Επεισόδιο στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός με πρωταγωνίστρια την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ.
Η οποία αποχώρησε από δείπνο την ώρα που μιλούσε ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου Χάουαρντ Λάτνικ. Η ομιλία του περιείχε σκληρή κριτική προς την Ευρώπη, ενώ οι οικοδεσπότες διέκοψαν την εκδήλωση πριν από το επιδόρπιο, σύμφωνα με πηγές.
Η Κριστίν Λαγκάρντ αποχώρησε τη στιγμή που ο Λάτνικ εξαπέλυε σφοδρή κριτική κατά της Ευρώπης, η οποία προκάλεσε αποδοκιμασίες και ειρωνικά σχόλια από παριστάμενους στο δείπνο το βράδυ της Τρίτης.
Όπως αναφέρουν η Wall Street Journal, το Bloomberg, το Reuters και οι Financial Times, η σύντομη ομιλία του Λάτνικ (διάρκειας περίπου τριών λεπτών), ιδιαίτερα επικριτική απέναντι στην Ευρώπη, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από τους παριστάμενους.
Ο Λάτνικ, τελευταίος ομιλητής της βραδιάς, άσκησε σφοδρή κριτική στις ευρωπαϊκές ενεργειακές πολιτικές, χαρακτηρίζοντας την ήπειρο «όλο και λιγότερο ανταγωνιστική» στο παγκόσμιο σκηνικό.
«Δεν είμαστε εδώ για να υπερασπιστούμε το status quo, αλλά για να το αλλάξουμε», ανέφερε σε άρθρο του στους Financial Times, προαναγγέλλοντας τον επιθετικό τόνο που θα υιοθετούσε στο Νταβός.
Howard Lutnick – WEF 👍 pic.twitter.com/UltmFS9e9G
— Janina Braband-Binz (@JaninaBraband) January 21, 2026
Έξαλλη η Λαγκάρντ
Πολλοί θεώρησαν ότι η ομιλία Λάτνικ ήταν απάντηση στις δηλώσεις της Λαγκάρντ και άλλων Ευρωπαίων ηγετών, καθώς στο πλαίσιο του Φόρουμ υπερασπίστηκαν τη συνοχή και τη χρηματοπιστωτική ισχύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η Λαγκάρντ, εμφανώς ενοχλημένη, σηκώθηκε και αποχώρησε από την αίθουσα στο πιο επιθετικό σημείο της ομιλίας.

Το δείπνο φιλοξενούνταν από τον διευθύνοντα σύμβουλο της BlackRock, Λάρι Φινκ, υπό την ιδιότητά του ως συμπροέδρου του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, και συμμετείχαν αρχηγοί κρατών και άλλοι υψηλοί αξιωματούχοι.
Μετά το επεισόδιο των αποδοκιμασιών και ενώ οι παρευρισκόμενοι άρχισαν να αποχωρούν, ο Φινκ ολοκλήρωσε το δείπνο πριν σερβιριστεί το επιδόρπιο.
Εκπρόσωπος του Λάτνικ υποβάθμισε το επεισόδιο, υποστηρίζοντας ότι «μόνο ένα άτομο αποδοκίμασε» και ότι «κανείς δεν αποχώρησε βιαστικά από την αίθουσα».
Οι ΗΠΑ συμπεριφέρονται πολύ περίεργα ως σύμμαχοι, δήλωσε σήμερα η Κριστίν Λαγκάρντ κάνοντας έκκληση για ενότητα και αποφασιστικότητα από την ΕΕ απέναντι στον Ντόναλντ Τραμπ.
«Συμπεριφέρονται πολύ περίεργα ως σύμμαχοι», απάντησε η Λαγκάρντ στον γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό RTL, όταν ρωτήθηκε από το Νταβός της Ελβετίας για το αν οι ΗΠΑ είναι σύμμαχοι ή αντίπαλοι της ΕΕ.
«Όταν είσαι σύμμαχος εντός της Βορειοατλαντικής Συνθήκης, όταν είσαι σύμμαχος εδώ και δεκαετίες και έχεις μοιραστεί την ιστορία ο ένας του άλλου, το να απειλείς να καταλάβεις μια περιοχή που σαφώς δεν πωλείται, όπως η Γροιλανδία, και να επιβάλεις δασμούς και διάφορους άλλους περιορισμούς στο διεθνές εμπόριο, δεν συμπεριφέρεσαι ακριβώς με τρόπο που παραπέμπει σε σύμμαχο», είπε.
Η Λαγκάρντ σημείωσε ότι θα παρακολουθήσει με προσοχή την ομιλία του Αμερικανού προέδρου.
«Δεν πρόκειται να συναντηθώ προσωπικά μαζί του. Το πρόγραμμά μου για την ημέρα δεν έχει οριστικοποιηθεί πλήρως, αλλά δεν νομίζω ότι θα το κάνω. Ωστόσο, θα πάω να τον ακούσω γιατί ο τρόπος που εκφράζεται και αυτά που λέει είναι ενδιαφέροντα», δήλωσε.
«Μόλις ο πρόεδρος Τραμπ επαναπροσδιορίσει τη θέση του σήμερα το απόγευμα στο Νταβός, θα μπορέσουν οι Ευρωπαίοι να καθορίσουν τι θα κάνουν από κοινού. Για εμένα, αυτό που φαίνεται θεμελιώδες είναι η ενότητα και η αποφασιστικότητα», δήλωσε η πρόεδρος της ΕΚΤ.
«Δεν ανησυχώ, αλλά είμαι σε εγρήγορση και πολύ προσεκτική στο πώς οι ηγέτες -που έχουν αυτό το προνόμιο, ενώ εγώ όχι- θα βγουν από αυτή την κατάσταση είτε με θετικό τρόπο είτε σε ένα κλίμα εχθρότητας και αντιπαλότητας», κατέληξε η Λαγκάρντ.
Δείτε ακόμα:
- Ο Τραμπ στο Νταβός είπε «ηλίθιους» Ζελένσκι και Πούτιν
- Νταβός: «Τι στο καλό συνέβη;» – Οι ειρωνείες Τραμπ για τα «πανέμορφα» γυαλιά του Μακρόν

