Λίγες μέρες απέμειναν για να αποχαιρετίσουμε το 2025, με τον καιρό ολοένα και να «αγριεύει» όσο βαίνουμε προς την Πρωτοχρονιά, καθώς ο υδράργυρος φαίνεται να έχει πάρει την κατιούσα σε ολόκληρη τη χώρα.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του STAR Θοδωρή Κολυδά, με βάση τα πιο πρόσφατα προγνωστικά δεδομένα o καιρός την πρώτη ημέρα του 2026 θα είναι μεν τυπικά χειμωνιάτικος, αλλά σχετικά ήπιος. Όπως αναφέρει σε σημερινή ανάρτησή του στο Χ, πλέον, οι προγνώσεις των διεθνών μοντέλων συγκλίνουν αναφορικά με τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν τόσο την Παραμονή, όσο και ανήμερα της Πρωτοχρονιάς.
Απομακρύνεται το «λευκό» σενάριο
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον έμπειρο μετεωρολόγο, ο καιρός την Πρωτοχρονιά θα έχει ως βασικό χαρακτηριστικό του την αισθητή ψύχρα, κυρίως κατά τις νυχτερινές ώρες, ωστόσο η απουσία οργανωμένων βαρομετρικών χαμηλών απομακρύνει το ενδεχόμενο για εντυπωσιακά ή επικίνδυνα φαινόμενα στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Έτσι, δεν φαίνεται να επιβεβαιώνεται το σενάριο για χιόνια ακόμα και στην Αττική.
Όπως επισημαίνει, «τα τρία κύρια προγνωστικά μοντέλα –ICON, GFS και ECMWF– συγκλίνουν πλέον στο γενικό μοτίβο, με τις όποιες αποκλίσεις να εντοπίζονται κυρίως στη θερμοκρασιακή λεπτομέρεια και όχι στη συνολική εξέλιξη της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας».
«Κοινός παρονομαστής και των τριών λύσεων είναι η απουσία οργανωμένου βαρομετρικού χαμηλού πάνω από τη χώρα. Οι πιέσεις παραμένουν σχετικά υψηλές και η κυκλοφορία δεν ευνοεί την ανάπτυξη μετωπικών συστημάτων, στοιχείο που περιορίζει σημαντικά την έκταση και την ένταση των φαινομένων. Ο υετός, όπου εκδηλωθεί, θα είναι σποραδικός και ασθενής, με μεγαλύτερη πιθανότητα σε τμήματα του ανατολικού και νοτιοανατολικού Αιγαίου και κυρίως στην Κρήτη», προσθέτει.
Σημαντική πτώση της θερμοκρασίας τη νύχτα
Αναλύοντας τις επιμέρους προγνώσεις, ο κ. Κολυδάς αναφέρει ότι το μοντέλο ICON «παρουσιάζει τη πιο “στεγνή” εκδοχή, επομένως ο καιρός την Πρωτοχρονιά αναμένεται να έχει περιορισμένη υγρασία και ελάχιστες βροχές, ουσιαστικά εγκλωβισμένες στα ανατολικά θαλάσσια τμήματα. Το σενάριο αυτό δίνει έμφαση στη σταθερότητα της ατμόσφαιρας και στη νυχτερινή πτώση της θερμοκρασίας, χωρίς όμως αξιόλογη καιρική δράση».
Από την πλευρά του, «το αμερικανικό μοντέλο GFS», σύμφωνα με τον μετεωρολόγο «κάνει ένα σαφές βήμα πίσω ως προς τον υετό, προσαρμοζόμενο σε πιο φειδωλές λύσεις σε σχέση με προηγούμενες προγνώσεις. Παρά τη μείωση των φαινομένων, παραμένει το πιο ψυχρό μοντέλο, επιμένοντας σε χαμηλότερες ελάχιστες θερμοκρασίες, ιδιαίτερα στα ηπειρωτικά και στις κλειστές πεδινές περιοχές της βόρειας και κεντρικής χώρας. Πρόκειται για ένα καθαρά ψυχρό σενάριο, με το κρύο να “περνά” χωρίς να συνοδεύεται από υετό».
Όσον αφορά δε στο ευρωπαϊκό μοντέλο ECMWF, όπως αναφέρει ο Θ. Κολυδάς «κινείται στη μέση οδό, προσφέροντας την πιο ισορροπημένη εικόνα. Διατηρεί περιορισμένα ασθενή φαινόμενα στο νότιο και ανατολικό Αιγαίο, ενώ ταυτόχρονα εμφανίζεται πιο μετριοπαθές στις ελάχιστες θερμοκρασίες, αποφεύγοντας τις πιο ακραίες ψυχρές τιμές του GFS».
Χωρίς σοβαρές καιρικές εξάρσεις
Συνολικά, η σύγκλιση των μοντέλων οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η αλλαγή του χρόνου θα πραγματοποιηθεί με κρύο, αλλά χωρίς σοβαρές καιρικές εξάρσεις. Ο καιρός την Πρωτοχρονιά δεν θα απασχολήσει με ένταση, με το ενδιαφέρον να μετατοπίζεται πλέον στο πόσο αισθητή θα είναι η ψύχρα τη νύχτα και τις πρώτες ώρες της νέας χρονιάς, και όχι στο αν θα υπάρξουν φαινόμενα.
Άλλωστε, όπως καταλήγει ο μετεωρολόγος του STAR στην ανάρτησή του, πρόκειται για ένα σκηνικό χειμωνιάτικο, αλλά ήρεμο, που επιβεβαιώνει ότι η φετινή αλλαγή του χρόνου θα κριθεί περισσότερο στη θερμοκρασία παρά στη βροχή ή στο χιόνι.
*φωτογραφία αρχείου
- Δείτε επίσης: Καιρός: Χειμωνιάτικο σκηνικό με θυελλώδεις ανέμους – Σε επιφυλακή για Κυριακή και Δευτέρα

