Την ώρα που οι αγρότες βρίσκονται στα μπλόκα εδώ και μέρες, προειδοποιώντας ότι αν πέσει η ελληνική παραγωγή, θα πέσει και η χώρα, ο κρατικός προϋπολογισμός του 2026 είναι ακόμα ένας παράγοντας που έρχεται να επιβεβαιώσει την αφαίμαξη τους. Ο προϋπολογισμός για το νέο έτος, προβλέπει τη μεγαλύτερη μείωση κονδυλίων σε ολόκληρη την κυβέρνηση, χτυπώντας ακριβώς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης – τον κλάδο που ήδη ασφυκτιά οικονομικά.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης χάνει 241 εκατομμύρια ευρώ, μια ετήσια μείωση 13,8%, τη μεγαλύτερη περικοπή που υφίσταται οποιοδήποτε υπουργείο.
Σαρωτικές περικοπές: 26% κάτω τα συγχρηματοδοτούμενα – 12% μείωση στον τακτικό προϋπολογισμό
Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι:
- −12% στον τακτικό προϋπολογισμό (−43 εκατ. €)
- −26% στα συγχρηματοδοτούμενα κονδύλια του ΠΔΕ/ΕΣΠΑ (−317 εκατ. €)
Συνολικό έλλειμμα στον προϋπολογισμό του ΥΠΑΑΤ: −241 εκατ. €
Παρά τη μικρή αύξηση στα κονδύλια ανάπτυξης, η ενίσχυση αυτή είναι ασήμαντη σε σχέση με τις τεράστιες περικοπές. Για τους αγρότες, αυτό σημαίνει λιγότερες επιδοτήσεις, μικρότερη πρόσβαση σε επενδυτικά προγράμματα, ακόμη πιο δύσκολη επιβίωση σε μια εποχή που το κόστος παραγωγής παραμένει στα ύψη.
2022–2026: Συσσωρευμένη κατάρρευση – Μείωση 195 εκατ. ευρώ σε σχέση με την έναρξη του Ταμείου Ανάκαμψης.
Η κατάσταση είναι κλιμακούμενη. Σε σχέση με το 2022, την πρώτη χρονιά εφαρμογής του Ταμείου Ανάκαμψης:
Τα συνολικά κονδύλια του Υπουργείου έχουν μειωθεί κατά 195 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για πτώση −11,5% σε μόλις τέσσερα χρόνια. Στο ΕΣΠΑ, η μείωση φτάνει το σοκαριστικό −28%
Ολόκληρη η φιλοσοφία της κυβερνητικής πολιτικής, λένε οι αγρότες, «σπρώχνει τον πρωτογενή τομέα στο περιθώριο».
Πηγές
Εισηγητική Προϋπολογισμού 2026 σελ. 135
Εισηγητική Προϋπολογισμού 2025 σελ.132
Εισηγητική Προϋπολογισμού 2023 σελ.126 pic.twitter.com/IjEul3tHjP— Proper Greek Analyst (@propergranalyst) December 3, 2025
Είναι απόρροια του σκανδάλου ΟΠΕΚΕΠΕ;
Οι κινητοποιημένοι αγρότες βλέπουν τις ευρωπαϊκές ενισχύσεις να κάνουν «βουτιά» και εύλογα ρωτούν: Γιατί μειώνονται τόσο δραματικά τα ευρωπαϊκά κονδύλια;
Σχετίζεται αυτή η κατάρρευση με το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ;
Το γεγονός ότι οι μεγαλύτερες περικοπές εντοπίζονται στα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα (ΕΣΠΑ, ΠΔΕ) έχει προκαλέσει έντονη καχυποψία. Ο κλάδος φοβάται ότι η χώρα κινδυνεύει να χάσει πόρους λόγω κακοδιαχείρισης, καθυστερήσεων ή ευρωπαϊκών παρατηρήσεων που συνδέονται με το πολύκροτο σκάνδαλο.
Δείτε επίσης:
- Φθιώτιδα: Ισχυρό μπλοκ αγροτών και στον κόμβο Ομβριακής – Γενική συνέλευση σε λίγη ώρα
- Μητσοτάκης σε αγρότες: «Είμαστε πάντα ανοιχτοί σε διάλογο – Ακραίες ενέργειες δεν βοηθούν»


Κράτος εχθρός του έθνους._
Οπως στρωσατε ετσι θα κοιμηθητε . Τα λαθη το πλιατσικο πληρωνοντε , τωρα τρεξτε .