Όπως όλα δείχνουν, η απόκτηση των F-35 από την Τουρκία δεν περνά μόνο από το αμερικανικό Κογκρέσο, που μπλοκάρει την πώληση λόγω του νόμου CAATSA και τους ρωσικούς πυραύλους S-400 που έχει στην κατοχή της, αλλά και από την ισραηλινή επιρροή.
- Ανταπόκριση από τις ΗΠΑ για το Newsbreak.gr
Άρνηση από Ισραήλ
Ο Yechiel Leiter, πρέσβης του Ισραήλ στις Ηνωμένες Πολιτείες, λέει ότι η χώρα του αντιτίθεται στην πώληση F-35 στην Τουρκία. Αναφέρει την σημασία της Τουρκίας ως βασικού εταίρου στο ΝΑΤΟ, αλλά υποστηρίζει ότι οι τρέχουσες εντάσεις και η έντονη ρητορική του Ταγίπ Ερντογάν καθιστούν μια τέτοια μεταφορά «μη εποικοδομητική αυτήν τη στιγμή».
Κάτι που σημαίνει πως το Ισραήλ δύσκολα θα «επιτρέψει» στην Τουρκία να αποκτήσει τα F-35 και θα κάνει ό,τι μπορεί για να αποτρέψει την πιθανότητα επηρεάζοντας την αμερικανική πλευρά προς αυτήν την κατεύθυνση.
Δείτε επίσης:
- Δεύτερες σκέψεις των ΗΠΑ για τα F-35 στην Σαουδική Αραβία
- Κυβέρνηση Τραμπ: Συμβόλαιο «μαμούθ» για τα F-35

