρογονανθράκων στο Ιόνιο Πέλαγος σηματοδοτεί νέα εποχή για την Ελλάδα στον ενεργειακό τομέα.
Η συμφωνία υπεγράφη στο πλαίσιο της διακυβερνητικής διατλαντικής συνεργασίας για την ενέργεια (P-TEC), που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα παρουσία των υπουργών Ενέργειας των ΗΠΑ, Κρις Ράιτ, Εσωτερικών και επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου Ενεργειακής Κυριαρχίας, Ντάγκλας Τζέιμς Μπέργκαμ, του Έλληνα υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρου Παπασταύρου, και της πρέσβειρας των ΗΠΑ στην Αθήνα, Κίμπερλι Γκίλφοϊλ.
Η συμφωνία ανοίγει τον δρόμο για την πρώτη ερευνητική γεώτρηση στην Ελλάδα έπειτα από 40 χρόνια σε μια περιοχή, το «Οικόπεδο 2», με εκτιμώμενους πόρους που φτάνουν τα 200 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, σύμφωνα με τα έως τώρα ερευνητικά δεδομένα.
Οι όροι της συμφωνίας
Με βάση την νέα συμφωνία, η ExxonMobil αποκτά 60% της παραχώρησης ενώ η Energean διατηρεί 30% (από 75% προηγουμένως) και η HelleniQ Energy 10% (από 25%).
Κατά την φάση της έρευνας, Operator παραμένει η Energean ενώ σε περίπτωση ανακάλυψης κοιτάσματος, η διαχείριση θα περάσει στην ExxonMobil για το στάδιο ανάπτυξης.
Η ερευνητική γεώτρηση αναμένεται να ξεκινήσει στα τέλη του 2026 ή στις αρχές του 2027, ενώ εφόσον επιβεβαιωθεί η ύπαρξη εμπορικά αξιοποιήσιμου κοιτάσματος, προβλέπονται επενδύσεις ύψους 5 δισ. ευρώ για την κατασκευή εγκαταστάσεων άντλησης, επεξεργασίας και μεταφοράς φυσικού αερίου. Η παραγωγή αναμένεται να ξεκινήσει μετά το 2030.
Το «Οικόπεδο 2» και οι γεωλογικές ιδιαιτερότητες
Το «Οικόπεδο 2» βρίσκεται στο Ιόνιο Πέλαγος, περίπου 30 χλμ. δυτικά της Κέρκυρας στα όρια της ελληνοϊταλικής ΑΟΖ, με βάθη νερού από 500 έως 1.500 μέτρα. Ανήκει στη γεωλογική ενότητα της Προ-Απούλιας Ζώνης, περιοχή με επιβεβαιωμένη ύπαρξη πετρελαϊκού συστήματος, όπως προκύπτει και από τις γεωτρήσεις στο Δυτικό Κατάκολο και στην Αδριατική Θάλασσα.
Η προγραμματισμένη γεώτρηση «Ασωπός-1» θα εξετάσει ταμιευτήρα ανθρακικών πετρωμάτων σε βάθος περίπου 4.000 μέτρων κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Οι πιθανότητες επιτυχίας εκτιμώνται στο 15–18%, ποσοστό που θεωρείται υψηλό για γεωτρήσεις αυτού του τύπου.
Το 2022 ολοκληρώθηκε με επιτυχία τρισδιάστατη (3D) σεισμογραφική έρευνα από το ερευνητικό σκάφος Ramform Hyperion της TGS, χαρτογραφώντας ολόκληρη την περιοχή και επιβεβαιώνοντας τον «Ασωπό» ως τον πλέον ώριμο στόχο για γεώτρηση.
Από την Total στην Energean – Το ιστορικό της παραχώρησης
Το Block 2 παραχωρήθηκε αρχικά το 2018 στην κοινοπραξία Total (50%), Edison (25%) και ΕΛΠΕ (25%). Το 2021, η Energean Hellas απέκτησε το ποσοστό της Total (50%) και κατέστη Διαχειριστής (Operator). Με την εξαγορά του τομέα υδρογονανθράκων της Edison, αύξησε το ποσοστό της σε 75% ενώ τα ΕΛΠΕ (HelleniQ Upstream) διατήρησαν το υπόλοιπο 25%.
Με την σημερινή συμφωνία, η είσοδος της ExxonMobil επανακαθορίζει τα ποσοστά και ενισχύει την διεθνή εμπλοκή στον ελληνικό ενεργειακό τομέα καθιστώντας την Ελλάδα δυνητικό ενεργειακό κόμβο της Ανατολικής Μεσογείου.
Πηγή φωτό: ExxonMobil
Δείτε επίσης:
- Μητσοτάκης: «Σήμερα γράφουμε ένα νέο κεφάλαιο στην ενεργειακή ιστορία της Ελλάδας»
- Ξεκίνησε στο Ζάππειο η Σύνοδος Ενέργειας Ελλάδας-ΗΠΑ
- Μητσοτάκης-Γκίλφοϊλ με υπουργούς Εσωτερικών και Ενέργειας των ΗΠΑ





“…Με την σημερινή συμφωνία, η είσοδος της ExxonMobil επανακαθορίζει τα ποσοστά και ενισχύει την διεθνή εμπλοκή στον ελληνικό ενεργειακό τομέα καθιστώντας την Ελλάδα δυνητικό ενεργειακό κόμβο της Ανατολικής Μεσογείου.”
Τρένα, 2 λιμάνια(Ηράκλειο &Ηγουμενίτσα) ακτοπλοϊκές, γραμμές και πλοία(Μινοαν) φρεγάτες, φυσικό αέριο και μέρος δικτύου σε Ιταλούς συν πόσα βιομηχανικά προϊόντα εισαγάγουμε από Ιταλία… ακόμα και το λάδι μας!!!!
Πειραιάς λιμάνι, Κινέζοι… και εκατομμύρια τόνους προϊόντων!!
Αεροδρόμια, επικοινωνίες, όπλα, φάρμακα, φυτοφάρμακα, σουπερμάρκετ, άρματα, ανεμογεννήτριες, φωτοβολταϊκά, αυτοκίνητα, Γερμανοί… και ένα σωρό από προϊόντα!
Και η λίστα είναι ατελείωτη σε Αμερικάνους, Ρώσους, Ισραηλινούς, Τούρκους, Ολλανδούς, Ισπανούς…
Με τόσες μα τόσες μικρές, ή μεγάλες, ή Λεόντιες συμφωνίες θα έπρεπε να είμαστε υπερδύναμη!!! Ειδικά με τον παπα που τρώμε μετά από το κλείσιμο κάθε τέτοιας συμφωνίας… αντιθέτως θα έλεγα ότι παμε να γίνουμε(αν δεν είμαστε ήδη) το παγκόσμιο παράδειγμα προς αποφυγή!!!
… και οι πρόγονοι μας, που τιμάμε σε κάθε εθνική επέτειο με τόση λαμπρότητα για να είμαστε εμείς σήμερα ελεύθεροι, θα πρέπει να είναι πολυ περήφανοι για την κατάσταση μας….
Δεύτερο διυλιστήριο για τους Μητσοτάκηδες.
Καταρχήν, τέτοιες συμφωνίες δεν γίνονται στο πόδι. Πόσο καιρό πρίν πέσουν οι υπογραφές άρχισαν οι συζητήσεις? Πως κανένας δεν πήρε χαμπάρι κάτι τέτοιο και ξαφνικά πέσαμε από τα σύννεφα?
Με το που έσκασε μύτη η Κίμπερλι ήταν ήδη όλα έτοιμα… κανέναν δεν προβληματίζει αυτό? Πόσο μάλλον όταν δήθεν είχαν αποκοπεί οι σχέσεις μας με το Αμέρικα μετά την εκλογή Τραμπ …τι σανό τρώμε?
Για να δουμε τη κερδος θα εχουμε , για να αλλαξουμε ρουχα . Καπιος η καπιοι ομως θα φανε ειναι στο DNA μας . Πολιτικος ειπε στην TV θα καταστραφει ο τουρισμος της Κερκυρας , και των αλλων νησιων . Δηλαδη μας λεει η γεωτρηση δεν συμφερη , θα μας χαζεψουν .Εγω θελω να μαθω τη ποσοστο θα εχει η χωρα μου .
Κάτσε να μαντέψω, τα ατού του Κούλη για τις επόμενες εκλογές θα ναι οι γεωτρήσεις. Κερδίζει άλλη μια τετραετία, τα των γεωτρήσεων τα τρώνε κλασσικά μεταξύ τους, έρχεται ο λογαριασμός για όλα τα σκάνδαλα μαζεμένα με νέο μνημόνιο ή όπως αλλιώς θα το πουν κι ο Κούλης την κάνει για Τζαμάικα με τη σούμα των κλεψιμαίικων.
δεν το διάβασες στο άρθρο? Από το 10% της Hellenic energy, οι υπόλοιπες είναι ιδιώτες, αλλά το 10% δεν είναι καθαρό. Γιατί? γιατί δεν είναι 100% δημόσια εταιρεία αλλά μόνο το 31,38 είναι!!! και αυτό καταλήγει στο υπερταμείο άρα… θα πάρεις το τρίτο το μικρότερο! Δεν ξέρει τι ψηφίζεις τόσα χρόνια? Δεν κατάλαβες γιατί τόσα χρόνια δεν γινόταν εξορύξεις? τουλάχιστον ξέρεις από δω και στο εξής τι θα πάρεις στις επόμενες… ΤΙΠΟΤΑ!!! Όλα θα φεύγουν στην μαύρη τρυπά του χρέους… άντε κανένα ψίχουλο που και που θα πέφτει εκεί κοντά