Τουλάχιστον 13 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και αρκετοί ακόμη τραυματίστηκαν σε ισραηλινό πλήγμα κοντά στη Σιδώνα, βυθίζοντας ξανά τον Λίβανο στο πένθος και την περιοχή σε ανησυχία. Το περιστατικό σημειώθηκε το απόγευμα της Τρίτης και επιβεβαιώθηκε τόσο από το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου, όσο και από τις Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις (IDF).
Τι στοχοποίησε το Ισραήλ
Οι IDF ανακοίνωσαν πως το πλήγμα στόχευσε μέλη της Χαμάς μέσα στον παλαιστινιακό καταυλισμό Αΐν αλ Χίλουε, κοντά στη Σιδώνα.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, επλήγη κέντρο εκπαίδευσης που χρησιμοποιούσαν μαχητές της οργάνωσης:
«Το σημείο λειτουργούσε για τον σχεδιασμό και την εκτόξευση τρομοκρατικών επιθέσεων εναντίον των IDF και του Κράτους του Ισραήλ», ανέφερε η ανακοίνωση.
Το πλήγμα εντάσσεται σε μια συνεχή σειρά επιθέσεων του Ισραήλ κατά στόχων σε λιβανικό έδαφος, παρότι από τις 27 Νοεμβρίου 2024 έχει τεθεί σε ισχύ συμφωνία εκεχειρίας.
Συνεχίζεται η ένταση παρά την εκεχειρία
Παρά το τέλος των εχθροπραξιών μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ — μετά από έναν χρόνο κλιμακούμενων εντάσεων και δύο μήνες ανοιχτού πολέμου — οι ισραηλινές επιθέσεις στον Λίβανο δεν έχουν σταματήσει.
Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι τα πλήγματα στρέφονται κυρίως εναντίον εγκαταστάσεων της Χαμάς και της Χεζμπολάχ, κατηγορώντας την κυβέρνηση του Λιβάνου πως «δεν κάνει αρκετά» για την εξουδετέρωση του σιιτικού κινήματος.
Το νέο πλήγμα δείχνει πως η κατάσταση παραμένει εύθραυστη, με τα επεισόδια βίας να συνεχίζουν να υπονομεύουν κάθε προσπάθεια σταθεροποίησης.
*Φωτογραφία X @bintjbeilnews
Δείτε επίσης:
- Γάζα: Εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας το σχέδιο Τραμπ – «Όχι» από τη Χαμάς
- Η συνάντηση Μητσοτάκη με τον Λιβανέζο υπουργό Άμυνας

