Η Ελλάδα βρίσκεται σε συνομιλίες με το Ισραήλ για την αγορά σύγχρονων πυραυλικών συστημάτων, που θα χρησιμοποιηθούν για τον σχεδιαζόμενο θόλο αντιαεροπορικής άμυνας, δήλωσαν στο Reuters δύο αξιωματούχοι που γνωρίζουν το σχέδιο.
Η Ελλάδα έχει δηλώσει ότι θα δαπανήσει περίπου 28 δισ. ευρώ (33 δισ. δολάρια) έως το 2036 για τον εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς εξέρχεται από την κρίση χρέους του 2009-2018 και προσπαθεί να συμβαδίσει με τον ιστορικό της αντίπαλο, την Τουρκία.
«Ασπίδα του Αχιλλέα»
Περίπου 3 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για την δημιουργία ενός πολυεπίπεδου αντιαεροπορικού και αντιαεροπορικού συστήματος, που ονομάζεται «Ασπίδα του Αχιλλέα». Η Ελλάδα σχεδιάζει επίσης να αγοράσει νέα μαχητικά αεροσκάφη stealth, φρεγάτες και υποβρύχια από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη.
«Θέλουμε να αγοράσουμε 36 συστήματα πυροβολικού PULS και αντιαεροπορικά συστήματα για την «Ασπίδα». Οι διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ θα ενταθούν τον επόμενο μήνα» δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους, προσθέτοντας ότι ελληνικές εταιρείες θα παράσχουν περίπου το 25% του έργου.
Το κόστος των 36 συστημάτων πυραυλικού πυροβολικού PULS, που κατασκευάζονται από την ισραηλινή Elbit (ESLT.TA) εκτιμάται σε 650 εκατ. ευρώ, δήλωσε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι θα χρησιμοποιηθούν για την προστασία των ανατολικών συνόρων της Ελλάδας με την Τουρκία.
Η Ελλάδα και το Ισραήλ έχουν ισχυρούς οικονομικούς και διπλωματικούς δεσμούς. Έχουν ξεκινήσει αρκετές κοινές ασκήσεις τα τελευταία χρόνια και λειτουργούν ένα κέντρο αεροπορικής εκπαίδευσης στην νότια Ελλάδα.
Δεύτερος Έλληνας αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη.
Το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό.
Αμυντικές δαπάνες
Η Ελλάδα, η οποία χρησιμοποιεί επίσης αμερικανικής κατασκευής αντιαεροπορικά συστήματα Patriot, θέλει να αντικαταστήσει τα παλαιότερα ρωσικής κατασκευής OSA, TOR-M1 και S-300.
Το 2024, η Ελλάδα εξέφρασε ενδιαφέρον για την αγορά αντιαεροπορικών και σύγχρονων συστημάτων πυροβολικού από το Ισραήλ, αλλά οι στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα ανέβαλαν τις συζητήσεις, δήλωσε ο δεύτερος αξιωματούχος.
Δείτε επίσης:
- Κοινή αεροπορική άσκηση ανεφοδιασμού Ελλάδας – Ισραήλ
- Jerusalem Post: «Πόλεμος» Ισραήλ – Τουρκίας για τη βιομηχανία επιθετικών drones


Το Ισραήλ είναι ένα ΓΕΝΟΚΤΌΝΟ/ΔΟΛΟΦΟΝΙΚΟ κράτος από το 1948. Καταπιέζει από τότε τούς Παλαιστινίους γιά να τούς εκτοπίσει με οποιονδήποτε μπορεί. Μ’αυτούς έχουμε “ισχυρούς οικονομικούς και διπλωματικούς δεσμούς”, λέει ανωτέρω το άρθρο. Κακώς. Πολύ κακώς. Αισχρό. Υποστηρίζοντάς το, υποστηρίζουμε ότι κάνανε από το 1948 μέχρι σήμερα.
Και η εγχώρια παραγωγή που είναι; Λόγια παχιά.