Ο Πρίγκιπας Διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν (MbS), απέρριψε την πρόταση του Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, για άμεση προσχώρηση του Ριάντ στις Συμφωνίες του Αβραάμ κατά τη διάρκεια συνάντησης κεκλεισμένων των θυρών την περασμένη εβδομάδα.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Axios, η συζήτηση της 18ης Νοεμβρίου, στην οποία ο Τραμπ ανέμενε πρόοδο για την ομαλοποίηση των σχέσεων με το Ισραήλ μετά τη λήξη του πολέμου στη Γάζα, έγινε τεταμένη και χαρακτηρίστηκε από «απογοήτευση» από την αμερικανική πλευρά.
Η αμετακίνητη θέση του Ριάντ
Ο MbS κατέστησε σαφές στον Αμερικανό Πρόεδρο ότι οποιαδήποτε ομαλοποίηση με το Ισραήλ πρέπει να συνδέεται με μια αξιόπιστη, μη αναστρέψιμη και χρονικά περιορισμένη πορεία προς την ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους. Μία πηγή περιέγραψε την ανταλλαγή ως «υπεράσπιση της θέσης του» από τον Πρίγκιπα Διάδοχο, με το μήνυμα να είναι ξεκάθαρο:
«Ο MbS είναι ένας ισχυρός άνδρας. Η πόρτα είναι ανοιχτή. Αλλά το ζήτημα είναι η λύση των δύο κρατών».
Παρόλο που βοηθοί του Λευκού Οίκου είχαν ενημερώσει εκ των προτέρων τον Σαουδάραβα ηγέτη για την επιθυμία του Τραμπ να προχωρήσει το θέμα, η θέση του Ριάντ παραμένει σταθερή και αδιαπραγμάτευτη, όπως δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος στο Axios.
Η «ανταμοιβή» Τραμπ: Μαχητικά F-35
Παρά την απουσία προόδου στο ζήτημα της ομαλοποίησης, ο Πρόεδρος Τραμπ ανακοίνωσε, κατά τη διάρκεια των δημόσιων δηλώσεων, μια σημαντική συμφωνία για την άμυνα: Η Ουάσινγκτον θα προμηθεύσει τη Σαουδική Αραβία με το ίδιο προηγμένο μοντέλο του μαχητικού αεροσκάφους F-35 που διαθέτει και το Ισραήλ.
Δείτε επίσης:
- Τα υποβαθμισμένα F-35 της Σαουδικής Αραβίας
- Τραμπ – Σαλμάν: Χρυσό «deal» για πυρηνική ενέργεια και πώληση F-35
- Ιστορική συμφωνία: Ο πρίγκιπας της Σαουδικής Αραβίας τάζει 1 τρισ. δολάρια στον Τραμπ

