Ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο καταγράφουν τις τελευταίες εβδομάδες οι Αρχές στις υποθέσεις παράνομης διακίνησης μεταναστών προς την Κρήτη. Όπως προκύπτει από τις απολογίες των συλληφθέντων, κυρίως νεαρών Σουδανών, δύο φράσεις δεσπόζουν σχεδόν σε κάθε κατάθεση: «είμαστε Χριστιανοί» και «ήρθα για να γίνω ποδοσφαιριστής».
Σύμφωνα με το Cretalive.gr οι περισσότεροι από τους συλληφθέντες ως διακινητές είναι πολύ νεαρής ηλικίας και οι απολογίες τους παρουσιάζουν εντυπωσιακές ομοιότητες, με μικρές παραλλαγές. Δηλώνουν ότι κατάγονται από το Νότιο Σουδάν, ότι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα τους λόγω του πολέμου και ότι αναζητούν μια καλύτερη ζωή στην Ευρώπη. Παράλληλα, υποστηρίζουν πως είναι Χριστιανοί και πως διαθέτουν ταλέντο στο ποδόσφαιρο, με όνειρο να εξελιχθούν σε επαγγελματίες αθλητές.
«Στη χώρα μου μου είπαν ότι έχω ταλέντο και ότι πρέπει να κυνηγήσω το όνειρό μου», φέρονται να δηλώνουν αρκετοί από αυτούς, σύμφωνα με πληροφορίες από τις ανακριτικές διαδικασίες. Ωστόσο, το όνειρο αυτό καταλήγει συχνά σε ελληνικές φυλακές, μέσα σε συνθήκες απόγνωσης και πλήρους αβεβαιότητας για το μέλλον τους.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι κατηγορούμενοι επιλέγουν να τηρήσουν σιγή ιχθύος, όμως η πλειονότητα ακολουθεί το ίδιο αφηγηματικό πλαίσιο, γεγονός που προβληματίζει τις διωκτικές αρχές ως προς το αν πρόκειται για προσωπικές ιστορίες ή για «έτοιμα» σενάρια που υιοθετούνται κατά την απολογία.
Την ίδια στιγμή, σε κατάσταση οριακής πίεσης βρίσκονται και οι λιμενικοί στην Κρήτη. Οι συνεχείς αφίξεις μεταναστών νότια του νησιού, οι αλλεπάλληλες επιχειρήσεις διάσωσης και οι συλλήψεις διακινητών έχουν δημιουργήσει έναν ασφυκτικό φόρτο εργασίας, με το λιγοστό προσωπικό να δοκιμάζει τα όριά του καθημερινά.
Οι μεταναστευτικές ροές παραμένουν αμείωτες, ενώ το φαινόμενο δείχνει να αποκτά νέα χαρακτηριστικά, δημιουργώντας σύνθετα ερωτήματα τόσο για τη διαχείριση των αφίξεων όσο και για τον τρόπο που οργανώνονται και στελεχώνονται τα κυκλώματα διακίνησης.
*Φωτογραφία αρχείου
Δείτε επίσης:
- Σάμος: Τούρκος διακινητής πέταξε στη θάλασσα 37 μετανάστες – Νεκρό 12χρονο αγόρι
- Ηράκλειο: Μεγάλη πυρκαγιά σε εργοτάξιο ξενοδοχείου στην Ανάληψη Χερσονήσου

