Στο δικαστήριο εμφανίστηκε σήμερα, Δευτέρα 1η Δεκεμβρίου, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, όπου για μια ακόμη φορά αρνήθηκε τις σε βάρος του κατηγορίες για διαφθορά, μόνο και μόνο για να ζητήσει χάρη, παρά το γεγονός ότι η πολύχρονη δίκη δεν έχει ολοκληρωθεί.
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ έχει ήδη ζητήσει χάρη από τον πρόεδρο της χώρας Ισαάκ Χέρτζογκ στη δίκη του για διαφθορά, πριν καν αυτή τελεσιδικήσει, υπάρξει καταδικαστική ή απαλλακτική ετυμηγορία, καθώς επιθυμεί να ξεκινήσει απερίσπαστος την προεκλογική του εκστρατεία για την επανεκλογή του στην πρωθυπουργία της χώρας, εν όψει των εθνικών εκλογών του ερχόμενου Οκτωβρίου.
Netanyahu Requests Presidential Pardon Amid Ongoing Corruption Trial https://t.co/RmUxGX7UiK
— Nina World News (@ninaworldnews) December 1, 2025
«Μία χάρη θα ήταν καλή για τη χώρα»
Στην επιστολή προς τον πρόεδρο του Ισραήλ, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα χθες, Κυριακή 30/11, οι δικηγόροι του Νετανιάχου ισχυρίζονται ότι οι συχνές εμφανίσεις στο δικαστήριο «πλήττουν την ικανότητα του πρωθυπουργό στη διακυβέρνηση». «Μία χάρη θα ήταν επίσης καλή για τη χώρα», υποστηρίζουν.
Το αίτημα χάριτός του υποστηρίζει… φανατικά και ο πιστός του σύμμαχος Ντόναλντ Τραμπ. Μάλιστα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ τον στήριξε ανοιχτά τον Νετανιάχου δις, τόσο από το βήμα της Κνεσέτ απευθυνόμενος προς τον Χέρτζογκ, όσο και με επιστολή του προς τον ισραηλινό πρόεδρο.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η αντιπολίτευση υποδέχθηκε αρνητικά το αίτημα χάριτος του πρωθυπουργού του Ισραήλ, με εκπροσώπους της να ζητούν την απόσυρσή του από την πολιτική σε συνδυασμό με αποδοχή της ενοχής του, ως όρους για να εξεταστεί το εν λόγω αίτημα. Υπήρξαν και κάποιοι που υποστήριξαν πως ο Νετανιάχου, προτού ζητήσει χάρη πρέπει να προκηρύξει εκλογές.
Να αποσυρθεί, για να βγει η χώρα «από το χάος»
Αν ο Νετανιάχου συμφωνήσει να αποσυρθεί από την πολιτική «για να βγάλει το Ισραήλ από το χάος αυτό», θα υποστήριζε τον τερματισμό της δίκης του, δήλωσε σχετικά ο πρώην πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ και πρόσθεσε: «Έτσι μπορούμε αυτό να το βάλουμε πίσω μας, να ενωθούμε και να ξανακτίσουμε τη χώρα μαζί». Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Μπένετ έχει τις πιθανότητες να ηγηθεί της επόμενης ισραηλινής κυβέρνησης, στην περίπτωση που όντως αποχωρήσει ο 76χρονος πολιτικός.
Ο Νετανιάχου, ο οποίος είναι ο μακροβιότερος πρωθυπουργός στην ιστορία του Ισραήλ, το 2019, μετά την ολοκλήρωση πολυετών ερευνών, κατηγορήθηκε για δωροδοκία, απάτη και απιστία. Η δίκη του ξεκίνησε το 2020, με τον ισραηλινό πρωθυπουργό να αρνείται πεισματικά τις κατηγορίες. Ωστόσο, ο ίδιος επιμένει να ζητά χάρη, δίχως να έχει υπάρξει καταδίκη του, αλλά και χωρίς να παραδέχεται την ενοχή του.
Να σημειωθεί πως στο Ισραήλ χάρη δίνεται μόνο μετά την ολοκλήρωση των δικαστικών διαδικασιών και την καταδίκη του κατηγορούμενου. Δεν υπάρχει προηγούμενο χορήγησης χάρης ενώ η δίκη βρίσκεται σε εξέλιξη.
- Δείτε σχετικό ρεπορτάζ:
Δείτε επίσης:
- Απόλυτος ο Πάπας Λέων: Η ίδρυση παλαιστινιακού κράτους «η μόνη λύση»
- Ισραήλ: Ο Νετανιάχου ζητά επίσημη χάρη από τον πρόεδρο


ΓΜΣ